kibeszélő Az igazságosztó közlekedés józanész KRESZ
Egy kiadós vezetés akár stresszterápiának is beillene: kifejezetten szeretem magamban szidni a "sok hülyét" - de persze nem bánnám, ha kevesebbszer lenne rá alkalmam...

Mivel szabályszerető ember vagyok, eleve úgy gondolom, hogy maradjon ki a közlekedésből az, aki a jog, a józanész és az illem szabályait képtelen betartani. De különösen a következő autósok:

1. A sebességfüggő Batman-imposztor

Teljesen érthető, hogy sietsz, ha a városnak szüksége van rád, és mindannyiunkat az azonnali pusztulástól mentesz épp meg. Csakhogy valójában nincs semmilyen vészhelyzet - egyszerűen csak nem bírod elviselni, ha normális tempóban döcög a feneked alatt a Batmobil. Tudom, azt hiszed, hogy neked mindenkinél fontosabb dolgod van. De valójában tévedésben élsz: te igazából a közlekedés főgonosza vagy, te okozod a legtöbb súlyos balesetet. Amúgy mennyit nyertél, fél percet? Aztán meg utolérlek a következő pirosnál.

2. Az igazságosztó

Az előző kategória legborzasztóbb részhalmaza. Gyorsan mész, mert neked kell a veszély és az adrenalin. Pedig a közlekedés eleve veszélyes. Miattad meg aztán főleg. De jaj annak, aki a szórakozásod útjába mer állni! Először leszorítod, aztán ha elévágtál, még egy büntető fékezéssel is megleckézteted. De valószínűleg fizikából nem voltál túl jó. Akkor ugyanis legalább a kamionosokat békén hagynád, mert tudnád, hogy egy ilyen akció közben véletlenül simán kilapítanak, mint egy párizsis zsemlét. De biztos, jól kiszúrsz velük.

3. Az ittas

Nincs mit hozzáfűzni. Ásd el magad!

4. A tolakodós

Elárulok egy életmentő titkot: akármit is mondott a szalonban az értékesítő, nem, az autóddal együtt nem vettél örökös elsőbbséget. Kérj mellé egy KRESZ könyvet is, és tartsd be, akármilyen járgányod is van!

5. Akinek nincs irányjelzője

De, van! Komolyan, ott bal kéznél a kormány alatt, épp hogy csak bele nem akad magától az ujjad, amikor kanyarodsz. Nahát!

6. A félőske
Te már az 50-től is annyira berezelsz, mintha hullámvasúton ülnél. Tévesen azt hiszed, ha indokolatlanul lassan vezetsz, azzal egyrészt senkinek sem ártasz, másrészt biztonságban vagy. Pedig a csúnya valóság az, hogy pont ezzel készteted az agresszívabb sofőröket veszélyes manőverekre és szabálytalanságokra, amik téged is és másokat is veszélyeztetnek.

Forrás: Shutterstock

7. A belső sávok koronázatlan királya

A külső sáv neked rangon aluli, mert ott csak a bénák mennek, és akiknek szar kocsijuk van. Ébresztő, a KRESZ-ben nincs kasztrendszer, a szabályok mindenkire egyformán érvényesek! A külső sáv mindenkié! Használd, mielőtt az igazságosztó rád talál!

8. Aki ügyetlenebb egy nagycsoportosnál!

Az oviból nem engednek tovább, ha nem tudsz úgy színezni, hogy a vonalakon belül maradj. Na, a felnőtteknél ugyanez a szabály, ha parkolásról van szó. Jó kifogás, hogy a parkolóhelyek túl kicsik, és akkora autóval, mint a tiéd, nem is lehet megugrani ezt a feladatot. De én tudom, hogy nem a képességeiddel van a baj, egyszerűen az arcod túl nagy, nem a kocsid. Hiszen én is egy randa nagy dögöt vezetek, és kivétel nélkül mindig sikerül betennem egyetlen helyre. Ha neked mégsem megy, nyugodtan gyakorolj otthon, aztán ha végre sikerrel jársz, hagyd is ott!

Haladó szintje: aki otthon, a saját parkolóhelyén áll úgy, hogy a szomszéd nem fér el.

9. Aki azt hiszi, hogy otthon van...

A multitasking fantasztikus dolog, de a kocsiban semmi keresnivalója! Én is szeretek reggelente kávézgatni, reggelizni, fél óráig készülődni a tükör előtt. Sőt, a mobilom nyomkodásában is teljesen el tudok merülni. Pont ezért, már egy órával vezetés előtt nekiállok készülődni. Biztos nagyon elfoglalt lehetsz, csak éppen ez senkit nem fog meghatni, akinek figyelmetlenségből nekimész. Ne vezetés közben éld az életed! Jézusom, még jó, hogy aludni nem akkor akarsz! Ha nem sikerült végezned indulásig, akkor vagy engedd el, vagy tényleg maradj inkább otthon!

Kit hagytam ki? :D

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.