szerelem kibeszélő férfi magazin tanács anya
Anyukám sosem adott tanácsokat. Legtöbbször hagyta, hogy menjek a fejem után, csak a háttérből figyelt. Mikor 22 évesen elváltam, megkérdezte: "Ha azt mondtam volna, ne menj férjhez, akkor nem mentél volna?"

Én pedig azt válaszoltam: "De, anya. Igen." Akkor gondoltam először arra, hogy az anyai tanácsoknak pontosan megvan az idejük a gyerekek életében. Nem jöhetnek sem túl korán, sem túl későn. Sokáig azt hittem, jó dolog, hogy az anyukám nem akar befolyásolni, csak hagyja, hogy megtörténjenek velem a dolgok és tanuljak a hibáimból. Ma már úgy látom, jobb lett volna, ha kapok útravalót az élethez. Ha kapok tanácsokat, például a fiúkhoz, mert akkor talán néhány átsírt éjszakával kevesebb lenne most mögöttem.

Persze belőlem is hasonló szülő lett. Én sem osztogatok tanácsokat a lányomnak, de arra figyelek, hogy az alapvető tapasztalataimat átadjam neki. Például azt, hogy mik egy egészséges kapcsolat feltételei. Hogy ki tudja szűrni, ki a hozzávaló, ki érdemes arra, hogy szeresse...

1. Soha ne állj szóba olyan férfival, aki nem tisztel!

Mert hiába a szenvedély, szerelem, kémia, minden értékes kapcsolat alapja a kölcsönös tisztelet. Ha nem tisztel a férfi, akit választottál, megalázott és boldogtalan leszel a kapcsolat utolsó percéig, mert a boldogtalanság kódolva van egy alá-fölérendeltségi viszonyban. Hamar vedd észre a tisztelet hiányát, és olyankor menekülj!

2. Még a "Nagy Ő"-vel is össze kell csiszolódni!

Senki nem kapja készen az életre szóló kapcsolatot. Konfliktusokkal és félreértésekkel van tele az út, aminek a végén ott vár minket a másik megismerése. A kezdeti nehézségek természetes velejárói egy kapcsolatnak, nem kell tőlük megijedni, és főleg nem kell rögtön feladni az első buktatónál.

3. Kommunikáció!

Már az összecsiszolódás alatt is sarkalatos pontja a kapcsolatnak, hogy mindent meg tudjatok beszélni. Ha nincs kommunikáció, akkor konteók és találgatások jönnek, hogy biztosan ezt meg azt gondolja a másik... Aztán közben lehet, egészen mást gondol. És csak sok-sok év után jövünk rá, hogy feldíszítettünk egy csupasz fát a magunk elvárásai alapján, amire azt mondtuk: ez egy karácsonyfa. Pedig igazából egy tölgy volt teleaggatott giccsekkel, amit egyébként szívből utál a másik.

Forrás: Shutterstock

4. Csak olyan férfival kösd össze az életed, akiben bízol!

Persze a bizalom sem alapkészlete minden kapcsolatnak. Előfordul ugyan, hogy első perctől működik, de szinte mindenkinél lehetnek megingások. Ha viszont már az elején látod kislányom, hogy a másiknak a szeme sem áll jól, akkor jobb, ha mérlegelsz. Mert a mellébeszélés legtöbbször nem egy szerethető csibészség, nem múlik el varázsütésre. És nagy valószínűséggel senki nem gyógyul ki a megbízhatatlanságból anélkül, hogy a partnere ne sérülne közben.

5. Vedd észre, ha nem lehetsz önmagad a másik mellett!

Ne engedd senkinek, hogy túlzott elvárásokat támasszon feléd! Mert egy kapcsolat sem szólhat arról, hogy meg kell feleljünk egy életen át. Kerüld el messziről azokat a férfiakat, akik meg akarják mondani, hogyan öltözz, hogy viselkedj, mit gondolj, mit érezz, mi a helyes, és mi a helytelen.

Talán ezek a legfontosabbak...

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.