festészet családírtó festő Wéber Krisztina életút Czigány Dezső
1937 szilveszter éjjele. A Lendvay utca 3-ban gyors egymásutánban három pisztolylövés dördült. Majd csend következett. Mindenki biztos volt benne, hogy csak rosszul hallott, vagy nem is puskadörgés zaja ütötte meg a fülét. Alig telt el fél óra, és még egy lövés hangja süvített a levegőbe, azután már síri csend következett...

Vajon milyen okok késztették Czigány Dezső festőművészt arra a szörnyű tettre, ami megrendített mindenkit, aki csak tudomást szerzett a drámáról? Másnap minden újság főcímben hozta le a történteket.

A neves művész megölte 13 évvel fiatalabb feleségét, a Franciaországból nem sokkal korábban hazaérkezett lányát és a kétéves unokáját. Ezután kikészítette a házmesternek szánt ajándékát, a liftpénzt és fiának írt búcsúlevelét, majd főbe lőtte magát.

Azt gondolnánk, csak egy őrült képes arra, hogy kivégezze a családját. A hozzá legközelebb álló, legszeretettebb embereket... De a festő nem volt bolond, még ha nagyon nehéz természet volt is. Ahogy Kassák Lajos írta róla: "Kétségtelen: a vadságig ingerlékeny, látható ok nélkül is komorságra hajló, démonikus szellemű lény volt - de mégis érthetetlen előttem, hogy a démon ennyire hatalmába keríthessen egy embert, aki naponta megfürdette lelkét Bach isteni zenéjében."

Már gyerekként is kezelhetetlen volt

A Nyolcak művészcsoport alapítótagja egy szegény bádogosmester fiaként, Wimmer Dezső néven látta meg a napvilágot. A család nem gátolta az ügyes kezű gyerek művészi fejlődését - szabad utat kapott, hogy festőnek tanulhasson. A fiúnak azonban folyamatosan gondja támadt az iskolákban. Nagyon rossz gyerek volt, magatartása miatt többször is útilaput kötöttek a talpára. A középiskolából, a Képzőművészeti Főiskoláról és a híres müncheni Akadémiáról is kipenderítették összeférhetetlensége miatt. Így Hollósy Simon müncheni magániskolájában csiszolta mesterségbeli tudását. A művésztanár figyelt fel először kiemelkedő tehetségére, és fiaként foglalkozott vele, még csellózni is megtanította.

Hollósy a festőnövendékeivel a nagybányai művésztelepen töltötte a nyarakat. Fiatal kedvence azonban itt sem bírt a vérével, és egy kocsmai verekedésben leütötte festőkollégáját, Thorma Jánost. Ezzel a Hollósy- körből is rövid úton elbocsátották. Mindezek ellenére sikerült ösztöndíjat szereznie és Párizsba utaznia.

Forrás: Wikipedia

Az első feleségét is ő ölte meg?

Hazatérése után ismerte meg első feleségét, Trebiczky Máriát. A szerelem hamarosan meghozta gyümölcsét, a lány gyermeket várt. Azonnal összeházasodtak, majd gyors egymásutánban megszülettek gyermekeik. Ám ettől kezdve az asszony élete pokollá vált. A festő nem tűrte a kötöttséget, állandóan magára hagyta családját, és nőügyeitől volt hangos a környék. Azt mondják, ha egy férfi csak egy fokkal szebb az ördögnél, akkor már vonzó - de Czigány művész úr nagyon sok fokkal volt csúfabb, mégis úgy vonzotta magához a nőket, mint mágnes a vasport.

A házaspár őrjöngő veszekedéseinek Mária különös öngyilkossága vetett véget. Sokan meg voltak győződve arról, hogy gyilkosság áldozata lett, és a tettes nem más, mint a zabolátlan férj.Füst Milán ezt írta: "Húsz évvel ezelőtt megmondtam Czigány Dezsőről, hogy gyilkos. Hogy ő ölte meg az első feleségét is. S most elment: a megbánás nélküli halálba." A főügyész is biztos volt benne, hogy a festő lőtte agyon az asszonyt, de a rendőrség öngyilkosságként zárta le az ügyet.

Halál, halál és halál...

Ezzel azonban nem volt vége a - finoman szólva - gyanús ügyek sorának. Czigány folytatta ámokfutását, másodszor is megnősült, azonban rövid idő múlva elvált az új arától. Megélhetéséhez tanítványokat vállalt, és hamarosan újra vér tapadt a kezéhez, még ha nem is közvetlenül. Egyik szerelmes tanítványa ugyanis öngyilkos lett, és búcsúlevelében a felé közömbös festőt okolta. Persze erről nem tehetett.

De arról már igen, hogy egy külvárosi utcán összeverekedett két emberrel, majd előkapta a pisztolyát és egyikőjüket lelőtte. Állítása szerint ki akarták rabolni. Hittek neki, így ezt is megúszta: önvédelemnek minősítették az esetet.

A gyermekeit egyedül nevelő apa nemsokára feleségül vette a jómódú polgárcsalád lányát, Szilasi Borbálát. Habár a szülők egyáltalán nem örültek, hogy a hírhedt festő a családba kerül, mégis rendszeresen támogatták őket. A család a gyerekekkel együtt Franciaországba költözött, hogy önálló életet tudjanak élni és a festő alkotókedve is visszatérjen. Borbála ötlete bevált, a művész lelkesen festeni kezdett, és a hazaküldött képekkel sikereket ért el. Ezen felbuzdulva néhány év múlva hazaköltöztek Magyarországra, már a felnőtt gyerekek nélkül.

Leányarckép (Merengő) Forrás: Wikipedia

A Szilasi család anyagi támogatásának köszönhetően egy villa elegáns műterem lakásába költözhettek. Czigány ugyan elfogadta a segítséget, de nagyon megalázónak érezte, ami tovább terhelte szélsőséges lelkiállapotát.

Tetézte a bajt, hogy a feleségénél előrehaladott rákot diagnosztizáltak. Megműtötték ugyan, de nem sok időt jósoltak neki az orvosok. Ezek után érkezett meg a festő válás előtt álló lánya, a kétéves unokával. Az erős depresszióra hajlamos művész bizonyosan kétségbeesett a család jövője miatt. Kilátástalannak találhatta életüket, és ez vihette rá szörnyű tettére. Még a lányának sem adta meg az esélyt arra, hogy az életet válassza.

Vajon akkor is megtörtént volna ez a tragédia, ha az élete folyamán elkövetett erőszakos cselekedetei miatt legalább egyszer megbüntetik? Ki tudja? Az biztos, hogy alkotással teli évei alatt rengeteg önarcképet festett - talán az önmegismerés, önnön lelkének megfejtése motiválta ebben. Rejtélyes életét és zaklatottságának okát máig nem sikerült megfejteni. Ám az életmű, amit tehetségének köszönhetően ránk hagyott, kiemelkedő.

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.