kibeszélő személyiség helyzet kényelem megértés
Megérteni és megértve lenni - ez az, amire az emberiség egésze vágyik, és vágyni fog. Mégis kevesen találják meg a módját, pedig nem lehetetlen, csak tudni kell a helyes technikát.

Szeretnénk megérteni a másikat: szülőt, testvért, barátot, férjet, feleséget. Természetünkből adódóan eltérőek vagyunk, és ez nem sikerül egyből - ami teljesen oké. A nem oké ott kezdődik, amikor elutasítjuk a megértésre való törekvést. Pedig rengeteg idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat, ha elfogadjuk: a mi nézőpontunk ugyanúgy helyénvaló, mint a másiké vagy a harmadiké.

Az elfogadásban segít, ha megpróbáljuk megismerni a másik vérmérsékletét. Így kevesebb alkalommal csalódunk, mert értjük, hogy nem azért csinálja, amit csinál, hogy bántson minket, hanem azért, mert ő ilyen.

Négyfajta személyiségtípust lehet megkülönböztetni, ám senki sem kizárólag csak az egyik vagy a másik. Mindannyiunkban vannak domináló és kevésbé észrevehető temperamentumjegyek is. A különböző élethelyzetek megerősíthetnek és el is nyomhatnak bennünk egyet-egyet, a legerősebbel, az elsődleges személyiségtípussal azonban együtt születünk.

Tegyük fel ugyanazt a kérdést mind a négynek, és figyeljük a válaszokat!

Hogyan látod a világot?

1. Szangvinikus, levegő:

"A világ remek hely, annyira szórakoztató! Mondjuk, én is az vagyok. Mindent szeretnék kipróbálni!" A szangvinikus ember sokat mosolyog, nem tud nyugton maradni, még egy helyben is mozgolódik. Ha belép az ajtón, már a jelenlétévél felvillanyoz másokat. Lehet vele viccelődni, sőt, megköveteli, próbál mindent a humoros oldaláról megközelíteni. A negativitás megijeszti. Széken ülve ő az első, aki felhúzza maga alá a lábát. Könnyen elfeledkezik a kötelességeiről. Örök gyerek.

Forrás: Shutterstock

2. Kolerikus, tűz:

"A világot én irányítom. Általában mindig nekem van igazam, úgyhogy jobb, ha az én kezemben van a gyeplő, akkor nem lesz gond." A kolerikus személyiség született vezető, tele van célokkal, és jellemzően el is éri azokat. Mindenben a legjobb akar lenni, feszélyezi, ha úgy érzi, ez nem így van. Hiba? Azt a szót nem ismeri. Könnyen idegessé válik, ilyenkor pedig ne akarjuk meggyőzni az ellenkezőjéről, az csak olaj a tűzre! Hagyni kell, hogy kidühöngje magát, és utána újrakezdeni a tárgyalást.

3. Melankólikus, föld:

"A világ ellenem van. Valamiért állandóan csak velem akar kiszúrni. Nem tudom, mit követtem el." Pesszimisták. A rosszat hamarabb észreveszik, mint a jót. Szeretnek visszahúzódni, egyedül lenni, nem részt venni a közösségi életben. Nagyon sokat gondolkodnak az élet dolgain, próbálnak mindent megfejteni. Érzékenyek, kreatívak és alaposak. Ne bagatellizáljuk el a problémájukat, azzal csak visszakergetjük a csigaházukba!

4. Flegmatikus, víz:

"A világ úgy jó, ahogy van. Mást nem is tudok hozzáfűzni, annyira nem érdekel." A flegmatikus hátradőlve nézi, ahogyan a világ elmegy előtte. Nyugodt, csendes, pörögni elég ritkán látni. Szinte a lehetetlen határát súroló kihívást jelent kimozdítani a szeretett kényelméből, viszont cserébe felhúzni is ugyanennyi erőfeszítésbe kerül. Bár túl sok érzelmet nem mutat ki, nagyon pozitív személyiség, amit éles helyzetben is megőriz, ahogyan a higgadtságát is. Szereti a humort, halkan tudnak dőlni belőle a világot megrengető poénok.

Kelemen Ágnes

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.