vizsgálat kibeszélő fej kismama nőgyógyász
A várandósság alatt a kismamának számos vizsgálatra kell elmennie. Én az ultrahangokat várom a legjobban. Ha tehetném, minden héten meglesném a gyermekemet. Ilyenkor mindig úgy érzem magam, mintha egy randevúra készülnék – ami azért is fura, mert hogyan lehet randevúzni valakivel, akivel egyébként a nap 24 órájában együtt vagy?

Ezen a gondolaton felkuncogok, de nincs mit tenni, én tényleg így élem meg. Imádom ezeket a „találkákat", ahol árgus szemekkel nézem a monitort és figyelem ŐT! Nézem a buksiját, a kis végtagjait, néha egészen muris dolgokat csinál.

Eddig az volt a legviccesebb, amikor a nemét próbálta kideríteni a doki. Sokáig nem akarta megmutatni, vajon fiú vagy lány, de a nőgyógyász arra tippelt, kislány. Aztán eljött a hivatalos idő is, amikor tüzetesebben szemügyre vette a szonográfus. Addigra mi már elkönyveltük, hogy lány, hiszen álló nap rosszul voltam – és ugye a lányokkal van rosszul a kismama. A férjem is beleélte magát teljesen a lányos apa szerepébe, így amikor a doki közölte, hogy itt bizony nyoma sincs kislánynak, apuka majdnem lefordult a székről.

Vár a babamozi

Mosolyognom kell az emlék hatására, majd a tőlem telhető gyorsasággal felhúzom a cipőmet. Vár a babamozi! Sokan butaságnak tartják az egészet, mi viszont alig várjuk, hogy ismét lássuk ŐT. Ráadásul ez egy viszonylag hosszú program, amelynek a végén fotót és felvételt is kapunk a látottakról.
Én az arcára vagyok leginkább kíváncsi. Vajon milyen lesz?

Mondjuk jobb lett volna, ha nem akkor megyünk a babamozira, amikor egyébként is esedékes a soron következő normál ultrahang is... de hát így alakult, ma kétszer randizunk. A kocsiban némán vigyorgunk mindketten. Ez egyébként konstans állapot, mióta megtudtuk, szülők leszünk.

Forrás: Shutterstock

A rendelőben a megadott időpontban kerülünk sorra. Felfekszem az asztalra, a lemeztelenített hasamra gél kerül. A vizsgálatot végző hölgy kimért, már-már morcos, nem az a mosolygós, "Gratulálok a kisbabájukhoz!" fajta. Oké, neki ez a munkája. Naponta tucatnyi bébit les meg az anyaméhben, biztosan unja már. Én viszont nem unom. Izgatottan várom a fejleményeket. A hölgy vadul húzogatja az ultrahangkészülék fejét rajtam, majd egy óvatlan pillanatban megböki az egyik ujjával a hasamat. Meglepetésemben kiszalad a számon egy „Ó!"

- Alszik – veti oda kissé rezignáltan a szakember. - Fel kéne ébreszteni. Enni kéne valami édeset.Elmondom neki, hogy kalácsot reggeliztem mézzel, cirka 30 perce.

- Akkor menjen és lépcsőzzön kicsit – néz rám ellentmondást nem tűrő hangon és megtörli a készülék fejét. Kissé zavartan nézek a férjemre, akinek szintén nem áll össze a kép, de letörlöm magamról a zselét és az ajtó felé indulok.

Kint egymásra nézünk a férjemmel.

- Hol a lépcső? És meddig kell lépcsőzni szerinted? - kérdezem tőle, de ő épp úgy nem tudja a választ, mint én.

Keresünk egy lépcsőházat, majd elkezdjük szedni a fokokat. Néhány perc múlva már lihegek. Bár nem túl nagy a pocakom, magamhoz képest azért már méretes, nem vagyok vele olyan fitt. Két emeletet mászunk felfele, majd vissza. Ennyi csak elég lesz.

Újra a vizsgálóasztalon fekszem. A hölgy arca még mindig unott.

- Na, már jobb – mondja. - De így sem látunk belőle sokat. Megpróbálok képet készíteni az arcáról, de nagyon takarja - sóhajt szenvedve. Közben méricskél a géppel, ahogy a saját dokink is szokott.

- Kész – mondja kisvártatva, majd hozzáteszi mellékesen - Ennek a gyereknek kicsi a feje.

- Tessék! - könyökölök fel rémülten.

- Az átlagnál kisebb a koponyája – közli szűkszavúan.

- És ez mit jelent? - kérdezem, miközben lábon kihordok egy gyors infarktust.

- Honnan tudjam? Most látom ezt a gyereket először.

Feláll a székből és kisétál a rendelőből. Én megint felöltözöm és kétségbeesetten a férjemre nézek. Ő is hallgat. - Mi az, hogy kicsi a feje? - kérdezem tőle is. - És erről miért nem szólt a mi dokink? - már a sírás kerülget.

- Semmi baj nem lesz! - int nyugalomra a férjem. - Úgyis most megyünk a saját dokinkhoz, majd megkérdezzük.

Kiszédelgek a kocsihoz, miközben ezernyi borzalmas gondolat suhan át a fejemen. Megpróbálok nem pánikolni és semmi hülyeségre nem gondolni. Életem egyik leghosszabb órájának tűnik, amíg végre felfeküdhetek a saját orvosunk asztalára. Azéra, aki NEM most látja először ezt a gyereket.

Forrás: Shutterstock

A korábbi babamoziról hallgatunk. Kíváncsi vagyok, ő mit mond. Mosolyogva megerősít abban, hogy minden a legnagyobb rendben van. A magzatvíz megfelelő mennyiségű, a baba méretei, súlya is jó.

- És a feje? - bukik ki belőlem, mert nem bírom tovább. - Nem kicsi a feje? - kérdezem aggódva, majd bevallom, hogy a babamozis hölgy azt mondta, kisebb a gyermekem feje az átlagnál.

- Igen, az önök babjának kisebb a feje az átlagnál – kezdi. - De nézzen magára és a férjére... Az lenne fura, ha önöknek egy nagyfejű gyermekük lenne – nevet kedvesen. - Ön egy vékony magas nő hosszú végtagokkal, a férje ugyanilyen. Az arcuk pedig keskeny. Elég érdekes lenne, ha a szülők genetikája ellenére, a baba nagy, golyófejjel rendelkezne. A gyermekük pont olyan, mint önök. Cseppet se aggódjanak! - teszi a vállamra a kezét.

Megkönnyebbülve mosolyra húzódik a szám. A vékony, magas, hosszú végtagú, kisfejű férjemre pillantok, majd az fut át az agyamon, hogy tényleg elég nehéz neki is, meg nekem is kalapot, sapkát vásárolni.

Mi vagyunk a kisfejűék – könyvelem el magamban és megsimogatom a hasamat.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.