kibeszélő rend mánia tökéletesség
Mielőtt belépsz a lakásunkba, pár dolgot tudnod kell: például, hogy a padló patyolat tiszta, hiszen az érkezésed előtt 3 perccel végeztem a takarítással. Éppen ezért szeretném, ha levennéd a cipődet. Ja, és ne a földre tedd, hanem a cipőtartóra! És igazítsd őket szépen egymás mellé, hogy tökéletesen egyenes legyen! Vagy tudod, mit? Hagyd, inkább majd én! Még hogy rendmániás?! Ezzel azt akarod mondani, hogy számodra mindez nem alap?

Dehogy vagyok én rendmániás! Csak hát... egyszerűen szeretem, ha minden pontosan úgy néz ki, ahogy kell. Már az iskolában is ujjongva tanultam meg a tanszerek szabályszerű elhelyezését a padon: csücsit a csücsihez illesztve, alul a legnagyobb, felül a legkisebb. És a tolltartóban is minden írószernek egy irányba állt a hegye.

Lehet, hogy én voltam az egyetlen kisdiák, aki nem várta, hogy vége legyen a vasszigornak, és a gimiben már csak ledobhassa a könyveit a padra. Jujj, ebbe még belegondolni is borzasztó! Engem mindig megnyugtatott a dolgok precíz rendszere. Éppen ezért néhány - számomra tök átlagos - szabály szerint élek:

  • Gondolom, az egyértelmű, hogy akkor is ki kell takarítani, ha valaki csak egy percre ugrik fel hozzánk. Még a kádat is - biztos, ami tuti. És miután a vendég távozott, ezt meg kell ismételni. Nem azért, mert koszt hozott be, vagy rendetlenséget csinált, de csakis így állhat be újra a féltve őrzött harmónia.
  • Egyáltalán nem illetlen dolog mások otthonában megigazítani ezt-azt. Hiszen nyilván őket is halálra idegesíti, csak ügyesebben nyomják el magukban. Éppen ezért én inkább segítek nekik, és feloldom ezt a feszültséget.
  • Nem értem: minek használnék egyáltalán ruhásszekrényt, ha a ruháim nem sorban, színek szerint lennének berakva?
  • A konyhában - a normál fűszerpolcon kívül - van szószos szekrény, édes polc, gabona- és mag sarok, valamint tésztás fiók is. És természetesen a mosogatógépbe is kizárólag egyféleképpen lehet bepakolni.
Forrás: Shutterstock/Kostikova Natalia
  • A lakásban minden polcon és szekrényben precíz rend uralkodik - de még ott is, ahova nem látsz be. A bögrék füle szigorúan egy irányba áll, a könyvek tornasorban igazodnak a polc széléhez, és még a tárolórekesz is tárolórekeszekre van osztva.
  • A díszpárnákat rendszeresen fel kell pofozgatni, és pontosan a kanapé sarkaiba illeszteni. Rendszeres alatt azt értem, hogy napi háromszor.
  • Ruha nem kerülhet a földre, még a pillanat hevében sem. Bár tuti, hogy maximum 20 perce porszívóztunk, de ez nem számít. Sőt, mindent legalább úgy tessék-lássék össze kell hajtogatni, és a szekrénybe, vagy a komódra (egymásra!) tenni.
  • Ha a függöny vagy az abrosz nem áll tökéletesen, az felér egy katasztrófával. Biztos lehetsz benne, hogy megállítom majd a beszélgetést, hogy megigazítsam. Ugyanez vonatkozik a szőnyegekre is.
  • A rendszeretet az étkezésnél is jelen van. A legjobb, ha mindent egyforma méretű darabokra vágsz, aztán szimmetrikus elosztásban rágsz meg: egyik falatot az egyik oldalon, a másikat a másikon. Sőt, ha lehetőséged van rá - például színes drazsék esetén - színenként válaszd el őket: egyet itt, egyet ott.

De igazából ez egyáltalán nem a rendről szól. Ha elérhetném a rendetlenség és a hanyagság tökéletesen egységes, harmonikus és szimmetrikus állapotát, akkor soha többé nem akarnék rendet tenni. Viszont ugyanolyan erőfeszítéssel igyekeznék fenntartani azt a kaotikus állapotot.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.