magazin újrakezdés kibeszélő kapcsolat pszichoterapeuta
Az elengedés minden formája nehéz, az embert legtöbbször felzaklatja, ha egy korszak lezárul az életében és valami új kezdődik. Ez a párkapcsolatok terén sincs másképp, nehezen teszünk pontot bizonyos kapcsolatok végére

Miután elvesztjük a „Nagy Ő-t", sokszor kiüresedve érezzük magunkat, és attól félünk, hogy nem talál ránk többé a szerelem. A másik hiányát nehezen küzdjük le, az együtt töltött időt hiányoljuk és nehéz a megszokástól is elvonatkoztatnunk. Miután a fájdalom az idő múlásával sem csillapodik, sokan döntenek az újrakezdés izgalmas és reményteli lehetősége mellett. Ez a kaland azonban kétesélyes, és mielőtt belevágnánk egy ilyen kapcsolatba, mindenképpen mérlegelnünk kell. Dr. Makai Gábort, klinikai szakpszichológust és pszichoterapeutát kérdeztük arról, hogy mire érdemes odafigyelni, ha a második esély megadása mellett döntünk.

Az ember szereti mindig előre tudni, hogy mi történik vele, mire számíthat, hogyan tervezzen, hiszen ez az, ami biztonságérzetet nyújt számára, kalkulálni tud az élete haladásával.

– A párkapcsolatokban sincs ez másképp, éppen ezért a szakítás egyik legnehezebb fajtája, ha az egyik felet váratlanul éri a tény, hogy a másik tőle külön utakon szeretné folytatni az életét. – magyarázza a szakértő a Fanny magazinnak. – Ilyen esetben a kétségbeesettség, a harag és becsapottság érzése dominál, hiszen egyáltalán nem voltunk felkészülve erre az eshetőségre. Ráadásul bizonyítási vágy ébred bennünk, hiszen úgy érezzük, hogy kevesek voltunk a másiknak, ezért hagyott el bennünket. Ebben az esetben még alaposabban át kell gondolnunk az újrakezdés lehetőségét, mert előfordulhat, hogy nem a másik személye és szerelem áll a középpontban. Nagyon fontos, hogy a mérlegelés során ész érveket is vegyünk számításba, ne csak az érzelmekre hagyatkozzunk.

Forrás: Shutterstock

A múlt ereje

Egy hosszú, évek óta tartó párkapcsolat vége sosem lesz egyszerű, hiszen a sok együtt töltött idő, a közös emlékek és a már megküzdött harcok óriási erővel bírnak. Szeretünk nosztalgiázni, felidézni, hogy milyen volt a másikkal, miket csináltunk együtt, és miken mentünk keresztül.

– Ha valaki sokáig az életünk része volt, akkor nehezen tudjuk mással elképzelni magunkat, az is előfordulhat, hogy úgy érezzük, másnak nem kellünk. – mondja Dr. Makai Gábor. – Ezeket az érzéseket viszont le kell küzdenünk magunkban. Mikor elgondolkozunk az újrakezdés lehetőségén többnyire csak a szép emlékekre gondolunk, pedig nem szabad elfelejteni a rosszat sem, tisztában kell lennünk az elhibázott lépésekkel, hogy megfelelően tudjunk mérlegelni. Nem szabad egy régi, szakítással véget ért kapcsolatot ugyanazokkal a feltételekkel újrakezdeni. Mindenképp meg kell beszélni a múlt hibáit, a sérelmeket és lefektetni az új alapszabályokat.

Készen állok rá?

Egy véget ért párkapcsolatot megjavítani nagy feladat, de ha valóban mindkét fél ezt szeretné, akkor nem lehetetlen.

– Első sorban önmagunkkal kell tisztában lennünk, a célunkkal és vágyainkkal. – tanácsolja a szakértő.

– Amennyiben tényleg fontos számunkra kapcsolat, akkor érdemes szakember segítségét kérni. A döntésnek közösnek kell lennie, hiszen az újrakezdés célja, egy boldog és jól működő szerelem. Valójában akkor állunk készen erre, ha tisztában vagyunk saját hiányosságainkkal, és nem csak a másikat hibáztatjuk.

Tihanyi Péter

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.