szerelem férfi-női kapcsolat kibeszélő magazin fiú-lány barátság
Amióta a nők nyilvános helyen is szóba állhatnak férfiakkal, komoly viták tárgyát szüli a két nem közti barátság. Én hiszek a női-férfi barátságban, de még a legjobb barátnőm is úgy véli, ez csak önámítás.

Az emberek alapvetően közösségben érzik jól magukat, ahol a „törzs" tagjaival közösen együttműködve dolgoznak, mulatnak, kölcsönösen segítve egymást. Ez tökéletesen működhet a modern társadalmunkban is. Ám, már a munkahelyi kapcsolatokban is gyakran válnak a kollégákból plátói szerelmek, szeretők, vagy épp párok. Ugyanez vonatkozik a baráti körben lévőkre is, számos olyan példát tudok felhozni a saját ismeretségi körömből is, ami azt támasztja alá, hogy a férfi és a nő csak akkor tud egymással barátkozni, ha van köztük egyfajta vonzalom, amihez nem kell sok szikra, hogy lángra kapjon.

Sokan a barátkozást egyfajta beugrónak tekintik, egy kapcsolat első lépcsőfokának. Hiszen ki a barátunk? Az, akivel jókat beszélgetünk, akire rá tudunk hangolódni, aki megért minket, akivel vannak közös érdeklődési pontjaink, akivel el tudunk menni bizonyos programokra, akiért bármikor hozunk áldozatot... Őszintén, nem keressük ezeket is ugyanúgy egy párkapcsolatban?

A kérdés tehát nem úgy helyes, hogy létezik e nő és férfi között barátság, hanem úgy, hogy miért nem lesz minden ilyen barátunkból a párunk?

Elsőként fontos leszögezni, hogy barát és barát közt is óriási különbség van. A haverokat és ismerősöket most ne sorold ide, csak azokat az embereket, akikkel kettesben is jól érzed magad és, ha az éjszaka közepén hívnád fel őket sírva, fél órán belül ott állnának az ajtód előtt, hogy átöleljenek. Ez már igencsak leszűkíti a kört, tehát máris rájössz, hogy sokak, akiket eddig barátodként definiáltál, igazából nem is azok. Ez természetesen semmilyen értéket sem von le az életedben betöltött szerepükből.

Vizsgáld meg, hogy miként tekintesz az ellenkező nemű barátodra! Forrás: Shutterstock

Másodszor vedd számba, hogy hány ellenkező nemű barátod van! Amennyiben nem vagy kifejezetten maszkulin csaj, vagy feminin pasi, akkor ez a szám igen alacsony lesz. Miért? A válasz egyszerű: a megértést olyan embertől várhatjuk, aki hasonló hozzánk. Ha te fiús lány vagy, természetes, hogy több fiú barátod lesz, vagy épp fordítva.

Harmadszor, vizsgáld meg, hogy miként tekintesz az ellenkező nemű barátodra! Van, hogy alapvetően tudnál hozzá vonzódni, de olyan régóta ismered, hogy már-már inkább testvérként tekintesz rá. Aztán ott van az olyan másik nemben játszó barát, aki nem az eseted, és sosem tudnád elképzelni, hogy szexuálisan bármikor vonzónak találd. Ám előfordulhat, hogy van olyan barátod, akivel már megpróbáltátok, de nem jött össze, és így elkönyveltétek, hogy párként nem, de barátként fantasztikusan működtök. Létezik azonban egy negyedik kategória is, a kis-szerelemi barátság. Ez azonban olyasmi, amit csak nagyon kevés ember iránt tudunk érezni, az esetek többségében a legjobb barátunk, aki természetesen lehet ellenkező nemű is. Ez már veszélyes is lehet. Ebben a kapcsolatban olyan erős érzelmi kötelék van köztetek, ami bármikor átalakulhat szerelemmé is.

A párod általában mindig rá lesz féltékeny – bár vannak, akik még akkor is ugranak, ha kedvesen útbaigazítasz egy ellenkező nemű idegent, de őket inkább hagyjuk is. Tehát nézz magadba, lenne az az élethelyzet, hogy ezzel a barátoddal gyere össze? Valószínűleg lenne, de itt jön a képbe az agy, az emberi tudatosság.

Egy barát végigkísérheti az egész életünket, ha nem látjuk 2 évig, utána is épp olyan jó vele leülni beszélgetni, bármit megoszthatunk vele, és mindig szívesen nyitjuk meg az üzeneteit. Miért tennénk ezt kockára? Természetesen, ha ezt az úgynevezett kis-szerelmet engedjük elburjánzani, akkor a helyébe akár szerelem is léphet, annak pedig nagyon nehéz parancsolni.

Visszakanyarodva az elején feltett kérdésre: Létezik barátság nő és férfi között?

Én azt mondanám, hogy létezik, de sokkal tudatosabban kell kezelni, ha alapvetően képes lennél nagybetűs férfiként vagy épp nőként tekinteni rá, de mindig másfajta minőségben lesz jelen az életedben, amitől az színesebb és érdekesebb lehet.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.