Arany János férfi költő
Ha visszagondolunk néhány nagy költőnk életére - pl. Szabó Lőrinc, Balassi Bálint vagy Ady Endre -, akkor azon kívül, hogy mind óriási tehetségek voltak, fel kell fedeznünk még egy közös vonást. Mégpedig azt, hogy egyikük sem volt a hűség mintaképe.

Szabó Lőrinc például - aki Arany halála után született -, egyszerre két nőbe volt szerelmes, sőt, az első menyasszonyát odaajándékozta Babits Mihálynak. Balassi Bálint pedig – aki jóval Arany előtt élt -, bármilyen határt simán át mert lépni. Egyszer például leszólított egy özvegy asszonyt az utcán, aki azonban elutasította a közeledését. Balassi ezt annyira nem tudta kezelni, hogy helyben letépte a nőről a ruháit, és végül két fegyveres férfinak kellett megállítania. Nyilván, Balassi tök részeg volt. Szóval minden tehetségük ellenére be kell látni, hogy a költőink többsége alkoholista volt és/vagy imádta falni a nőket.

Egyet kivéve...

Ő pedig nem más, mint Arany János. Persze, nyilván nem ő az egyetlen tiszta múlttal rendelkező magyar költő, de mivel 138 évvel ezelőtt pont ezen a napon halt meg, így most szeretnék róla beszélni egy kicsit.

Arany János 1817. március 2-án látta meg a napvilágot, egy elszegényedett nemesi család gyermekeként. Kilenc idősebb testvére volt, akik közül kizárólag Sára nevű nővére élte meg a felnőttkort. Ám annak ellenére, hogy magánéletét tragédiák és nélkülözés övezte, Arany mégis úgy emlékezett vissza: gyermekkora szeretetben és meghittségben telt el.

Édesapja már nagyon korán megtanította neki a betűket, iskolás korára már folyékonyan olvasott. János pedig szívta magába a tudást, olyannyira, hogy 14 éves korában már nem csak tanult, hanem másokat is tanított. A befolyt összeggel a még mindig szerény körülmények között élő szüleit támogatta, illetve finanszírozta a tanulmányait a Debreceni Református Kollégiumban.

Olyan tanár volt, amilyenről minden diák álmodik

Arany János kifejezetten modern gondolkodású tanárnak számított, aki nem csak azt vette figyelembe, mit KELL megtanítani egy gyereknek, hanem azt is, hogy az adott diáknak mi áll közel a szívéhez. Akár dolgozatról, akár házi feladatról volt szó, a tanulók kedvükre választhattak több téma közül is.

Forrás: Wikipedia

Arany János, a makulátlan férj és apa

Azt mindenki tudja a költőről, hogy mindig tiszta életet élt. Nem keringenek róla alkohollal kapcsolatos kellemetlen történetek, ahogy arról sem lehetett soha hallani, hogy felesége mellett viszonya lett volna más nőkkel. Elképesztően nagy figyelmet fordított arra, hogy magánéletét senki ne tudja a szájára venni, ami - főleg a mai világban - elég ritka dolognak számít.

Olyannyira, hogy szerelmes leveleit sosem olvashattuk, sőt, a feleségének, Ercsey Juliannának írt verse is csak a költő halála után került napvilágra. Igaz, szerelmük nem is volt annyira perzselő, ám ettől függetlenül, szeretetben és harmóniában élték le az életüket. Két gyermekük született, László és Juliska. Lány gyermeküket azonban 24 éves korában méhgyulladással diagnosztizáltak, aki sajnos ezt követően tüdőgyulladást is kapott, majd életét vesztette.

A költő ezt követően évekig nem adott ki új művet, sőt, a lánya emlékére szánt verset sem tudta befejezni. Gyermekének elvesztése hatalmas, be nem pótolható űrt okozott a lelkében, amelytől soha nem tudott megszabadulni. Ám ennek ellenére sem veszítette el soha méltóságát, és megmaradt annak a tetőtől talpig férfinak, aki egész életében volt.

Túl jó ahhoz, hogy írjanak róla...

Meglepődve döbbentem rá, hogy Arany Jánosról jóval kevesebb cikk született, mint a többi, botrányosabb életű költőnkről. Aztán hamar rájöttem, hogy ez azért van, mert Arany nem volt elég balhés, nincs semmi érdekes az életében, amit olyan jóízűen el lehetne mesélni.

Az én szememben viszont pont azért nagyon értékes, és elmesélnivaló, mert nem hagyta, hogy a nehéz sorsa maga alá temesse, nem engedte, hogy megrészegítse a hírnév és mégis olyan költő vált belőle, akinek mindenki tudja a nevét.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.