James Bond Nagy X. Viktória férfi nemek nemváltás titkosügynök film főszereplő
A nevem Bond. Jane Bond - bizarrul hangzik, ugye? Pedig amióta Daniel Craig bejelentette, hogy a 2020 tavaszán megjelenő film lesz az utolsó Bond-mozija, fellobbant a vita: ki legyen az új 007-es? Esetleg egy nő, netán fekete? Vagy mindkettő?

Aki örül annak, hogy őfelsége kedvenc titkos ügynöke tűsarkúra cseréli pompás bőrcipőjét, még ne hívja a harsonást! Mert miről is van szó? Kiszivárgott információk szerint, a 25. opusz elején, Bond Jamaicában tesped, miután otthagyta az MI6 szervezetet.

Van egy jelenet a filmben, amiben M. azt mondja: "Jöjjön be 007-es!" Mire besétál Lashana Lynch, egy fekete színésznő. A kódnév új birtokosának küldetése: hozza vissza Daniel Craiget, ami persze úgy hangzik, mintha még mindig a férfi Bond lenne a legjobb.

A hír hallatán persze felrobbant a social média, önjelölt feministák húzták karóba Bondot, örvendezni kezdtek a #Metoo-sok, és a színes bőrű közösség is dicsérte a döntést. Egyesek megint előkapták a történelmi rasszizmus felszámolásának témáját, de ezzel abszolút túllőnek a célon. (Mint a Csernobil-sorozat esetében, amikor azt hánytorgatták fel, hogy miért nincs benne fekete szereplő! Hm... járt valaki Ukrajnában, 1986-ban?)

Az ilyen szintű karakterváltások legnagyobb nehézsége, hogy az eredeti főhős ikonikus, mindenki számára ő a referencia. Az utódok pedig csak kilúgozott másolatok lesznek átmeneti jelleggel. Persze Bond is cserélődött, hiszen Sean Connery vagy Pierce Brosnan sem marad örökké fiatal. Daniel Craigtől például egyenesen hidegrázást kaptam, aztán megnéztem Bondként, és meggyőzött.

Mostanság sokat beszélnek arról is, hogy miképp jellemzi James Bondot az, ahogy a nőkkel bánik - és ez mennyire fontos. Hát, hogy ne lenne fontos! A fejlődés szükséges és fontos dolog, ehhez pedig az is kell, hogy a film jól kezelje a nőket. Bondnak azonban önazonosnak kell maradnia. Nem egyszerű ez így...

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Dpa

Aki ismeri a filmeket, tudja, hogy a karakter igenis változott: már alig dohányzik, és visszavett a Martiniből is. Ráadásul alig bujálkodik. Míg anno Roger Moore egy filmen belül több nőt is elszédített, manapság Bond megelégszik egy partnerrel. Viszont mindig nagyon komoly arcot vág, a kevesebb szexet pedig több gyilkolással pótolja.

Érdekesség, hogy Daniel Craig és Pierce Brosnan szerint is jó ötlet lenne egy női James Bond.Idris Elba - akit korábban beharangoztak az első fekete Bondként - szintén úgy véli, hogy itt az ideje valami másnak. Könnyű nekik, ők még sosem voltak női nézők.

A kérdés viszont szerintem az: miért nem alkotnak inkább több jó női karaktert? Gondoljunk például a Killing Eve szereplőire, akik önmagukban nagyon érdekes és komplex jellemek, minden rész tömény élvezet!

James Bond ne legyen se aszexuális, se pacifista, és semmiképpen se legyen nő! Osztja a véleményemet Barbara Broccoli, a film producere is, aki szerint Bond sosem fog nemet váltani. Ő is úgy gondolja, hogy erős női karakterekre van szükség, nem pedig arra, hogy egy férfi főhőst nővé alakítsanak.

Mondanom sem kell, a hírek szerint Bond erős vonzalmat fog érezni az új 007-es iránt, aki viszont keményen ellenáll neki. Kérdés, hogy meddig. Csak élje túl!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.