5 önámítás/hazugság, amit azért mondunk, hogy ne kelljen bevallani, vége

vita kibeszélő magazin szakítás konfliktus
A párkapcsolat önmagában egy kemény munka, amin mindkét félnek dolgoznia kell. Nem elég, ha csak az egyik fél dolgozik rajta, vagy ő a lelkesebb, hiszen, ha a társa nem mutatja jelét annak, hogy ő is ugyanúgy odateszi magát, akkor a kapcsolat szép lassan elhal.

Mégis miért vannak olyan párok, akik annak ellenére együtt vannak, hogy érzik, elérkeztek a történet végéhez, s nincs tovább közösen járható út? Legalábbis a társas útról mindenképpen le kell mondaniuk. Vajon hol van az a pont, amikor már meg tudjuk fogalmazni magunkban, hogy ez a láng végleg kihúnyt?

A körülmények mindenkinél mások, így ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ha már közös gyermekeket is nevelünk, akkor alaposan át kell gondolnunk, mik a lehetőségeink. Ha még nincs családunk, akkor könnyebb dolgunk van.

Ha már egy kapcsolatban nem vagy önmagad, s úgy érzed, fogalmad sincs már arról, ki is vagy valójában, akkor érdemes elgondolkodni azon, vajon megéri-e olyan férfi vagy nő mellett álomra hajtani a fejedet, aki már semmit sem jelent neked.

Ha már csak némán elsétáltok egymás mellett, akkor teljesen fölösleges tovább húzni az időt. Ha mindketten úgy érzitek, hogy megfáradt a kapcsolat, akkor talán jobban teszitek, ha külön váltok. Nagyon sokszor a kényelem az egyik fő ok, amiért a felek még együtt maradnak. Már érzik, hogy ez nem az a kapcsolat, ami a kezdetekkor volt, mégsem jutottak el odáig, hogy bátran kimondják, vége.

A körülmények mindenkinél mások, így ezt mindenképpen figyelembe kell venni Forrás: Shutterstock

Ha folyton csak azt vágyod kimondani, hogy "bárcsak", és ha úgy érzed akkor lenne minden tökéletes, ha a párod megváltozna valamiben, akkor ez is okot adhat arra, hogy elgondolkodj azon, valamiért nem illetek össze. Ugyanis egy embert nem lehet megváltoztatni, ha ő nem hajlik affelé, hogy módosítson azon, ami a konfliktus forrása a kapcsoaltotokban. Ez valószínűleg a későbbiekben sem oldódik meg.

Nem érzed úgy, hogy a párod szeretne vagy megértene? Sokan az egész napos rohanás után szinte csak aludni járnak haza, és van, hogy csak úgy elmennek a másik mellett, nem figyelnek egymásra, nem kedveskednek a másiknak. Ez megakadályozza az intimitás fenntartását, és a magány is magával ránthat. Amennyiben ilyen érzéseket vált ki belőled ez a helyzet, akkor itt az ideje elgondolkodni azon, hogy nem a párod a megfelelő ember, és esélyt kellene adnod magadnak, hogy megtaláld a számodra megfelelő társat.

Megeshet az is, hogy állandóan kimerültnek érzed magad a kapcsolatodban, és talán a párod szívja el az energiáidat, - állandóan panaszkodik, elégedetlenkedik. Így folyamatosan azt érzed, hogy már szinte frusztrál a jelenléte. A probléma akár még orvosolható is, de ha úgy érzed, már párod viselkedése sem tud ezen módosítani, akkor szintén el kell gondolkodod azon, érdemes-e folytatni a kapcsolatot.

Örökösen a párod bocsánatáért esedezel? Ez egy figyelmeztető jel lehet. Ha úgy érzed, állandóan elnézést kell kérned azért, aki vagy, akkor lehet, hogy a párod nem fogad el úgy, ahogy van. Ez pedig nem jó jel a jövőre nézve. Nagyon nyomasztó érzés tud lenne, ha folyamatosan azt érzed, valamit rosszul csinálsz, vagy elrontottál valamit, és nem felelsz meg az ő elképzelésének.

Egyik kapcsolat sem mentes a vitáktól, konfliktusoktól, ez pedig az egyik elengedhetetlen pillére egy jól működő kapcsolatnak. Azonban nem mindegy, hogy miről szólnak a konfliktusaink, és mennyire gyakran jelentkeznek. Viszont, ha sosem beszéljük meg a problémáinkat, akkor csak görgetjük azokat magunk előtt addig, míg végül hatalmas balhé kerekedik azokból. Ha már csak bántjuk egymást, akkor nem valószínű, hogy ez a jövőre nézve túl sok jót tartogat a számunkra.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.