intim egyensúly
A hüvelyflóra állapotát számos külső és belső körülmény befolyásolja. Szinte fogalmazhatnánk úgy, hogy bármi történik veled, azt a hüvelyed is megérzi. Ha felborul az érzékeny egyensúly odabent, akkor megjelennek a kellemetlen tünetek, amelyek akár visszatérő fertőzések formájában mindennapi társaiddá válhatnak. Mutatjuk, hogyan védekezhetsz ellenük!
Istock

A gyógyszerek, a szex, de még az életmód is hatással van a hüvelyünkre

Biztosan állíthatjuk, hogy nincs olyan nő, akinek ne kellett volna már megküzdenie valamilyen hüvelyi fertőzéssel vagy gyulladással. Gondoljunk csak arra, mi történik egy antibiotikum-kúra vagy éppen egy gombás fertőzés kikezelése után! De a nők életében természetesen jelenlévő hormonális változások - például a menstruáció, a terhesség vagy a klimax - is érzékenyebbé teszik a hüvelyflórát. Nem szólva az egyéb gyógyszeres terápiák hatásairól, az életmód befolyásoló szerepéről (elhízás, vashiány, vérszegénység) vagy éppen a szexről. Akár egy mikrosérülés, a védekezés hiánya vagy a havi vérzés alatti együttlét is kellemetlen következményekkel járhat. Bármilyen meglepő, a spermaölő hatású krémek és az intim mosakodók használata is vezethet olyan tünetekhez, mint a különböző hüvelyi folyások és vérzések, a viszketés vagy a hüvelyszárazság.

Istock

Mit tehetünk a fertőzések kiújulása ellen?

Az egészséges, felnőtt nő hüvelye egészen a menopauzáig rendelkezik egyfajta természetes védelemmel. Ennek letéteményesei - éppen ahogy a bélflóra esetében is - a mikróbák. Olyan bacilusok, amelyek megakadályozzák, hogy a rossz baktériumok vagy a gombák bejussanak az egyik legféltettebb női szervbe, vagy ha már átjutottak a védelmi vonalon, ne telepedjenek meg a hüvelyben. Hogyan érik ezt el? Mikrobaellenes anyagok és tejsav termelésével. Utóbbi azért lényeges, mert savas környezetet teremt, és ezzel keseríti meg a kórokozók életét, fenntartva az optimális 3,9-4,2 közötti pH értéket. Ahhoz, hogy a vaginális ökoszisztéma kapuőrei, a Lactobacillusok, tehessék a dolgukat, egészséges és ellenálló hüvelyhámra is szükség van. Ennek kiépülését és regenerálódását pedig a három fő ösztrogénhormon egyike, az ösztriol biztosítja.

Istock

A visszatérő fertőzés kiújulásának súlyosabb nőgyógyászati következményei is lehetnek, ezért a hangsúly a megelőzésen van. Vagyis a célzott kezelést követően a hüvelyflóra egyensúlyának helyreállítására kell koncentrálni. Ebben segíthet nekünk a vény nélkül kapható probiotikus Gynoflor® hüvelytabletta. Ez a Lactobacillus- és kis dózisú ösztrioltartalmú készítmény egyedi összetételének köszönhetően támogatja a lokális mikroflóra regenerációját és a természetes védekező mechanizmusok működését. Kettős és egymást kiegészítő hatásával védelmet nyújt a fertőzések és gyulladások ellen.

Istock

Vény nélkül kapható gyógyszer.
Hatóanyag: Lactobacillus acidophilus és ösztriol
Forgalmazza: MagnaPharm Hungary Kft.
Budapest, 1142 Gizella út 42-44.
GYN -2022.10/1, lezárás dátuma: 2022.szeptember 30.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.