Romlott nőcsábász és szerelmes férj - a Misi mókus atyja tudott élni!

író Misi mókus életút Herczeg Zsuzsa nőcsábász Tersánszky J. Jenő
Talán nem is gondolnád, hogy mekkora szerepe lehet egy szerelemnek abban, hogy egy búskomor férfi ismét életvidámmá váljon. Pedig Misi Mókus és Kakuk Marci történetének megalkotója, Tersánszky Józsi Jenő is egy nőnek köszönhette, hogy kigyógyult az életuntságból.

Öngyilkossági kísérlet után szerelmes levél?!

Amikor azt mondjuk, hogy ma a gyengébbik nem simán felvállalja a kezdeményezést, ha meg akar ismerkedni egy neki tetsző férfival, régen azonban nem így volt, akkor talán nincs is teljesen igazunk. Hiszen már régen is akadtak olyan vállalkozó szellemű hölgyek, akik megtették az első lépést. Ilyen volt az a jómódú polgárlány, Molnár Sári is, aki levelet írt Tersánszky J. Jenőnek, amikor a férfi felkeltette az érdeklődését.

Forrás: Arcok és Vallomások könyvborító

De vajon mit tett az író, hogy felfigyelt rá a nő? Nem mást, minthogy öngyilkossági kísérletével és annak különleges módjával bekerült a lapokba. Egy nap ugyanis annyira elege lett az éhezésből és a nyomorból, hogy úgy döntött, a Dunába ugrik.

Végül azonban győzött benne az élni akarás, és már az ugrás közben meggondolta magát. A magatehetetlen zuhanást inkább egy fejessé alakította, így még meg is tapsolták a produkcióját az odagyűlt bámészkodók.

A szépírói pálya gondolatával kacérkodó Molnár Sári felfigyelt a hírre, tollat ragadott, soraira pedig válaszolt az író. Olyannyira közös hullámhosszon voltak, hogy a levelezésből randevú kerekedett, a találkozgatásaik pedig úgy feldobták Tersánszkyt, hogy még a búkomorságából is kigyógyult. Feleségül kérte a lányt, és mivel az érzelmeknek már akkor sem lehetett parancsolni, Sári - annak ellenére, hogy szülei ellenezték a kapcsolatot - igent mondott. Az író felesége lett, szülei pedig döntése miatt kitagadták.

"A feleségemet elhurcolni akaró közegeknek ellenállok!"

Hogy mennyire nem váltak be a szülők aggályai, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Sári mellett az író megtáltosodott. Még ebben az évben megírta többek között a híres Kakuk Marci történetet, melyet aztán húsz éven keresztül folytatott. Majd a Nyugat felkérte főmunkatársnak, ami nagy előrelépésnek számított az életében, hiszen - mivel elmulatta a jogi egyetemre szánt pénzt - korábban segédmunkásként dolgozott.

Forrás: Wikipedia

Persze azért nem hazudtolta meg magát, közismert huncutsága továbbra is jellemezte. Annyira, hogy A céda és a szűz című kisregényét szeméremsértőnek találták, és ezért két hónap börtönbüntetésre ítélték. Először Jugoszláviába szökött a büntetés elől, de aztán rájött, hogy nem bírja ki a felesége nélkül, így inkább önként bevonult a börtönbe.

Ám bármennyire szerette Sárát, még az ő kedvéért sem változott meg, továbbra is kocsmázott, éjszakázott, és folyamatosan udvarolt más nőknek.Sári asszony azonban nem tudott rá haragudni. Még annak sem lett komolyabb következménye, amikor az író "elhagyta" az alsónadrágját valahol egy átmulatott éjszaka alkalmával. "Te jó isten, kiraboltak!" - ütötte el a férj humorral a dolgot.

Felesége az ellen sem tiltakozott, hogy az irodalmi díjakért kapott pénzjutalmak egy részét eldorbézolta. Tersánszky pedig kicsapongásai ellenére is kitartott hű felesége mellett.

A zsidóüldözések idején ezt írta egy magánál hordott füzetbe: "Elhatároztam tiszta ésszel és csorbítatlan akarattal, hogy a tőlem a feleségemet elhurcolni akaró közegeknek ellenállok." Még a rokonait is megtagadta, amiért nem segítettek. Ő viszont a felesége mellett sok más zsidóért is kiállt, és bújtatta őket.

Sári túlélte ugyan a háborút, később azonban súlyos beteg lett. Ekkor az író képes volt egy időre feladni addigi szokásait. Lelkiismeretesen etette, mosdatta, ápolta a nőt, egészen annak haláláig. Így ért véget a közel negyven évig tartó kapcsolatuk, amely után Tersánszky visszatért bohém életmódjához...

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Arcok és Vallomások könyvborító/Wikipedia/Makk Marci diafilm

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.