zsarolás Tinder csalás Shimon Yehuda Hayut kibeszélő magazin A Tinder-csaló Simon Leviev átverés pénzt kicsal Netflix
Hihetetlen sztori áll a Netflix legújabb dokumentumfilmjének fókuszában. A Tinder-csalót az első percekben le is kellett állítanom, mert nem hittem el, hogy ez tényleg igaz, hogy ilyesmi valóban megtörténhetett. De elég volt beírnom a keresőbe a főszereplő nevét, máris ezernyi cikkel találtam szemben magamat. Nem nyitottam meg egyiket sem, hanem letettem a telefont és feszült izgalommal vártam, milyen történet kerekedik ki ebből az egészből.

Ekkora meglepetésre nem számítottam!

A film elején megismerünk egy fiatal hölgyet, aki beavatja a nézőt a legnépszerűbb párkereső randiapplikáció, a Tinder rejtelmeibe. A világ minden táján használják, és emberek millióinak könnyítette meg az ismerkedést. Sokan valóban ennek a telefonos alkalmazásnak köszönhetően találták meg az igaz szerelmet. A Tinder azonban veszélyt is rejt magában. Nem tudhatjuk, ki rejtőzik a kidolgozott test és tökéletes élet látszata mögött.

Nagyon könnyű elferdíteni a valóságot, de olyan megtervezett és jól menedzselt átverést, mint a filmben látni, elképzelni sem tudtam volna korábban.

A Tinder-csaló főszereplője, egy bizonyos Simon Leviev, aki megélhetésszerűen hálózza be a facér lányokat. Mindenkitől ugyanazzal a módszerrel zsarolja ki a pénzt és aztán ebből az összegből viszi randizni a következő áldozatát. A lányoktól kapott dollár tízezrekből (több tízmillió forintból) tartja fenn fényűző, iszonyatosan pazarló luxuséletét. Hamar kiderül, hogy a film elején bemutatott norvég lány is bedőlt neki, sőt szó szerint súlyos árat fizetett ezért, és fizet a mai napig.

Simon az izraeli gyémántmogul, Lev Leviev fiának hazudja magát. Egyedi tervezésű, márkás ruhákat visel, drágának tűnő órákat hord, magángéppel repül országról országra, és bárhova is utazik, mindig a legdrágább hotelek luxuslakosztályában hajtja álomra a fejét. A Tinder- és Instagram-profilja tele van az újgazdagok életét hirdető fotókkal, vagyona látszólag felfoghatatlan. Nem csoda, hogy egy ilyen férfi érdeklődése és közeledése imponáló a szerelemre vágyó lányok számára.

A Tinder-csaló először apró, később már hatalmas gesztusokkal, romantikus üzenetekkel édesgeti magához az áldozatait, majd fokozatosan adagolja életének sötét titkait. Ezzel megágyaz a későbbi csalásnak. A lányokat ugyanis először megijeszti a tudat, hogy a szeretett férfit bármikor baj érheti, hiszen a riválisok, az üzletét fenyegető bűnbandák a nyomában loholnak, és készek arra, hogy lecsapjanak rá. Sokáig persze ezek csak üres szavak maradnak, majd a legnagyobb idillben, amikor már a közös életüket tervezik és lakásokat nézegetnek, hirtelen beüt a krach.

Simonra rátámadnak, a testőrét majdnem megölik, és menekülnie kell. A számláját zárolják, a kártyáját letiltják, és persze azonnal pénzre van szüksége, az élete múlik azon, kap-e segítséget! Senki máshoz nem fordulhat, csak a "szerelméhez", aki addigra annyira a férfi és látszatéletének hatása alá került, hogy bármit megtenne érte. És mindent meg is tesz. A Tinder-csalónak pedig semmi mást nem kell csinálnia, csak várnia, hogy a több tízezer dollár megérkezzen a számlájára.

Simon Leviev Forrás: Instagram/simon_leviev_official

Simon Leviev nem gazdag nőket szemel ki magának, egyik áldozata sem volt tehetős, mégis mindegyiknél elérte, hogy az anyagi lehetőségeiket meghaladva, hitelekből finanszírozzák fényűző életét. A lányok persze semmit sem tudtak abból, hogy Simon már a következő áldozatát fűzi, hogy előző "szerelme" hiteleiből járja a világot, veszi a drága ruhákat és hívja meg vacsorára a következő párját.

Ez nem más, mint egy mesteri gonoszsággal felépített gátlástalan piramisjáték.

Mire az áldozat észbe kap, és rájön arra, hogy Simon egy dollárt sem fog visszafizetni, sőt elhidegült tőle és már nem is keresi, addigra már túl késő. A hitelezőket ugyanis nem érdekli, ki költötte el a pénzt, csak fizesse vissza az, aki felvette. Simon neve pedig egyik hitelszerződésen sem szerepel, így könnyedén továbbállhat, anélkül hogy ő bárkinek bármivel is tartozna. Simán mondhatja, hogy ajándékba kapta a pénzt, bizonyítsák be, hogy nem így történt...

Nem tudni, hogy Shimon Yehuda Hayut összesen hány nőt vert át, de talán sosem derült volna fény a tetteire, ha három áldozata nem fog össze pár évvel ezelőtt. A kétségbeesett nők, akiknél már a behajtók verték az ajtót, képesek voltak megfékezni ezt az ámokfutót. Egy csapat norvég újságíró segítségével felderítették az ügyet és az egész világ megismerte Simon arcát, módszerét, aki ezután kénytelen volt bujkálni. Az éveken át építgetett és folyamatosan mozgásban tartott élete, ez a gigantikus, életeket tönkre tevő piramisjáték másodpercek alatt dőlt össze.

Sosem hibázott, minden üzenete, cselekedete egy előre megtervezett folyamat része volt, de a lebukásra nem volt felkészülve. Mivel nem volt más választása, ezért megbízott legutolsó áldozatában, aki ezt kihasználta, és gondolkodás nélkül felnyomta a férfit a rendőrségen. Simont Görögországban kapcsolta le a rendőrség. Okirat-hamisításért 15 hónap börtönre ítélték, azonban alig 5 hónap után szabadon engedték.

A Tinder-csaló egy olyan dokumentumfilm, ami magával ragadja a nézőt, a kanapéhoz szegez és olyan fordulatos, mint egy nagy Hollywood-i kémfilm. Egyedül kezdtem el, de a végén már a párom is ott ült mellettem, aki addig csak fél füllel hallgatta a történetet. Együtt izgultuk végig az utolsó fél órát, és egyszerre csattantunk fel, amikor kiderült, mi lett Simon sorsa. A film zárása olyan botrányos, olyan érthetetlen, hogy heteken keresztül biztosan ez lesz a beszédtéma.

Simon ugyanis jelenleg is szabadon él Izraelben, és egyik átverésért sem bűnhödött meg. Sőt, ugyanolyan fényűző életet él, mint korábban, miközben áldozatai még most is nyögik a miatta felvett kemény hiteleket. Hiába bizonyították, hogy kicsalta tőlük a pénzt, hiába a kétszeresen büntetett előélet, sehol sem emeltek ellene vádat. A film készítői megkeresték, hogy nyilatkozzon, de csak annyit üzent, hogy rágalmazásért feljelenti az alkotókat.

A Tinder ugyan letiltotta Simon összes ismert profilját és álnevét, de ki tudja, lehet, hogy teljesen új személyazonossággal még most is fent van és már a következő áldozatával váltja a szerelmes üzeneteket...

Nyitókép: ShimonHayut_TinderSwindler_AGCStudios

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.