Karácsonyi történet hangolódás család kibeszélő magazin karácsony karácsonyi mesék
Szűk egy hét múlva itt a karácsony, így valószínűleg már az emberek többsége teljes ünnepi lázban ég. Akinél azonban még várat magára a karácsonyi hangulat, annak ezeket a történeteket ajánlom.

Úgy gondolom, a mesét mindenki szereti, hiszen az is mese, ha megnézünk egy filmet. A mese örök és teljesen mindegy, milyen formában „fogyasztjuk", a lényege a varázslat, ahogyan elvisz minket egy másik korba, megmutat egy új látásmódot, bepillantást enged idegenek életébe. Érzéseket és gondolatokat kelt bennünk. A mese tényleg varázslat – karácsony idején főleg.
Nekem nagyon sokat olvasott gyerekkoromban az anyukám és imádtam a karácsonyi meséket, amelyeket advent idején elsuttogott nekünk esténként. Sok közülük még ma is élénken él bennem, ám nagyon érdekes, hogy gyerekként és felnőttként mennyire másképp láthatjuk ugyanazt a történetet. Az alábbiakban a személyes, kedvenc ünnepi meséimet gyűjtöttem össze, amelyek szerintem gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kedvesek lehetnek ebben az időszakban.

Andersen történetei

Nem minden mese szól gyerekeknek, illetve nem minden mese szól csak gyerekeknek. Ez nagyon igaz például Andersen történeteire. Tudom, Hans Christian Andersen írásai nem éppen vidámak, mégis úgy gondolom, hogy a kicsik is érteni fogják a meséit. Én legalábbis nagyon szerettem ezeket a történeteket és bár valóban szomorúak, mégis újra és újra megkértem anyukámat, hogy olvassa el A kis gyufaárus lány, A fenyőfa vagy A rendíthetetlen ólomkatona meséjét. Biztos vagyok abban, hogy ezek a történetek nemcsak a gyerekeket, de bizony titeket is karácsonyi hangulatba fognak hozni – ha nem is pont abba a cukros, csillámos típusba, ami ilyenkor megszokott.

Forrás: Shutterstock

E.T.A. Hoffmann: Diótörő

Igen, biztos vagyok abban, hogy mindenki hallott már a Diótörőről, sőt, ha jól belegondolunk a karácsonyi időszak egyik ikonikus szimbólumává vált maga a Diótörő figura is. De vajon tényleg ismered a történetet? Az igazit, aminek a becsületes címe Diótörő és Egérkirály? Vagy csak homályos emlékeid vannak holmi egerekről, mézeskalácsemberkékről, meg valami bonyodalomról? Ha így vagy vele, akkor itt az ideje újraolvasnod ezt a mesét, ami megidézi a karácsony izgalmait, a gyermeki lélek tisztaságát és persze amellett, hogy nagyon szórakoztató, még tanulságos is.

Fekete István: Karácsony éjjel

Szintén nem egy habos-babos történet, de pont ez a szép benne. Eszünkbe juttatja, hogy a karácsony nem mindenhol a csillogásról, a sok ajándékról, a hangos ünneplésről szól. Szólhat másról is... Sőt, a csillogás, a sok ajándék és hangos ünneplés mellett mindenhol szólnia kellene egyszerű dolgokról is: emberségről és szeretetről. Erre figyelmeztet minket a Karácsony éjjel, ami egy rövid kis történet, így akkor is tökéletes, ha csak néhány percünk jut olvasásra lefekvés előtt, mégis szeretnénk valami szépet mesélni magunknak és/vagy a család legkisebb tagjainak.

Te szereted a karácsonyi történeteket?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.