katasztrófa kibeszélő Jónás Zsófi érdekesség rejtély Titanic
Annak ellenére, hogy a hajó több, mint száz éve elsüllyedt, még mindig nagyon sok embert izgat a Titanic katasztrófája. James Cameron filmje pedig csak tovább fokozta a kíváncsiságot.

Íme, néhány tény, amit talán még te sem olvastál a világ egyik leghíresebb óceánjárójáról...

  1. A majd ezerfős személyzetben csak 23 nő volt - húszan túl is élték a katasztrófát.
  2. Az ütközés előtti napokra be volt tervezve egy mentőcsónak-gyakorlat, de azt ismeretlen okok miatt lefújták.
  3. Habár a hajó anyakikötője Liverpool - ahogy az rá is volt írva -, a Titanic sosem járt a városban.
  4. 4 kéményéből csak 3 üzemelt, a negyediket csak a szimmetria és a látvány miatt építették meg.
    Forrás: Imaginechina/Stringer - Imaginechina/Stringer

  5. Morgan Robertson írt egy könyvet egy elsüllyeszthetetlen hajóról 14 évvel korábban, ami az első útján jéghegynek ütközik, és elsüllyed. A hajót Titánnak nevezte el, és még a mérete is megegyezett a Titanicéval: mind a kettő 269 méter hosszú volt.
  6. Charles Joughin, a hajó egyik pékje túlélte az ütközést. Miután segített az embereknek csónakba szállni, neki már nem jutott hely. A süllyedés után a jeges vízben úszott, amíg ki nem mentették. Állítása szerint annyi whiskey-t ivott, hogy nem érezte a hideget. A tragédia pedig nem ijesztette el attól, hogy később szolgáljon a Titanic testvérhajóján, az Olympiconon is.
  7. Egyetlen mérnök sem élte túl a katasztrófát. Az utolsó percekig azon dolgoztak, hogy ne szűnjön meg az áramellátás a hajón, így több ember menekülhessen meg.
  8. A Titanic az egyetlenegy óceánjáró, ami jéghegynek ütközött, majd utána elsüllyedt.
    Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hendrik Schmidt

  9. A hajó egyik leghíresebb utasa, "elsüllyeszthetetlen Molly Brown" már a Carpathia fedélzetén (ez a hajó mentette ki a túlélőket) megalapította a Túlélők Bizottságát, és pénzt gyűjtött a kevésbe tehetősek számára.
  10. A hajó a vízben lévő baktériumok miatt 20 éven belül eltűnhet az óceán mélyéről.
  11. 2012-ben a Titanic elsüllyedésének 100. évfordulóján nyílt meg a hajó múzeuma Belfastban, ahol azt eredetileg építették.
  12. Az eddigi legnagyobb hajódarab, amit a felszínre hoztak, körülbelül 15 tonna és 8 méter hosszú. Jelenleg Las Vegasban van egy állandó kiállításon.
  13. Maga a hajó átszámítva kevesebbe került, mint az 1997-es film.


Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.