párkapcsolat kibeszélő magazin kompromisszum nézeteltérés
Egy párkapcsolat csupán akkor lehet "tökéletes", ha folyamatosan munkálkodnak rajta. Ez a fajta kapcsolatmunka viszont nem vihető tökélyre, amennyiben csak az egyik fél vesz részt benne aktívan, a másik pedig mintegy szemléli, avagy... elszenvedi azt.

Legközelebb, amikor címkeragasztásba, skatulyázásba kezdenénk - akár a saját, akár más kapcsolatok háza táján -, jusson eszünkbe, hogy nem abban mutatkozik meg egy-egy kapcsolat tökéletessége, hogy soha nincs viszály, nincsenek nézeteltérések, egyik fél sem vált át altból szopránba egy "emelkedett" párbeszéd során. Hanem abban, hogy mindkét személyről elmondható, hogy aktívan részt vesz a folyamatban, kész kitartóan dolgozni érte.

Alább néhány gyakorlati útmutatóval is igyekszünk szolgálni. Ezekkel a technikákkal faraghatjuk, csiszolhatjuk szerelmi, baráti és más jellegű kapcsolatainkat kerek egésszé. A munka során sok szálkát kell kiszedegetnünk hol a mi, hol párunk kezéből, mégis a végén úgy érezzük: mindez megérte.

1. Legyél jóban magaddal!

Nem, ez nem önzés, nem egoizmus. Hogy is tudnánk a másikat szeretni, tisztelni és becsülni, ha magunkat sem vagyunk képesek? Az önmagunk szeretete elválaszthatatlan önmagunk ismeretétől, éspedig attól, hogy értékeinkkel, korlátainkkal, pro és kontra tulajdonságainkkal, jellemvonásainkkal egyaránt tisztában vagyunk.

2. Beszélj nyíltan az érzéseidről, gondolataidról és vágyaidról!

Ennek a lépésnek a megtételéhez elengedhetetlen az előbbi ismerete, hiszen csak ezáltal tudjuk hatékonyan kifejezni magunkat. A "tökéletes" és boldog párkapcsolatban a párok egymással őszinte, szeretetteljes kommunikációt folytatnak. Ezáltal egymást és önmagukat is mélyebben megismerik, hiszen egymás tükreiként vannak jelen.

Hogy is tudnánk a másikat szeretni, tisztelni és becsülni, ha magunkat sem vagyunk képesek? Forrás: Shutterstock

3. Hatékony konfliktus- és feszültségkezelés

Az egymással nyíltan és őszintén beszélő, egymásra figyelő, a kapcsolatukon folyamatosan munkálkodó párok a konfliktusokban lehetőséget fedeznek fel. Egy-egy feszültség, nehézség, nézeteltérés orvoslását követően szintet lépnek, fejlődnek.

4. A szexuális szikra életben tartása

Gyakran a párkapcsolati intimitás elhanyagolása vagy nélkülözése vezethet oda, hogy néhány év után már a legkevésbé sem nevezhetjük tökéletesnek a kapcsolatunkat. Meglehet, hogy a hétköznapi kihívások közepette nehezebb minden este a romantika netovábbját nyújtanunk csipkékkel, rózsákkal, gyertyákkal és zenével. Viszont az apró gesztusok, szeretetjelek egyaránt életben tarthatják a szerelemszikrát. Ebbe érdemes invesztálni.

5. Közös célok kitűzése

Legyen szó akár házvásárlásról, gyerekvállalásról, világkörüli útról, vagy akár közös vállalkozásról, a lényeg az együtt összekapcsoló erejében rejlik. Ilyenkor már az én és a te vágyai és célkitűzései mellett kiemelt helyhez jut a mi is, amely révén kivirágzik a kapcsolat.

+1 Párkapcsolati példaképek és mentorok

Ahogy a munkában is számos embernek vannak példaképei, mentorai, szakmai hősei, akikre felnéz, akiket követ, ugyanúgy a párkapcsolatban is lehetnek hasonló ideálok. Párok, akik jelentős párkapcsolati tapasztalattal rendelkeznek, és akik motiválnak bennünket közös utunk során. Ha módunk van rá, lépjünk velük is kapcsolatba, kérjük ki a tanácsukat a nehezebb időszakokban, fogadjuk el bölcs meglátásaikat, és építsük bele a sajátunkéba!

Györfi-Biró Melinda

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.