család közösségi oldal social media felfordulás
Ahogy görgetem a Facebookos üzenőfalamat, minden negyedik poszt valamilyen tökéletes, családi portré, szelfi, vagy épp profi stúdióban lőtt #familygoals. Akarva-akaratlanul felszalad az egyik szemöldököm.

Ezeknek az embereknek a legtöbbjét ismerem. Az egyikük történetesen a legjobb barátnőm, aki a fotóját nem egész félórája töltötte fel. A képen ő szélesen mosolyog. A felsőjén épp nem éktelenkedik semmilyen bébipüré folt, sőt! Makulátlanul fest ahhoz képest, hogy reggel van és két kisgyerek anyukája. A reggeliző asztalnál ül a két gyerekkel, akikről elég jól elkapott egy épp kacagós pillanatot.

A szememet forgatom, mikor egyszer csak megszólal a Facetime. Természetesen pont ő hív. Mi újság, kedvenc Cintia keresztanyukánk? Így köszön be, de még köszönni se tudok neki, egyből beleharsannak a gyerekek a háttérben, ő pedig rájuk rivall. Mit szólnál egy közös sétához? Kérdi, én pedig hogyan is mondhatnék nemet, mint kedvenc keresztanyu?

Utólag, ez a közös séta a Facebookon tökéletesebben mutat, mint amilyen volt. Nagyobbik keresztlányom ráöntötte a pudingját a cipőmre, de hála a jó szögnek, ez a sétálós képünkön nem látszik éppen... A napszemüveg és a széles mosoly pont nem azt tükrözi a közös képünkön (aminek a hátterében a gyerekek önfeledten homokoznak), hogy legjobb barátnőm percekkel előtte vörösre bőgte nekem a szemeit, hogy mennyire kivan és nem bírja már, hogy folyvást ő van a kicsikkel.
Természetesen, mire este hazaérek, ezek a képek fent virítanak, és egyik ismerősének, barátjának se jut eszébe, hogy mi van valójában a fotók mögött.

Forrás: Shutterstock

Következő héten egy másik barátnőmhöz ugrottam be. Ő idősebb már, szinte felnőtt gyerekei vannak és egy folyton elfoglalt férje, aki mindig ingben és öltönyben feszít. Míg vártam a villamost, ami pont a házuk előtt rak le, észreveszem, hogy tíz perce kiposztolt egy családi portrét. Nagy nap ez a mai, a kisebbik fiú elballag a középiskolából, erre az eseményre vagyok hivatalos. Mindenki makulátlan a fotón, barátnőm igazán ki van rittyentve – mint mindig. Úgy tűnik, a gyerekei is fürdenek az örömben, miközben a fotó készült. A férje is büszkén vigyorog mellettük. Elegáns, mint mindig. A háttérben egy (szerintem génkezelt, óriási) nagyra nőtt bonsai fa virít.

Ahogy belépek a mindig patika tisztaságú és rendszerezésű lakásba, felfedezem, hogy akkor, abban a pillanatban, szegény bonsai és környéke az egyetlen vállalható terület a lakásban. A kanapén szanaszét potenciális outfit összeállítások hevernek, a konyhában felfordulás, az étkező asztalt ellepik a terítésre váró kellékek. A tökéletes mosolyok eltűntek, túlharsogva egymást utasítgatják, időnként szidják, siettetik. Összepréselt szájjal feltornázom magamat az egyik bárszékre. Korán jöttem? Kérdem barátnőmtől, aki csak hangosan szuszogva megrázza a fejét és ledönti a maradék pezsgőt, ami a pulton várakozott türelmesen, majd elviharzik mellettem valamelyik helyiségbe...

Akkor és ott jöttem rá, hogy azok a bizonyos „tökéletes" családi fotók, amik esetleg nekem is meghoznák a kedvemet egy sajáthoz, valójában köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Bevallom, az illúzió csábítóbb, mint a valóság, ami a kiposztolt és pillanatok alatt többszáz lájkot, szívecskét és ölelős reakciót érő képek mögött van. Egyúttal elég lehangoló is ez.

Egy-két, vagy akár egy egész fotósorozat kedvéért meg tudjuk erőltetni magunkat, hogy a családi összetartást, szeretetet képviseljük, de például egy rosszul elmosogatott kiskanál, vagy egy hazavitt rossz jegy az iskolából már hegyeket megmozgató vitába torkollik. Az ilyen esetekben időnként nem ártana elővenni ezeket a képeket, és visszaemlékezni arra, miért is készültek. Mit képviselnek, szimbolizálnak és annak szellemében továbbmenni, nem pedig csak a közösségi média kedvéért megcsinálni, csináltatni azokat.

Cintia történetét Pokk Brigitta jegyezte le.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.