szerelem kibeszélő magazin élet Hemingway Parrag Zsófia
Nemrég volt szerencsém meglátogatni az amerikai Nobel-díjas író, Ernest Hemingway Key West-i házát. Annyira érdekes volt, amit a szerelmi életéről megtudtam, hogy úgy éreztem, a történetét mindenkinek meg kell ismernie.

Hemingway részt vett az első világháborúban, ahol 1918. júliusában olyan súlyosan megsérültek a lábai, hogy több hónapig kórházban kellett feküdnie. A lábadozás során megismert egy Agnes von Kurowski nevű amerikai ápolónőt, akibe reménytelenül beleszeretett. Végül a nő és a saját háborús élményei ihlették a Búcsú a fegyverektől című könyvét.

1921-ben Ernest összeházasodott első feleségével, Elizabeth Hadley Richardsonnal, és Párizsban kezdték el a közös életüket. Egészen 1923-ig éltek itt, majd Torontóba költöztek. Kanadában született meg az író első fia, John Hadley Nicanor Hemingway.

Forrás: Parrag Zsófia

1927-ben Hemingway elvált Elizabeth-től és feleségül vette Pauline Pfeiffert. Érdekesség, hogy hamarabb házasodott újra, minthogy kimondták volna a válást. Ebben az évben megszületett második fia, Patrick és elköltöztek Key Westre.

1931-ben jött világra Gregory, Hemingway legkisebb gyermeke. A harmadik fia bejelentésének kézirata pedig fentmaradt és megtekinthető a Key West-i otthonában.

1937-ben az író Spanyolországba utazott, hogy tudósítson a spanyol polgárháborúról. Itt ismerkedett meg Martha Gellhorn úti újságíróval, aki később a harmadik felesége lett. Az utazás komoly feszültséget okozott a házasságában, mert Pauline nem nézte jó szemmel, hogy útra kelt. Annyira ideges lett a nő, hogy a Key West-i házuk kertjébe bosszúból egy medencét építtetett.

Érdekesség, hogy a házat 8000 dollárból újították fel, a medence pedig 20 000 dollárba került. Amikor Hemingway hazatért, annyira felhúzta magát a medence láttán, hogy elővett a zsebéből egy tízcentest és belenyomta a terasz frissen kötő cementjébe, majd csak ennyit mondott a feleségének: "Tessék, vedd el az utolsó filléremet is!" A pénzérme a mai napig látható a betonban. Végül 1940-ben elváltak Pauline-nal. Ekkorra már Gellhornnak és az írónak közös otthona volt Kubában.

Forrás: Parrag Zsófia

Az első világháború után a másodikban is jelen volt Ernest, már haditudósítóként. A távollétében folyamatosan viszálykodtak Marthával, így nem állt ellen Mary Welsh csábításának, akit a háború vége felé ismert meg. Négy év házasság után ismét elvált, majd feleségül vette Maryt.

Hemingway nagyon szerette a nők társaságát, de műveiben egyáltalán nem bálványozta őket. Talán ez is hozzájárult a népszerűségéhez. Jó kapcsolatot ápolt Ingrid Bergman, háromszoros Oscar-díjas svéd színésznővel és Marlene Dietrich német színésznővel is.

Ernest 60 éves korától mély depresszióval küzdött. Elhagyta Kubát és Idahóba költözött. Hiába volt épp a pályafutása csúcsán, a lelke elfáradt és a teste sem bírta tovább. Szorongásai miatt kétszer is kórházba került. Még az elektromos kezelések sem tudták a fájdalmát enyhíteni, így végül 1961-ben saját kezével vetett véget az életének.

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.