gyilkosság Mary Ann Cotton sorozatgyilkos kibeszélő magazin
A viktoriánus kor közepén, közel egy évtizeden keresztül szedte áldozatait Mary Ann Cotton. Elsősorban a férjeit mérgezte meg a biztosítási pénzükért, de bárkit képes volt meggyilkolni, aki az útjába került - köztük tizenegy saját gyermekét is.

1872-ben az özvegy Mary Ann Cotton már ötödször akart férjhez menni. Előző férjei szinte mind rejtélyes körülmények között vesztették életüket. Ötödik házassága útjába hétéves mostohafia, Charles Edward Cotton állt, akinek a gondozása megakadályozta tervét. Mary akkor azzal viccelődött, hogy már nem fogja sokáig zavarni a gyermek és így is lett, nem sokkal később a kis Charles meghalt. Mivel a londoni rendőrségnek szemet szúrt a gyerek halálának időzítése, nyomozást indítottak. A boncolás során a kisfiú gyomrában arzént találtak.

Nem sokkal később kiderült, hogy nem Charles volt az első, aki Cotton szárnyai alatt vesztette életét. Négy férje közül hárman gyanús körülmények között hunytak el, és ugyanez elmondható a nő gyermekeiről is. Az eset után hamar kiderült, hogy a rendőrségnek egy sorozatos mérgezővel van dolga. Nagy vonalakban ez Mary Ann Cotton, Nagy-Britannia első sorozatgyilkosának megrázó története.

Mary Ann Cotton Durham megyében született 1832-ben, nővérként és varrónőként dolgozott, majd 1852-ben hozzáment William Mowbrayhez. A boldogság azonban nem tartott sokáig, 1865-ban öt közös gyermekük közül négy meghalt gyomorlázban. Mowbray ezután életbiztosítást kötött, hogy fedezze magát és három túlélő gyermekét arra az esetre, ha meghalna.

Végül 1860-ban valósággá vált Mowbray legnagyobb félelme, amikor ő és két gyermeke ugyanabban a lázban haltak meg. Cotton a tragédiák sorozata után felvette a biztosítási pénzt, majd egyetlen élve maradt gyermekét lepasszolta az anyjának, és feleségül ment egy George Ward nevű férfihoz.

Meglepő módon a férj kevesebb mint egy évvel később meghalt, Cotton pedig újabb biztosítási pénzt kapott. Gondolom mondani sem kell, a nő 1867-ben harmadszor is férjhez ment, James Robinsonhoz, akit ismét megpróbált rávenni, hogy kössön életbiztosítást, de a férfi hajthatatlan volt, pláne, miután négy gyermeke meghalt. A házasság itt szerencsés véget ért, csupán válás történt, nem elhalálozás.

Forrás: Shutterstock

A nő negyedik férje már nem volt ilyen szerencsés. Miközben Mary Ann beváltotta a következő életbiztosítási csekket 1870-ben, már a szíve alatt hordta az ötös számú jelölttel közös gyermekét. Az ötödik gyanús körülmények között életét vesztette.

Mindent összevetve Mary Ann Cotton körülbelül 21 embert ölt meg, köztük 11 saját gyermekét. Vajon hogy csinálta?

Meg kell hagyni, ravasz volt. Ügyesen bánt az arzénnal, ami a gyomorláz tüneteihez hasonlókat produkált. Ráadásul egyrészt az 1830-as évek előtt az arzénmérgezés nagyrészt kimutathatatlan volt, másrészt pedig gyakori halálok volt, hiszen az emberek akkor még napi szinten érintkeztek a gyilkos méreggel, még a gyerekjátékok, a tapéta és a babakocsik is tartalmazták. Cotton csupán ott hibázott, hogy több mint 20 haláleset történt a közvetlen környezetében, ami gyanússá tette őt.

A kegyetlen sorozatgyilkos 1872-ben került őrizetbe, azzal a váddal, miszerint megmérgezte nyolcéves mostohafiát, továbbá férjei és gyermekei is mind hasonló körülmények között vesztették életüket.

A per 1873-ban kezdődött, azután, hogy a nő a börtönben megszülte utolsó gyermekét. A per során az ügyészség előadta a bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a kis Charles Cotton gyomorlázban halt meg mostohaanyja mérgezett teája miatt. Természetesen a nő nem hagyta annyiban a vádat, és azzal érvelt, hogy Charles a tapétában lévő arzén miatt halt meg. A rendőrség miután exhumálta Cotton szeretőjének a holttestét - aki nem sokkal Charles előtt halt meg - a mérgezés összetéveszthetetlen jeleit találták.

A nő mindvégig ártatlannak vallotta magát, de ezzel már senkire sem tudott hatni. Végül 1873. március 24-én, Mary Ann Cottont, Nagy-Britannia első bejelentett sorozatgyilkosát felakasztották rémséges tettei miatt.

Nyitókép: Northfoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.