magazin kibeszélő nárcisztikus férfi személyiségzavar
Honnan tudhatjuk, hogy egy nárcisztikus emberrel randizunk? Hogyan viselkedik egy ilyen személyiségzavaros ember a párkapcsolatában? Miként lehet vele szakítani? Ezek a kérdések sok emberben felmerülhetnek.

A nárcisztikus embertípus férfiakra és nőkre egyaránt igaz. Lehet, hogy vonzóak, karizmatikusak, el tudják bűvölni a környezetüket, azonban hamar kiderülhet, hogy az ilyen ember rendkívül érzéketlen, az empátiát nem ismeri, és saját magán kívül vagy éppen az elérendő célon kívül másra nem igazán tud figyelni.

Ő valóban csak saját magát helyezi előtérbe a párkapcsolatokban. Manipulatívak, és az sem ritka, hogy egyszerre több nővel/férfival járnak együtt.

Honnan ismerhető fel egy nárcisztikus ember?

• a kapcsolat elején túlságosan is elbűvölő, nagyon igyekszik a tökéletes partner képét mutatni;
• a beszélgetések inkább csak róla szólnak,nem igazán hajlandó másokra figyelni, vagy úgy tesz, de nem hallja meg, nem is érti meg, amiről a másik fél beszél,
• állandó megerősítésre, azaz dicséretre van szüksége. Ha bókot kap, még több bókra vágyik.

Kizárólag önmagával foglalkozik, ez megnyilvánulhat abban is, ahogyan viselkedik: például, ha be szeretnénk mutatni a barátainknak, csak arra figyel, hogyan néz majd ki mások előtt, és mit fognak róla gondolni.

Más viszont, ha valaki szimplán nárcisztikus vagy ha nárcisztikus személyiségzavara van. Egyfajta nárcizmus az emberi mivoltunk része, természetes, ha jelen van. Ha valaki nárcisztikusan viselkedik, az még nem jelenti azt, hogy mentális beteg. Azonban az, aki nárcisztikus személyiségzavarral él, szélsőségesen viselkedik, az a személy káros hatással van a környezetére.

Forrás: Shutterstock

A legsúlyosabb eseteket sajnos a hírekben olvashatjuk, a féltékenységek, a szakítások eljuthatnak az életveszélyes fenyegetésekig, vagy akár a testi bántalmazásig is.

Azokra az emberekre mondjuk azt, hogy nárcisztikus, akik önzőek, önközpontúak, csak a figyelemre törekszenek. Ez a leírás azonban – a figyelemre törekvés legalábbis – az Instagram-felhasználók jelentős részére is igaz lehet.

Azok az emberek, akiknél a személyiségzavar szintjéig is elérhet a nárcisztikusság, brutálissá válhatnak a kapcsolatnak abban a fázisában, amikor nehézségek adódnak. Fontosabbnak érzik magukat másoknál, és el is várják a kivételezett bánásmódot mindenkitől. Például nem képesek kivárni a boltban a sort, így elérik, hogy előrébb jussanak másoknál, - bármiről legyen szó, úgy érzik nekik az jár.

A nárcisztikusok jobban értékelik saját magukat, mint bárki mást a világon. Ha a partner/áldozat szeretne szakítani, sokkoló viselkedésekkel találkozhat. Leginkább amiatt, mert a nárcisztikusok elvárják a csodálatot, ez pedig ellenkezik az elutasítással. Ha nem kapják meg a figyelmet, nehezen képesek alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

Megoldás lehet az is, ha hagyjuk, hogy ráunjon a kapcsolatra, s magától álljon odébb.
Ha azonban a lelki bántalmazás jelentős mértékű, akkor a szakítás a jó döntés – ilyenkor azt a nézőpontot érdemes magunkra erőltetni, hogy nem vagyunk bűnösök amiatt, mert nem szeretnénk ebben a kapcsolatban maradni.

A nárcisztikus ember próbálja a bűnösség érzését kelteni a partnerében. Ez sosem bűnösség vagy nem bűnösség kérdése! Akkor se hagyjuk magunkat, ha a nárcisztikus minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy minket hibáztasson és okoljon a szakításért.

Sharie Stines, pszichológus arra figyelmeztet mindenkit, hogyha szeretnénk egészséges lelkű, kiegyensúlyozott emberek maradni, ne tűrjük el nárcisztikus partnerünk viselkedését, hanem álljunk ki magunkért! Lépjünk ki a kapcsolatból, amíg még lehet.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.