Anglia királynő közlemény Megxit herceg Meghan Markle Harry
Atombombával felérő közleményt adott ki Harry herceg és Meghan Markle: visszalépnek senior királyi státuszuktól, hogy a jövőben a maguk útját járják.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a bejelentés hullámai a kanadai Vancouver-szigetek partjain is érződtek, ahol a hercegi pár a karácsonyi szünetet töltötte kisfiukkal. Rengeteg kérdés merül fel mind a következményeket, mind a jövőbeni szerepüket illetően. Az indulatok felkorbácsolásában pedig komoly szerep jut a vérszagra gyűlő sajtónak.

Rövid idő alatt a korona kedvenc párjából árulók lettek, akik semmibe veszik a monarchia évszázados tradícióit, tiszteletlenek a királyi családdal, és ami a legsúlyosabb: hátba szúrták a királynőt. A katasztrófazsurnalizmusra szakosodott Daily Mail - amelyet Meghanék egyébként bepereltek - élen jár a húsbavágó, könnyfakasztó headline-ok megjelentetésében.

Aki innen tájékozódik, bizonyára azt gondolja, hogy Harry és Meghan a királyi család szívtelen párosa, aki eddig boldogan költötte az adófizetők pénzét, élvezte a státusszal járó előnyöket, most pedig hálátlanul kifarol ebből, mert már kényelmetlennek érzi.

Egy családi vállalkozásban dolgoznak, nem lehet csak úgy ilyen bejelentéseket tenni - tucatszor hangzott el az a kritika azóta, hogy Harryékelőzetes konzultáció nélkül, Insta-hírként hozták nyilvánosságra döntésüket. A bírálatok kereszttüzében elsősorban Meghan áll, aki nem elég, hogy beférkőzött a királyi családba, most teljesen megbolondította Harry herceget. Pedig ahogy az emberek rajongtak Katalin szénbányász felmenőiért, ugyanúgy a Brit Birodalom sokoldalúságának bizonyítékát látták abban is, hogy Harry olyan nőt vesz el, akinek az ősei rabszolgák voltak.

Forrás: AFP/Jonathan Brady

Az viszont már a kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy Meghan nem lesz olyan, mint Katalin, aki tökéletesen követi a királyi családot generációk óta egyben tartó protokollt. Számos jele volt ennek, és úgy tűnt, az emberek kedvelik ezt a merőben újszerű gondolkodást.

Aztán egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a sussexi pár másképp gondolkodik a privát szféráról és a sajtó szerepéről. "Elvesztettem az anyámat, és most azt kell látnom, hogy a feleségem is ugyanazoknak az erőknek lesz az áldozata" - utalt Harry a kamerák és a paparazzók folytonos jelenlétére, ami állandóan arra emlékezteti, mi történt a néhai Diana hercegnővel. Ki ne emlékezne arra a 12 éves kisfiúra, aki az édesanyja koporsóját követi? És ki kövezné meg 23 évvel később azt a férjet és apát, aki a családját védelmezi?

A brit adófizetők, a királyi udvar szakértői és az izgatott amerikai hírolvasók most egy emberként tanakodnak azon, mit jelent a teljes anyagi függetlenedés a koronától. Egyáltalán hogyan lehetséges ez, hiszen a sussexiek megtartják közpénzen felújított, Windsorban lévő otthonukat, és mivel védett személynek minősülnek, védelmüket továbbra is közpénzből fedezik.

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Döntésük miatt viszont a hercegi pár ezután teljes állást vállalhat - fizetésért, ami eddig tilos volt. A határ a csillagos ég - állítják egyöntetűen PR szakértők, akik szerint a kék vér és a hollywoodi fenség kombinációja egyedülálló brandet hozhat létre. Mindketten aktivisták, akik olyan komoly ügyeket karolnak fel, mint a mentális betegségek, az emberi jogok, a klímaváltozás vagy a nemek egyenlőségének kérdése. Egy megjelenés itt, egy beszéd ott, aztán jöhet egy dokumentumsorozat vagy memoár. Harry és Meghan saját népszerűségüket meglovagolva olyan elődök nyomába léphetnek, mint a Clinton, vagy még inkább az Obama házaspár.

Lehet vitatni a bejelentés tartalmát vagy annak módját. Nem tudni azt sem, hogy működni fog-e az új hibrid modell. Az azonban biztos, hogy Harry az anyja fia: ahogyan annak idején Diana Mekibe vitte a fiúkat, úgy Harry is meg fogja mutatni Archie-nak, hogy milyen az élet a koronán túl.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.