feleség kibeszélő férj magazin házasság
Hatvan év házasság - sokak számára értelmezhetetlen. A húszéves ledöbben azon, hogy lehetséges a korának háromszorosát ugyanazzal a társsal kibírni.

De még a negyvenéves számára is - aki pedig már sokat tapasztalt konfliktusokat, veszekedéseket és bántásokat - felfoghatatlan, hogy lehet valakivel ennyi ideig házasságban élni. Képtelenségnek és teljesíthetetlennek tűnik.József és Anna számára viszont nem. Ők hat évtizede társai egymásnak a szó legnemesebb értelmében. Nem elviselői, elszenvedői, hanem boldog nyertesei a kapcsolatuknak.

Láttam őket beszélgetni, láttam a tekintetüket, a mozdulataikat. Mindegyik tele volt szeretettel, figyelemmel, törődéssel.

Józsefnek szólnia sem kellett, a felesége pontosan tudta, mire van szüksége: párnára, segítségre, vagy hogy befejezze helyette a mondatot, mert picit elfáradt - nem a lelke, a teste.

Anna egész élete a férjéről szólt, mégsem tekintett rá senki mártírként, mert olyan ügyesen sikerült megélnie az összes szerepét, hogy semmiben sem szenvedett hiányt. Volt feleség, édesanya, dolgozó nő, aktív részese egy közösségnek, és a mai napig az. Bármit tett, bárhol volt éppen, egy szeretetteljes gondolat formájában mindig vele volt a férje is.

Egy életen át szeretni a társunkat lehet, hogy valakinek rémisztő és unalmas, de amikor rájuk nézek, nem érzek mást, mint tiszteletet Forrás: Shutterstock

Akár együtt, akár külön csináltak valamit, ott voltak egymásnak, egymással. De nemcsak most, hanem első perctől kezdve. Mert ők azon szerencsések közé tartoznak, akik egész életükben szerették, tisztelték egymást, és már az első találkozásuk után biztosak voltak abban, hogy megtalálták életük párját. Ez az erős hit és bizonyosság végigkísérte az elmúlt hatvan évüket. A hosszú házasság alatt készült fotók is azt tükrözik vissza, amit a lelkükben éreznek: örömöt.

Mosoly és vidám pillanatok - nem csak ezekre emlékeznek szívesen, de életükben ebből volt a legtöbb. Mert ösztönösen tudták, hogy az apró különbségekkel nem kell foglalkozni, csak elfogadni őket. Miért is lenne probléma, hogy egyikük a marhahúst, másikuk a csirkehúst szereti? Ahogyan abban sem kell vitát nyitni, ki mit néz szívesen a tévében, szeret-e sétálni, vagy inkább otthon maradna.

Tisztelték és szerették egymást, ez pedig átsegítette őket a nehéz időszakokon, és egyértelműsítette számukra az összetartozásuk természetességét. A tíz évnek ugyanúgy örültek, mint most a hatvannak. Nem kopott, és nem felejtődött el semmi.

„Mi mindig együtt voltunk. Én már nem is nagyon emlékszem arra, mikor Józsi nélkül éltem" - mondogatja gyakran Anna.

Talán azért, mert az ő időszámítása a férjével kezdődött. Egy életen át szeretni a társunkat lehet, hogy valakinek rémisztő és unalmas, de amikor rájuk nézek, nem érzek mást, mint tiszteletet. És azt, hogy én is szeretnék így együtt élni valakivel. Hogy mekkora kincs lehet és mennyi erőt adhat, ha valaki ennyire szeret, és kitart a párja mellett! Hatvan év - sokak számára felfoghatatlan, mégis a legtöbben erre vágyunk: szeretni és szeretve lenni egy életen át.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.