Egyszeri botlás vagy folytonos félrelépés? Három tényező, amely a sorozatos megcsalások mögött áll

tényező megcsalás magazin múlt félrelépés
Ha egy egyszeri megcsalásról van szó, pillanatok alatt tönkre tehet egy komoly kapcsolatot, de ez akár még megbocsátható bűn is lehet. Ha viszont sorozatos félrelépések derülnek ki, akkor bizony a legtöbb esetben garantált a szakítás. De hogyan ismerhetjük fel, kivel van dolgunk? A jól ismert botlásról van szó, ami általában azon alapszik, hogy túl sokat ittak és nem tudták mit csinálnak vagy a folyamatos félrelépések mögött valami más is áll?

Jourdan Travers terapeuta elemezte a megcsalások közti különbségeket, különböző személyiségtípusokat és rávilágított három olyan tényre, amely a sorozatos megcsalások mögött állhat. – derül ki a Stern cikkéből.

Múltbéli megoldatlan problémák

Ha valaki folyton megcsalja párját gyakran súlyos sebeket és hegeket hordoz a múltból. A traumatikus élmények, a diszfunkcionális családi struktúrák vagy az elhagyatottságtól való félelem a leggyakoribbak.

A szakértő szerint, a legtöbb esetben az élet ilyen meghatározó pillanatai alacsony önbecsüléshez vagy az elutasítástól való félelemhez vezetnek. Mi köze mindennek a sorozatos megcsaláshoz? A folyton félrelépők sok különböző ember figyelmének és vágyának felkeltésével gyakran próbálják növelni saját önbecsülésüket. Egy idegen meghódítása itt is szerepet játszik, hiszen a randizás adrenalinja eltereli a figyelmet saját belső énjéről.

Forrás: 123rf.com

A magánytól való félelem

Sorozatos félrelépőként sokszor még előbb bekövetkezhet a magány, mint ahogyan az amúgy megtörténne, hiszen pillanatok alatt véget érhet a kapcsolat.

Pszichológiai szempontból azonban a magánytól való félelem az örökös megcsalás oka lehet. Egy 2021-ben a "Personality and Individual Differences" című szaklapban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akik az elköteleződéstől és a veszteségtől való félelmet tapasztalják, hajlamosabbak gyakrabban félrelépni.

A kapcsolatokban az ilyen problémával küzdő emberek gyakran érzelmileg távolságtartónak tűnnek, így "elrejtik" sebezhetőségüket. Minél kevésbé érzelmes a kapcsolat, annál kevésbé valószínű, hogy saját hiányosságaikkal kell szembenézniük.

A megcsalás hatalomérzetet adhat, az érzelmi kötődés hiánya pedig megvédi őket a veszteségtől való félelemtől.

Copyright: Antonio Guillem

Impulzivitás

Az impulzivitás és az önbizalomhiány gyakori kombinációja a partner megcsalásának. Egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy az ilyen tulajdonságokkal rendelkező emberek toleránsabbak a megcsalással szemben is. Folytonos izgalmakat, elismerést keresnek, amelyeket más emberektől kapnak meg.

A sorozatos megcsalások mögött azonban az a bizonyos adrenalinlöket is állhat, amely a titkos viszonyokkal, tiltott kapcsolatokkal jár.

Izgalmas ezen kapcsolatok fenntartása és a folytonos titkolózás. Illetve, ha már egyszer bűnbeesik az illető, másodjára vagy harmadjára már nem tulajdonít neki akkor jelentőséget, mint mondjuk elsőre.

Ahogyan a mondás is tartja: „Ha egyszer tönkretetted a hírnevedet, gondtalanul élhetsz."

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.