párkapcsolat figyelem kibeszélő küzdelem pasi
Úgy érzem, ezt a levelet meg kell osszam veletek, amelyet egy férfi olvasómtól kaptam. 

"Sokszor megkapják a férfiak (direktben a fejükhöz vágva egy vita hevében, vagy utólag, e-mail formájában, ne adj' isten egy blogbejegyzésként deperszonalizálva, de teljességgel felismerhetően), hogy gyávák. Gyávák felvállalni a kapcsolatot, gyávák lépni, gyávák kimutatni az érzéseiket, és még hosszan sorolhatnám, mi mindenben gyávák. Mármint női szemmel, egy erősen torzító, szubjektív szemüvegen keresztül - amely nem vesz tudomást az alapvető biológiai tényekről, sajátosságokról.

Emancipáció ide vagy oda, a férfi ragadozó, a nő pedig "áldozat". Aki persze magától hódol be, sőt, keresi a lehetőséget arra, hogy a férfi "levadászhassa". Ehhez megvannak a tökéletesre fejlesztett eszközei: az ártatlan, szempillák alól repdeső tekintet, a magát felkínáló gömbölyödés, hullámzás, a kipiruló arc, a csillogó szemek... Akinek volt már dolga élőben nőkkel érintkezni, tudja, miről írok, illetve beszélek.

A férfi virágról virágra száll, ez áll a genetikai programjában - a nő viszont próbálja megragadni először a pasi szexuális figyelmét, aztán a lelkét, végül megtartani magának az egész pakkot, hogy legyen kivel felnevelni az utódokat. Így működünk, ha tetszik, ha nem. A szociális máz, a felvett gesztusok és tanult magatartásformák csak erre rakódnak rá, több-kevesebb sikerrel.

A férfiak nem gyávák elköteleződni!

Ha megtalálják a tökéletes partnert (értsd: minden hibájuk ellenére a hozzájuk legjobban passzoló párt), minden követ megmozgatnak, és beindul a romantikus futószalag: virággal, ajtónyitással, kabátlesegítéssel, eszményi sétákkal, eszményi helyeken.

Forrás: Shutterstock

Amikor ez nincs, akkor sejteni lehet, hogy az illető épp ki van használva egy "nemes cél érdekében". Hiszen bárki bármit mond, egy unalmas Forma 1-nél, focimeccsnél vagy hétvégéken át tartó pecázásnál sokkal bizsergetőbb foglalatosság az ágyban hempergés - és ezt nem feltétlenül kell fátyolos menyasszonyi csókkal és születendő gyerekek egész sorozatával megpecsételni. Kisebb felhajtással is le lehet futni ezeket a köröket, ha csak a fizikai (kémiai) élményszerzés a cél - vagy épp a szürke hétköznapok kiszínezése.

Évezredeken át próbálta a vallás elejét venni az efajta csapongásoknak, mindenféle poklokat és kénköves ménkűket kilátásba helyezve - most pedig a társadalom fitymáló tekintete, amely jobb magaviseletre intené az embert. De azért ennek már sokkal kisebb a hatóereje, hiszen a régi korokkal ellentétben, a mai társadalom már nem tud olyan makulátlan példát statuálni az embernek.

Hiszen manapság a házasságok több, mint fele válással végződik, rengetegen tartanak B és C tervként aposztrofált "párhuzamos univerzumokat". Rengetegen vannak, akik epekednek a szerelemért, de sok-sok éven át nem találnak párt. A mai társadalom egész mást tesz és egész mást hirdet. A szülők, az iskola megtanítja, hogy egy nő + egy férfi = család, gyerekek. Ez a természetes minta.

Aztán jön a nagybetűs ÉLET és jól orrba vág a forgóajtaja. Mert a mostani kapcsolatok már inkább az adok-kapok elvre épülnek. És a "játék" végén általában valaki sérül - aki jobban szeretett, aki jobban ragaszkodott, aki többet remélt. Talán rosszul mérte fel a helyzetet, az erőviszonyokat, belelátott dolgokat, amik nem voltak ott. Kinek a hibája? A hormonoké, a társadalomé, a férfié, aki egy még színesebb virág miatt tovaszállt? Döntse el mindenki maga!"

László olvasói levele

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.