kibeszélő megcsalás magazin intimitás érzelem
Az érzelmi megcsalás ugyanolyan fájdalmas, mint a testi? Vagy még fájdalmasabb?

A napokban a rég nem látott barátnőm személyesen szeretett volna velem beszélni. Amint a telefonban mondta, dilemmában van, segítsek neki. Azonnal elindultam, hogy találkozzunk. Kedvenc kávézónkban ültünk le, és feltette a kérdést: mit kezdjen azzal az érzéssel, hogy férje mellett fia edzője nagyon vonzza. Ez természetes dolog? Fellángolás? Bárkinél előfordulhat? Vagy baj van a kapcsolatukkal, ha már ilyen érzései vannak? A párjának sem szeretne csalódást okozni, de ő már sejt valamit...

A barátnőm elismeri, hogy valóban nem keresi a férje figyelmét. Ebben a kapcsolatban jelenleg nem elégíti ki az érzelmi szükségleteit, nem érez intimitást, egyre monotonabbá válik a kommunikációjuk. A megcsalásnak több fajtája is van.

Véleményem szerint a megcsalás nemcsak fizikai, hanem érzelmi is lehet, és ez talán még fájdalmasabb a másik számára. Az érzelmi hűtlenséget sok esetben észre sem vesszük, amikor elkövetjük. Általában a fizikai, szexuális viszonyra gondolunk, ha a megcsalás kerül szóba.

De vajon honnan tudhatjuk, hogy érzelmileg megcsaljuk a párunkat?

Érdeklődés más iránt

Érzelmileg megcsalod a másikat, ha különös érdeklődést mutatsz egy harmadik személy iránt, akivel jókat nevetsz és mély beszélgetéseket folytatsz. Bár intim kapcsolatot nem alakítasz ki a harmadikkal, de ha a szívedben és a gondolataiban külön helyet foglal el, már érzelmi megcsalást követsz el. Az embert sokkal rosszabbul érinti ez, mint a testi hűtlenség. Félrelépéskor jönnek a kérdések, érzelmi megcsalásnál ezek még erőteljesebben nyomasztanak.

Nehéz azonosítani, mert nem egyértelmű, hogy a párunk titokban mikor vágyik másvalakire. Azt mondják, egy jól működő kapcsolatban az érzelmi kötődés a testi vonzalommal együtt van jelen. A kölcsönös érdeklődés, az egymás iránt érzett tisztelet és szerelem illetve az együtt megélt élmények fűzik szorosabbá és meghittebbé a kapcsolatot.

Egy kis flört még belefér vagy ezzel már megcsalom? Forrás: Shutterstock

Mély beszélgetések

Érzelmi megcsaláskor az intimitásnak ezt a szintjét egy másik emberrel is megéli a partner. Az elárult félnek nem egyszerű felismerni a jeleket, hiszen nem parfümillatról vagy az inget pirosító rúzsfoltról van szó, hanem a közös együttlétet érintő kellemes izgalom múlik el a másikban. A hűtlen félnek lelkiismeretfurdalása lehet, de általában azzal áltatja magát, hogy semmi rosszat nem tett.

Árulást jelenthet, ha a párok a kapcsolati problémákat nem együtt beszélik meg, hanem azzal a személlyel, akihez vonzódnak, hiszen a gondokat először kettesben érdemes tisztázni. Ez nagyon veszélyes, hiszen erősíti az eltávolodást és az újonnan kialakult érzelem teljesen szétszakíthatja a kapcsolatot.

Vágyik a társaságára

Ha a párkapcsolatban az egyik fél olyan intim, bensőséges dolgokat oszt meg valakivel, aki nem a párja, ezen felül még sok időt is tölt vele, jól érzi magát a társaságában, szüksége van az illető közelségére, a másik magányosnak, elhagyottnak, becsapottnak érezheti magát. Legtöbben ezt fájdalmasabbnak, súlyosabbnak ítélik meg, mintha mással bújna ágyba a partnere.

Egy harmadikkal létrejött közeli, mély, intim érzelmi viszonyt az illető általában titokban tartja a párja elől. Ha az érzelmi megcsalásban a testiséget el is kerülik, könnyen erotikus vonzalomba, majd ez idővel fizikai megcsalásba válthat át.

A barátnőmnek nem volt könnyű tanácsot adnom. Természetesen az ilyen kényes szituáció megoldása csak az érintetteken múlik. Ha inkább csak egy hosszabb ideig tartó fellángolásként értékeli a helyzetet, azt javasoltam neki, hogy lépjen túl rajta.

Legszívesebben a férjét figyelmeztettem volna, hogy ne várja meg, míg kellemetlenebbé válna a helyzet, mondja el neki,milyen rosszul érint őt az elhidegülő légkör.

Nyitókép: Shutterstock

Szerinted az érzelmi megcsalás lehet fájdalmasabb, mint a testi?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.