szerelem kibeszélő párkapcsolat igaz szerelem
A szerelem mindent legyőz, nem számít neki se tér, se idő. Manapság, amikor a párkapcsolatok is sokak számára csereszabatosak, nehéz elhinni, hogy létezik ilyesmi. Pedig létezik...

Érdekes az emberek érzelmi élete mostanában. Míg a szüleim generációjában még szégyennek számított a válás, addig ma szinte olyan, mint a levegővétel. Nem működik? Elválunk. S ez nemcsak a házasságokra, hanem a mezei párkapcsolatokra is jellemző. Ha felüti a fejét bármilyen nehézség a többség inkább odébbáll, ahelyett, hogy dolgozna a problémán. Szerencsére azonban van ellenpélda is.

Petrát évek óta ismerem, ám csak nemrég tudtam meg, hogy bár még negyven sincs, több mint húsz éve él párkapcsolatban – ugyanazzal a férfivel. Igen, jól számolod, tizenéves kora óta. Egyetlen férfivel. Kamaszszerelemnek indult, mégis itt vannak ma is. Együtt, boldogságban. Szerintem már emiatt is megérdemelnének valami díjat, ám engem még valami lenyűgöz az ő kapcsolatukban, méghozzá az, hogy két éven keresztül más-más országban éltek, mégis kitartottak egymás mellett.

A nagyokat fellobbantja...

Egyszer, amikor együtt kávéztunk, megkérdeztem tőle, hogy bírta ki a kétévnyi távollétet. Engem már az is megviselt, amikor a párom elutazott egy hétre a munkája miatt, így el sem tudtam képzelni, milyen lehet, ha hónapokig nem látja az ember a szerelmét.

- Nem nagyon volt választásunk – nevetett. – Különben is, tizenhét évesek voltunk... Nekem felajánlottak egy ösztöndíjat, amire nagyon vágytam. A szüleim is támogatták, hogy töltsek két évet külföldön és az érettségit is ott tegyem le. Persze, hatalmas dilemma előtt álltam, hiszen fülig szerelmes voltam. Ő volt az első kapcsolatom és már több mint egy éve jártunk. Az a gondolat, hogy több időt leszek távol tőle, mint amennyit együtt töltöttünk... hát... nem volt szívderítő. De ő is támogatott. Egyetlen egyszer sem mondta, hogy ne menjek, nem keltett bennem lelkifurdalást.

Forrás: Shutterstock

Ez is ritka – gondoltam magamban. – Hogy valaki így el tudja engedni a másikat, mert azt tartja szem előtt, hogy mi jó neki, nem pedig a saját, néha önző vágyait.

- Mindenki azt mondta, hogy annak sokkal könnyebb, aki elmegy – zökkentett ki Petra az elmélkedésből. - Mert őt új élmények, új emberek várják az új helyen, míg aki a régi környezetében marad, az állandóan a másik emlékébe botlik. Lehet, hogy így van, de nem hiszem, hogy nekem könnyebb lett volna. És ne feledjük, hogy mindkettőnknek egy elég húzós időszakra esett az elválás. Készültünk az érettségire, a továbbtanulásra.

Csodáltam, hogy bele mert vágni egy ekkora kalandba, főleg tizenévesen. Én ehhez túl romantikus típus voltam akkoriban és rettegtem volna, hogy ezzel megásom a kapcsolatom sírját...

- Hazudnék, ha azt mondanám, nem féltem ettől – sóhajtott, amikor elmondtam neki, ami a fejemben járt. - De úgy gondoltam, ha ennyi időt nem bírunk ki egymás nélkül, akkor egy életet sem bírnánk ki egymás mellett. Akkor meg ne vesztegessük egymás idejét... De végül nekem... nekünk lett igazunk. A kapcsolatunk kiállta az idő és a távolság próbáját. Persze senki ne úgy képzelje, hogy két éven át semmit nem tudtunk egymásról. Naponta beszéltünk az interneten, szünetekben pedig hazajöttem. Azért így is pokoli hosszú volt, de elviselhető – nevetett.

Néztem Petrát, ahogy beszélt. Szőke haj, zöld szemek - közel a negyvenhez is megkapó jelenség. Tizenhét évesen (is) gyönyörű lehetett... Tuti, hogy döglöttek utána a fiúk. Nem udvarolt odakinn neki senki? Nem dobogtatta meg senki a szívét? Nem vitte kísértésbe? Amikor feltettem neki ezeket a kérdéseket, megint felnevetett.

- Dehogynem. De ez is elhatározás kérdése. Hogy volt-e csábítás? Volt! Hogy meginogtam-e? Talán meg, hiszen két év hosszú idő. Táncoltam, sőt flörtöltem is más fiúkkal, de soha nem tettem semmi olyat, amit ne vállalhattam volna fel később. Az pedig, hogy ő megingott-e... sosem kérdeztem. Nekem elég volt, hogy amikor hazajöttem, ő mindig várt és mindig örült nekem. De tudod, ebből a szempontból valóban könnyebb volt nekem. Hiszen, ha bármit tettem is volna odakinn, arról – ha úgy akarom – soha, senki nem szerzett volna tudomást. Neki azért nehezebb lett volna titokban tartania, ha valakivel összejön... Biztosan neki is voltak kétségei, mélypontjai, de hiszem, hogy ő sem tett semmi olyat, ami megbocsájthatatlan lenne a részemről.

Hallgattam Petrát és őszintén örültem neki, hogy létezik még ilyen kapcsolat, ilyen kitartás, ilyen – a lángoló szerelmen is túlmutató – szeretet. S ekkor valahogy Szécsi Pál egyik dala jutott az eszembe, amely szinte tökéletesen leírta ezt a történetet:

„Ne félj az elválástól. A távollét olyan, mint a szél. A kis tüzeket kioltja, a nagyokat fellobbantja. A nagyokat fellobbantja."

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.