kínzás Magyar Hospice Alapítvány pszichológus nemi erőszak Polcz Alaine
Szégyen, nem szégyen, bevallom, hogy Polcz Alaine-nel az interneten találkoztam először, nem a tanulmányaim során. Az érdekes és számomra különösen szépnek hangzó nevére figyeltem fel. Aztán kiderült, hogy sokkal több, mint egy hangzatos név.

A poklot is megjárt nő, aki egy olyan belső világot épített fel az élményeiből, amelyből táplákozva egyedülálló dolgokat vitt véghez. A szenvedők védőangyalának is nevezhetnénk, hiszen kiemelkedő szerepe volt a magyarországi hospice mozgalom elindulásában. Az ő vezetésével jött létre a Magyar Hospice Alapítvány.

A halál és a gyász kutatásában elmélyült pszichológusnő azután lett a tanatológia hazai képviselője, miután a második világháborúban megsebesült, és maga is átélte a klinikai halál állapotát. Ráadásul el kellett szenvednie a szovjet katonák többszöri erőszaktételét és kínzásait is. A korán, még 19 évesen férjhez ment asszony időközben elvált. A háború borzalmainak hatására pedig a szenvedés és az elmúlás, a veszteségek feldolgozása került érdeklődésének középpontjába.

Második férje a neves író, Mészöly Miklós lett. Sokáig csak az író feleségeként tartották számon, pedig kiváló eredményeket ért el a munkájában. Elmebetegekkel is foglalkozott, akiken művészeti terápiával próbált segíteni. Magyarországon pedig ő hozott létre először klinikai osztályon játszószobát és a szülők számára külön szobát.

A játékdiagnosztika és -terápia alkalmazásának fontosságára kisgyerekkori emlékei vezették rá: egy karácsonyra kapott babaszoba indította el ezen az úton. Pici üvegekbe befőtteket készített, és közben olyan boldogságot érzett, ami egész életére meghatározta az érdeklődését.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc/

Hatalmas lelkiereje volt. Enélkül nem is tudta volna végezni a munkáját, hiszen nagyon beteg, haldokló gyermekekkel és azok hozzátartozóival is foglalkozott pszichológusként. Szerencsére az írásaiban is képes volt megmutatni azt a fajta belső mélységet és őszinteséget, melyet képviselt. Számos műfajban alkotott, igaz, eleinte a férje javítgatta a műveit.

"Egy magyar író felesége nem ír le ilyen mondatot", "Nem ártana, ha a magyar helyesírást is megtanulnád" - hallotta eleinte a férfitól, aki reggelre mindig átjavította a kéziratait. Az áttörést végül Az Asszony a fronton című életrajza jelentette, amikor jött a dicséret: "Tudsz írni!"

Na, de miért is nem volt jó eleinte az asszony a magyar helyesírásban? A kis Polcz Alaine románul tanulta a történelmet és a földrajzot Kolozsváron, így visszaemlékezései szerint a magyar földrajzot például felnőtt korában sem tudta. "Mert a gyermekkor élményei úgy beivódnak, hogyha becsukom a szemem, Románia térképét most is látom, és az összes nagyvárost pontosan be tudom jelölni a levegőben. De nem úgy Magyarországról.Mindig eltévedek, mi merre van. Emlékszem, egyszer azt mondtam, Pécsre mentünk hajóval."

A pszichológiára gyakorolt hatása mind a mai napig megkérdőjelezhetetlen, számtalan szakember alkalmazza játékdiagnosztikai módszereit, mellyel a Világjáték szceno bábteszt alapjait fektette le. Ennek lényege, hogy a gyermek képes azonosulni a játékfigurákkal, így az érzelmeit is ki tudja fejezni. Feloldódik, és amíg közösen játszik a felnőttel, az megismerheti a gyermek belső világát.

Visszaemlékezéseiből tudjuk: gyermekkorában úgy érezte, tátongó szakadék választja el a felnőttektől. Munkásságával azonban sikerült hidat építenie a szakadék fölé, ahol ezentúl szabadon átjárhat mindkét fél...

Köszönjük, Polcz Alaine!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Herczeg Zsuzsa saját fényképe

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.