emlékezés élete Steve Jobs Dörök Vanda születésnap
"Itt vannak az őrültek. A sorból kilógók. A rebellisek. A bajkeverők. A kerek dugók a szögletes lyukakban. Akik másként látják a dolgokat. Ők nem kedvelik a szabályokat, és ők nem fogadják el a régit.

Idézheted őket, ellenkezhetsz velük, dicsérheted, vagy épp becsmérelheted őket. Egyetlen dolgot nem tehetsz: nem hagyhatod őket figyelmen kívül. Mert ők változtatnak a dolgokon, ők tartják mozgásban a világot. S míg néhányuk őrültnek tűnik talán, közben zseniket látunk. Mert azok az emberek, akik azt gondolják magukról, hogy képesek változtatni a világon, nos ők azok, akik meg is teszik. Gondolkozz másképp!" - Üzeni Steve Jobs a világnak az egyik első Apple-reklámjával, és teljes életével.

Forrás: AFPforum/John G. Mabanglo

Ki volt Steve Jobs? Lángész, zseni, látnok, Apple, iPhone, iPad... igen, ezt már mind hallottuk. De milyen ember volt? Hogyan szeretett, és hogyan tanult meg boldog embernek lenni? És megbocsátani, legfőképp önmagának? Ez a valódi titkok!

Brennan, a "kevés"

Jobs újító szelleme nem korlátozódott kizárólag a kütyükre, szerelmeit is "tökéletesíteni" akarta. Chrisann Brennan volt az első komoly barátnője, igazi gimis szerelem. Azonban Brennan hippi művészlelkének túl durva volt Jobs buddhista, puritán életvitele, kezdve a szigorú diétáktól egészen az anyagi dolgok elutasításáig. A szakítás borítékolható volt.

Kegyetlen "tanításokon" keresztül akarta fejleszteni Brennan személyiségét. Külön hálószobában aludt, mert szerinte sokkal szabadabb a szerelem, ha akkor vannak együtt, amikor ők azt kívánják - és nem akkor, amikor azt a társadalmi norma elvárja tőlük.

Jobs egyáltalán nem volt kedves, a lány hiúságát is több alkalommal kikezdte, mikor ráncaival és tökéletlenségeivel piszkálta.Brannen végül úgy érezte, kevés Jobsnak, és hogy a férfi csak a hiányosságaira koncentrál az erényei helyett.

Szakításuk után derült ki, hogy Brennan terhes. Jobs kiborult, hiszen még nem állt készen az apa szerepre. Tagadta az apaságot, a DNS-vizsgálat ereménye azonban igazolta ezt. Jobs megtagadta tőlük az anyagi segítséget, végül a bíróság kötelezte a gyerektartás megfizetésére. Rossz nyelvek szerint Jobs pont az Apple berobbanása előtt néhány nappal fogadta el az ítéletet, mielőtt szupergazdaggá vált volna, hogy kevesebb pénzt kelljen adnia.

Forrás: AFPforum/John G. Mabanglo

Később megbánta viselkedését, és azt nyilatkozta, hogy sok dologra nem büszke az életében - mint például, hogy 23 évesen teherbe ejtette Brennant és nem támogatta sem őt, sem a saját lányát.

Lisa, a "megtagadott"

Lisát 2 éves koráig egyáltalán nem látogatta. Később viszont, talán annak köszönhetően, hogy Jobs életét is megkeserítette a viszautasított szerep (örökbefogadott gyerek volt), igyekezett apja lenni a lányának. Nem túl jól, esetlenül, túl durván. Később, mikor Lisa kamaszkorában az apjával élt, ő is kapott a kegyetlen "leckékből". És habár jó szándékból, de túlzásokba esett. Előfordult, hogy nem fűtötte a szobáját, nem akarta fizetni a tandíját a Harvardon (szomszédok fizették neki).

Ám, amikor Jobs egyik barátja felhívta, hogy ugyan miért nem ad Lisának pénzt, Jobs azt mondta: mert nem akarja tönkretenni. És hát valljuk be, van valami elgondolkodtató abban, amit mond.

Steve, ha megkarcolódott a Porchéja, javítás helyett lecserélte az egész autóját, mert a festés után már nem lenne tökéletes az autó. Egyszer Lisa megkérdezte, hogy megkaphatja-e. "Nem kapsz semmit. Megértetted? Semmit." Ez volt a válasz. Halála után mégis tetemes összeget hagyott a lányára, akit ma már nem nyom össze a sok pénz súlya.

Forrás: Wikipedia

Laurene Powell, a "harmónia"

Laurene-nel egy egyetemi előadáson találkozott, és csapot-papot otthagyva elhívta randizni. Onnantól kezdve haláláig együtt éltek, összeházasodtak, és 3 gyermekük született.Tina Redse, egy nagy szerelem emléke ugyan még kísértette őt, de a boldogságot és buddhista elvekkel átszőtt nyugodt életet felesége oldalán találta meg.

Forrás: AFPforum/ dpa Picture-Alliance/AFP/Ron Sachs

Steve Jobs 56 évesen hunyt el. Legendák fonódtak köré, hogy idegbeteg, maximalista főnök, rideg és kegyetlen apa, érzéketlen társ. Mert ilyennek akartuk látni: rebellisnek, aki kilóg a sorból. Ilyennek festették le, akik nem értették őt, a "kerek dugót a szögletes lyukban". Furcsa étkezési szokásokkal, buddhista elvekkel, másokat zavarba ejtő érzelmi kitörésekkel.

Pedig ha bárki figyelt volna arra, amit mond, nem csak arra, ahogy mondja, nyitott könyv lenne mindenki előtt. Jobs tényleg fura volt. Furán akart utat mutatni a világnak és legfőképpen a hozzá közelállóknak. De a nyilvánosságtól és a világtól oroszlánként védte a családját. Még ha sokszor ők sem értették meg azonnal, mit miért is tesz, utólag már senki nem kérdőjelezi meg tetteit.

Még több cikk Vandától!
Ha idáig eljutottál, már biztos rajongsz Vanda stílusáért, és nem bírod visszafogni magad, hogy ne olvass tőle még többet. Megértjük, és segítünk is neked. Az írói oldalán rengeteg írása vár rád.Forrás: Szabó Gábor

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.