festészet festő Wéber Krisztina életút Hundertwasser művészettörténet
Egy kegyetlen hideg téli napon a nyüzsgő Bécs kőrengetegében megszületett Friedrich Stowasser. Még csak egy éves volt, amikor édesapja meghalt. Testvérei nem voltak, így kettesben maradt édesanyjával.

Mi haszna a rajzolásnak?!

Hogy gyermekének a lehető legjobb legyen, anyja a nagy szabadságot biztosító Montessori magániskolába íratta. Friedrichnek az írás és a számolás nehezen ment, de annál több dicséretet kapott szín- és formaérzékére. A mama azonban egyáltalán nem örült ennek. Ő a rajzolást, festést nem tartotta fontosnak, sokkal jobban szerette volna, ha fia matematikából és irodalomból brillírozik.

Ezért úgy döntött, hogy a magániskola helyett mégis inkább egy szigorú katolikus iskolába íratja, ahol majd hasznosabb dolgokkal tölti az idejét. Az addig szigorúan a zsidó vallás szabályai szerint nevelkedett kisfiút még meg is keresztelték.

A történelem viharában

Miután Ausztriát a náci Németországhoz csatolták, egyre veszélyesebbé vált a Stowasser család élete. Az édesanya fontosnak tartotta, hogy fia rendes, szófogadó gyerek legyen. Ez a kívánsága olyannyira teljesült, hogy Friedrich - mint akkoriban sok vele egykorú fiú - szorgos tagja lett a Hitlerjugendnek, büszkén viselve egyenruhájukat.

Szerencsére nem esett bántódásuk, bár hosszú hónapokat kellett bombabiztos pincében tölteniük. A kisfiú a sötét, dohos helyen is folyamatosan rajzolt és festett. Kint tombolt a rettenetes háború, az ő színes tájakkal és figurákkal benépesített képei azonban békések és derűsek voltak.

Forrás: AFPforum

Szenvedélyek

Amikor vége lett a háborúnak, nem volt elegendő élelmiszer a városokban. Ezért megszervezték, hogy a gyerekek vidékre kerüljenek, ahol volt kenyér, tej, zöldség, néha még hús is jutott, az ellátásért cserébe pedig az állatok körül kellett segédkezniük. A hosszú időre pincébe kényszerült gyerekeknek ez maga volt a földi paradicsom. A kis Friedrich is megszerette a vidéki életet és az állatokat. Teljesen elvarázsolták a természet csodálatos színei. Ebben a környezetben született meg élete legfontosabb döntése, hogy festő lesz.

Miután leérettségizett, elkezdhetett a Bécsi Művészeti Akadémián tanulni, az öntörvényű fiatalember azonban hirtelen elhatározással három hónap után otthagyott csapot-papot, és tanár nélkül képezte magát.

Másik nagy szenvedélye az utazás volt. Először Párizsba látogatott el, ahol a világhírű múzeumokban megismerkedhetett híres művészek remekműveivel. Majd Olaszországot járta be keresztbe-kasul. Bár fiatal korában nem sok pénze volt, mindent megtett, hogy eljuthasson a világ más tájaira. Ha kellett, freskót festett, ha úgy alakult, étteremben mosogatott...

Forrás: APA-PictureDesk via AFP/Mejchar, Elfriede / ÖNB-Bildarchiv / picturedesk.com/Elfriede Mejchar

A festő, aki "békében gazdag"

A festő már fiatalon több nyelven beszélt, de elhatározta, hogy oroszul is megtanul. Így tudta meg, hogy családnevének első szótagja, a "Sto" oroszul százat jelent. Ezt annyira viccesnek találta, hogy Hundertwasserra németesítette a nevét. Jóval később módosította keresztnevét, a Friedrichet (békés) is a rá hasonlító Friedensreichra. Így lett Friedrich Stowasserből Friedensreich (talán úgy fordíthatnánk, hogy békében gazdag, békés) Hundertwasser. Ezzel a furcsa névvel lett híres, így ismerjük mi is.

Aranyban és ezüstben szikrázó remekművek

Észak-afrikai körútja során teljesen lenyűgözte a környezetbe harmonikusan illeszkedő lakóházak látványa. A művész színes fantáziájában megszülető izgalmas városokat kezdett konstruálni. Művein megjelent a rá olyannyira jellemző két szimbólum: a spirál - az élet és a természet vérkeringését jelképező forma - és a hagymakupolák.

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Hartmut Reeh

Utóbbiak a kisbabát váró asszonyokra emlékeztették, ezért az élet, a vidámság, az emberség jelképeként használta. Műveit csillogó fémszínekkel, a színes környezetből erősen kivilágló arany- és ezüstfóliával díszítette.

Művészete mellett a legfontosabb talán az volt számára, hogy független, szabad maradhasson és megvalósíthassa az elképzeléseit. Amikor egyre ismertebb lett, és már sokan vásárolták a képeit, Bécs mellett Velence egyik kis szigetén, Giudeccán vett magának egy szép kertes házat. Az egyszerű és természetes életvitelt kedvelte. Szomorúvá tette, hogy az emberi felelőtlenség miatt a természet egyre szennyezettebb. Még figyelemfelkeltő akciókat is szervezett a környezetvédelem érdekében.

Az új "szerelem"...

Az 1970-es években teljesen szokatlan, kerek és lágy formákban ház maketteket kezdett készíteni, amikre befüvesített tetőket és kisebb erdőket álmodott. Az építészek összecsapták a kezüket és kinevették a terveit. Őt azonban nem olyan fából faragták, hogy ettől elkeseredjen, továbbra is ragaszkodott elképzeléseihez. Úgy gondolta, az embereknek a természettel harmóniában kellene élniük.

Forrás: APA-PictureDesk via AFP/Robert Jäger / APA-Archiv / picturedesk.com/Robert Jager

Egyre fontosabbá váltak számára építészeti modelljei, a házak átalakításai, vagy az új épületek megépítése. Számtalan országban megvalósultak az álmai. Elképzelései alapján sorra épültek a derűsen színes, növényekkel teleültetett lakóépületek, óvodák, iskolák - még bevásárlóközpont is.

Tervei alapján valósult meg szülővárosában, Bécsben a Hundertwasser-ház, ami egy rendkívül vidám épület, számtalan hagymakupolácskával, színes ablakokkal, kerámiamázas oszlopokkal. Ma már a város legnagyobb látványosságai közé tartozik, a vele szemben található mókás bevásárlóközponttal és a tőle alig pár méterre levő Hundertwasser Múzeummal. Ha Bécsben járnak, ki ne hagyják!

Forrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Jean-Paul Garcin

Örök álom a magnólia fák alatt

Életének utolsó éveiben Új-Zélandon és Tahitin élt. A festés és az építészet mellett még mindig az utazás maradt a legnagyobb szenvedélye. Így egyáltalán nem csoda, hogy a halál is eközben érte, az óceánon úszó Queen Elisabeth II. luxushajón. Utolsó kívánsága szerint új-zélandi kertjének magnóliafái alá temették el.

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.