megcsalás kibeszélő kapcsolat esély házasság
Ültem a padlón, tobzódtam a saját nyomoromban, az általam előidézett nyomorban, és azt hittem, ettől lejjebb már csak a bánya van.

Az ember életében minimum egyszer beüt a totális krach. Amikor úgy érzed, egyetlen hatalmas csődtömeg vagy, mindent elszúrtál, amit csak ember elszúrhat. Vagy éppen veled szúrtak ki olyannyira, hogy szent meggyőződésed: innen bizony nincs visszaút. És valóban nincs. Sosem szabad megfordulni, hiszen ha visszafelé haladsz, belelépsz ugyanabba a folyómederbe, amiből így vagy úgy, de az élet ki akart mozdítani.

De ennél sokkal jobbat mondok: ha előre nézel, még mindig ott vannak előtted a lehetőségek. Az újjáéledésre, az újrakezdésre. Nem állítanám, hogy így van, ha nem éltem volna át. A férjem és én több, mint két évtizednyi házasság után hirtelen ott találtunk magunkat a válás küszöbén.

Ami nem is volt azért annyira hirtelen. Sok-sok előjel utalt arra, hogy van valami a levegőben. De még nem lehetett tudni, ki robbantja fel a csendet. Végül én voltam, aki a házasságunkra dobta az atombombát. Belemenekültem egy rendkívül rövid viszonyba, aminek annyi volt a jelentősége, hogy megerősítést nyert: még mindig nő IS vagyok, nem csak anya.

Forrás: Shutterstock

Ellenben a következménye ennél jóval komolyabb lett. Hiszen a férjemnek olyan mélységes fájdalmat okoztam, és akkora csalódást, hogy alapvetően nem sok esélyt láttunk a folytatásra. Az persze most - így utólag - már részletkérdés, hogy mi vezetett odáig, hogy megléptem azt, amiről sosem gondoltam volna, hogy képes vagyok megtenni.

Amikor kiderült, mi történt, tényleg mindketten úgy éreztük, kirántották a lábunk alól a talajt, és a bombatámadás utáni tűz emészti fel a közösnek hitt jövőt. A holtomiglan-holtodiglant. Ültem a padlón, tobzódtam a saját nyomoromban, az általam előidézett nyomorban, és azt hittem, ettől lejjebb már csak a bánya van.

Már nem is tudom, mikor történt a fordulat. Mert sokáig úgy éreztem, már semmi sem hozhatja vissza az egykori érzéseket, érzelmeket. A férjem mindvégig kitartott, és a kezdeti haragot, tomboló dühöt, halálos csalódottságot hol a szelíd beletörődés, hol a "csakazértismegtartom" érzése váltotta fel benne. Próbálta elfogadni az elfogadhatatlant, és megtalálta önmagában azokat a hibákat, hiányosságokat, amiknek a végkifejlete ez az elkeseredett, helytelen lépés volt.

Közben mindketten elkezdtünk pszichológushoz járni, külön-külön. Nem akartam párterápiát, mert először magammal kellett tisztába jönnöm. Meg kellett erősödnöm, hogy képviselni tudjam a kapcsolatunkban a saját érdekeimet, ugyanakkor el tudjam fogadni, hogy van, amiben nem értünk egyet - de ettől még lehet egy házasság működőképes.

Persze ez az elején még nem tudatosult bennem, mindössze helyre akartam tenni azt a zűrzavart, ami a bensőmben kialakult. Sikerült. Sőt, több is, mint amire számítottam. Valamennyi érzelem, ami egykor ahhoz a férfihoz kötött, akivel az oltár elé álltam, új, friss erőre kapva tért vissza. Felfedeztem benne mindazt, amit korábban, éveken át hiába kerestem.

Most, hogy úgy érzem, valóban újjászülettünk, és újjáéledt a kapcsolatunk, egy fontos üzenetem lenne azok számára, akik hasonló válaszúthoz érkeztek: a hűtlenség - bármi vezet is el odáig - mindenképpen krízishelyzetet teremt egy kapcsolatban, de mint ahogy minden krízis, egyúttal a fejlődés lehetőségét is magában hordozza. Amennyiben mindkét fél nyitott rá, és kellően biztosak az alapok.

Ha hajlandóak vagyunk levonni a megfelelő tanulságot, tanulni a hibáinkból, félredobni az egónkat, nagy eséllyel képesek leszünk helyreállítani a kapcsolatot. Aminek persze az időközben megtépázott bizalom az alappillére. És ennek visszaszerzése nyilván nem megy egyik napról a másikra.

Saját példánkból kiindulva, úgy érzem, mi úgy tudtunk közösen fejlődni, hogy a házasságunk szilárdabb lett, mint valaha. Miután közel álltunk egymás elvesztéséhez, a család széteséséhez, mindent százszoros erővel becsülünk meg egymásban. És minden áldott nap hálát adunk a sorsnak, hogy mégis közös jövőt szánt nekünk.

V. Rita

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.