szerelem magazin párkapcsolat pszichológus
A szerelem lehet mindent elsöprő, nyugodt vagy épp labilis. Ez függ a korunktól, a párunktól, de élethelyzetünktől is. Azonban egy amerikai pszichológus más oldalról közelíti meg a témát. Felállította az úgynevezett szerelem háromszög-elméletet, ami nem tévesztendő össze a szerelmi háromszöggel. Ez alapján pedig összesen hétféle szerelmet érezhetünk.

Robert J. Sternberg, amerikai pszichológus modelljében, a szerelemnek három fő érzelmi jellege lehet, ezek megléte vagy épp hiánya határozza meg, hogy milyen az épp megélt szerelmünk.

Sternberg a szenvedély, az intimitás és az elköteleződés háromszögében határozta meg a szerelem fajtáit, elmélete szerint ezek adják a párkapcsolat jellegét. Életünk során akár mindet átélhetjük, sőt, akár egy kapcsolaton belül többet is.

  • A szenvedély a testi, fizikai vonzalmat, a két ember közötti kémiát jelenti. Egyfajta motivációként is tekinthetünk rá, ami kiváló hajtóerőként szolgál a szerelem létrejöttében.
  • Az elköteleződés az értelmi oldal, tehát a tudatos döntése annak, hogy egy kapcsolatba belépünk-e, abban benne maradunk-e. Ennek az összetevőnek tehát rövid és hosszú távú aspektusa is van, hiszen előfordulhat például, hogy szerelembe esünk, de az elköteleződést már nem vállaljuk.
  • Az intimitás a kapcsolat emocionális oldalát jelenti, vagyis a két ember közötti érzelmi közelséget és kötődést. Képesek vagytok megnyílni egymás felé, feltárni a legbelső gondolataitokat, érzéseiteket?

Lássuk, miként kapcsolódhatnak össze ezek az érzések, és hogy milyen szerelmeket élhetünk át általuk!

1. Csak szenvedély
A bolond, másnéven fellobbanó szerelem, ami rövid ideig tart és csupán a testi vonzalom köti össze a feleket.

Tökéletesen passzolunk, de csak akkor, amikor összebújunk. Nem is értem, miért vagyok vele...

2. Csak intimitás
Ez a szeretet. Nincs erotikus mozgatórugó, hiányzik a tudatosság, csupán a nagyfokú szeret érzése áll fenn.

Ő a lelki társam, de esténként csak fekszünk egymás mellett... nem tudom, meddig leszünk együtt, majd az élet eldönti.

3. Csak elköteleződés
A kihűlt, üres szerelem a hosszú távú kapcsolatra jellemző, amiben már elmúlt a szenvedély, lehetséges, hogy intimitás sosem volt, de a megszokás, a tudatos összetartás megmaradt. Azonban a régebbi korokban az összes érdekházasság ilyen lehetett.

Régóta együtt vagyunk már, jól összecsiszolódtunk, nem akarok ezen változtatni, végülis jó nekünk együtt.

4. Szenvedély és intimitás
A romantikus szerelem elsősorban a testi és az érzelmi vonzalmon alapszik.

Szuper az ágyban, remek beszélgetőpartner, ki tudom önteni neki a szívemet, mert megért, de nem akarok tőle semmi komolyat.

Forrás: Shutterstock

5. Intimitás és elköteleződés

Baráti, társszerelem az, melyben nincs erotikus érdeklődés a másik iránt, de az emocionális kötődés és a tudatosság mégis képes egymás mellett tartani két embert.

Tudom, már jó ideje nem feküdtünk le egymással, de elképzelni sem tudom, hogy jobban megértene valaki más, szeretem őt!

6. Elköteleződés és szenvedély
Ez a vak szerelem, vagyis a testi vonzalom és a tudatosság mentén halad, de egy ilyen szerelemben a párok képtelenek megnyílni egymás felé, vagyis a másikkal kapcsolatban kissé vakon tapogatóznak.

Nem, vele sosem tudnám megosztani ezeket az érzéseimet, de ezért jó, hogy van egy ilyen barátnőm, mint te!

7. Szenvedély, intimitás és elköteleződés

Ez a beteljesült, igaz szerelem, vagyis a tökéletes háromszög. Ez a szerelem legkiegyensúlyozottabb formája, de érdemes óvatosan bánni vele, hiszen fenntartásához sok tudatosságra és energiára lesz szükség. Ugyanakkor még egy ilyen tökéletes párkapcsolat is mozoghat a fenti másik hat szerelem-fajtában időnként, de ezt felismerve, némi munkával visszahozható kiegyensúlyozott hármas.

Források: Bányai Éva, Varga Katalin: Affektív pszichológia - Az emberi késztetések és érzelmek világa, Fuller Bianka pszichológus

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.