A túlzott fogyókúra többet árt, mint használ: hogyan kellene jól csinálni?

egészség fogyás PR cikk vitamin diéta
Az ideális – vagy legalábbis az ideálisnak gondolt – testkép hajszolása mára szinte általánossá vált. A közösségi média, a televíziós és internetes műsorok sora mutatja meg nekünk nap mint nap, hogy hogyan is kellene kinéznünk. Nem véletlen, hogy manapság többen szenvednek mentális problémáktól, mint bármikor korábban, ahogy az sem, hogy a fogyókúrázás bevett szokássá vált már az egészen fiatalok körében is.
Forrás: 123rf.com

Azzal természetesen nincs semmi baj, ha valaki odafigyel az étkezésére, mert szeretne egészségesebb és fittebb lenni. A probléma inkább ott kezdődik, hogy valaki úgy vág bele ebbe az egészbe, hogy fogalma sincs arról, mi a jó a testének – ezzel pedig többet árthat magának, mint gondolnánk.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mi a probléma a túlzott fogyókúrázással, továbbá adunk néhány hasznos tippet arra vonatkozóan, hogyan lehet helyesen és fenntartható módon diétázni.

Mi a baj a túlzásba vitt fogyókúrával?

Először is szeretnénk mindenkit eltántorítani attól, hogy túlságosan szélsőséges étkezési szokásokat vezessen be az életébe. Azaz: nézzük meg, miért lehet rossz nekünk a túlzott diétázás.

Anyagcsere-gondok és energiahiány

A túlzott diéta gyakran jár együtt azzal, hogy az ember jelentősen csökkenti a kalóriabevitelt, ami közvetlenül befolyásolja az energiaszintet. Ez nemcsak gyengeséget és levertséget hozhat magával szinte azonnal, de hosszú távon az anyagcserét is negatívan befolyásolhatja. Az alacsony kalóriabevitel miatt a szervezet a túlélésre állítja be magát, és a hosszú távú fogyás helyett inkább a táplálékból való kinyerhető maximális energiát próbálja megőrizni. Ez azt jelenti, hogy akár fel is szaladhat ránk néhány plusz kiló, amennyiben túlságosan drasztikusan kezdjük el a kúrát. Emellett az anyagcserénk lelassul, ami további súlygyarapodáshoz vezethet.

Tápanyaghiány

A túlzott diéta esetén szinte elkerülhetetlen, hogy különböző vitamin-, ásványi anyag- és aminosav-hiány lépjen fel a szervezetünkben. Ez nem meglepő, hiszen a változatos és tápláló ételek elhagyása egyenes úton vezet ide. Ez pedig nemcsak a fizikai, de a mentális egészségünkre is negatív hatással lehet, hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozva.

A fenntarthatóság hiánya

Egy túlzottan korlátozó diétát egész egyszerűen nem lehet hosszú távon fenntartani. Annak pedig semmi értelme, ha az ember mindig csak azt várja, hogy leteljen az aktuális kúra időszaka, majd visszatér a korábbi szokásaihoz – ez ugyanis a klasszikus jojó-effektust eredményezi.

Folyamatos stressz és mentális problémák

Az éhség, a folyamatos kalóriamegszorítás és az ételkorlátozás nem meglepő módon érzelmi stresszt, folyamatos feszültség-érzetet okozhat. Az ilyen típusú stressz hosszú távon depressziót és szorongást eredményezhet, ami tovább ronthat az életminőségünkön. Ezen csak tovább ront az, hogy a szigorú diéta mellett a szociális életünk is átalakulhat, hiszen nem szívesen megyünk el vacsorázni a barátainkkal vagy a családunkkal egy vasárnapi ebédre. Ez egy idő után elmagányosodáshoz vezet, ami számtalan pszichés problémát kiválthat.

Hogyan diétázzunk helyesen?

Jó hír azonban, hogy a diétázást lehet egészségesen, fenntartható módon is csinálni, miközben folyamatosan teszünk az álomalak eléréséért. Nézzük, hogyan érdemes belevágni!

Kövessük a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjait!

Az egészséges diéta alapja nem más, mint a kiegyensúlyozott táplálkozás. Vegyük figyelembe, hogy a szervezetünknek milyen tápanyagokra van szüksége a normál működéshez! Ne kövessünk túlzottan megszorító étrendet, ne zárjunk ki egyetlen élelmiszercsoportot sem! Például: ha reggelire egy fehérjeshake-et fogyasztunk, akkor tízórai nyugodtan ehetünk egy szelet teljes kiőrlésű pirítóst avokádóval, így a fehérjék mellett hasznos szénhidrátokat és zsírokat is vihetünk be a szervezetünkbe.

A sikeres fogyókúrában a kulcs a mértékletes kalóriamegszorítás, ez ugyanis segít elkerülni az anyagcsere-gondokat, miközben fokozatos és fenntartható fogyást eredményez. Emellett, ha nem vonjuk meg magunktól az összes kedvencünket, sokkal nagyobb eséllyel tudjuk hosszú távon is követni az adott diétát – és nem is tapasztalunk majd falási rohamokat.

Étkezzünk tudatosan!

Fontos figyelmet fordítani az étkezési szokásokra is: arra, hogy egészséges, kiegyensúlyozott kapcsolatot tudjunk fenntartani az ételekkel, a táplálkozással, ne pedig egyfajta szükséges rosszként vagy stresszforrásként tekintsünk rá. Étkezzünk mindig tudatosan és lassan, élvezzük az ízeket, így megmaradhat az ételek szeretete, miközben ellenőrizhetjük, hogy mennyit eszünk és a túlevést is elkerülhetjük. Például, ha készítünk egy gyümölcsös smoothie-t vagy fehérjeshake-et edzés után, akkor ne rohanva döntsük azt magunkba, miközben indulunk a dolgunkra. Üljünk le, értékeljük ki az edzésünket, közben pedig lassan kortyolgatva élvezzük a kezünkben lévő italt!

Hidratálás, a jolly joker

Ne feledkezzünk meg a megfelelő hidratációról sem: az elegendő víz fogyasztása segít a szervezetnek hatékonyabban működni, hiszen minden szerv működéséhez alapvető fontosságú. Ezen felül támogatja a fogyást is, hiszen képes kimosni a testünkből a toxinokat, miközben el is telít. Sokan nem tudják, de a szomjúság érzését gyakran éhségnek gondoljuk!

A testmozgás is fontos

A diéta nem lehet sikeres rendszeres testmozgás nélkül. Az edzés nemcsak segíthet a fogyásban, de javíthatja az általános egészséget is. A rendszeres testmozgás segít fenntartani az anyagcserét, erősíti az izmokat és javítja a hangulatot. Vágjunk bele!

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.