kibeszélő egyenjogúság összeköltözés háztartás férfi-női szerepek
Sokszor írtunk már arról, hogy a mai világban már kezdenek teljesen felborulni a férfi-női szerepek. Őszintén szólva, néha már én sem tudom, hogy mikor, hogy kellene viselkednem.

Hogy maradjak nő, a férfi pedig férfi?

Az ismerkedés

Kezdjük rögtön az ismerkedéssel. Régen a nők még hímeztek és verseket olvastak, miközben várták, hogy a kérők megjelenjenek az ajtóban. Ismerkedni csak a szülők társaságában lehetett, kínosan ügyelve arra, hogy a nő ártatlansága megkérdőjelezhetetlen legyen. Ma már ennek az ellenkezőjét éljük. A férfiak elkényelmesedtek, lassan a nők harcolnak értük és nem fordítva. Az már szinte elvárás, hogy az első légyott legyen meg minél hamarabb, hadd derüljön ki már az elején, hogy működnek-e a dolgok a hálószobában. Közben még ott cseng a fülemben, hogy egy nő ne legyen könnyű préda, fontos, hogy a férfiaknak beinduljon a vadászösztöne, de mintha a mai pasiknak erre már nem lenne igénye.

Az első randi

Tegyük fel, hogy szerencsénk van, és így vagy úgy eljutottunk az első randiig. Itt jön aztán a dilemma, hogy ki fizessen? Én mindig is azon az állásponton voltam, hogy az első randin fizessen a férfi, de a mai emancipált világban sokan úgy gondolkodnak, hogy ha a nők ennyire az egyenjogúságra törekednek, akkor ki tudják fizetni a saját kávéjukat is. Ez nyilván így is van, de akkor hol maradnak a régi szerepek?

Azzal nem herélem ki a pasit, ha nem hagyom fizetni? Az szexi, ha meg akarom mutatni, hogy én igenis egy jól szituált nő vagyok, akinek nincs szüksége a férfi pénzére?

Persze nyilván van az a pasi, aki ilyenkor megkönnyebbülten felsóhajt, mert azon a héten ez már az ikszedik randija, és így legalább spórol egy kis pénzt, de szerintem ez minden, csak nem férfias.

Az összeköltözés

Nemrég mesélte egy barátnőm, hogy egy családállításon szóba került, hogy mennyire rosszat tesz egy kapcsolatnak, ha a férfi költözik be a nő lakásába. Ugyanis a férfinak kellene a teremtő erővel rendelkeznie, neki kellene létrehoznia a családi fészket, ahova aztán álmai asszonya beköltözik. Ha ezt megfordítjuk, akkor megfosztjuk ettől a lehetőségtől, ráadásul ilyen esetben a férfinek kell alkalmazkodnia a nőhöz, ami szintén rombolja a férfiasságát. Ha azonban belegondolunk, a mai világban egyre több nőnek van magas beosztása, jó keresete és saját lakása, és nem akarja ezt feladni a párja kedvéért. A pszichológus szerint mindenesetre az az egészségesebb megoldás, ha a nő költözik a férfihoz vagy bérelnek egy közös lakást.

Forrás: Shutterstock

Pénzügyek

És ha már összeköltözés, óhatatlanul is felmerül, hogy ki mit fizessen, legyünk közös vagy külön kasszán? Régen még teljesen egyértelmű lett volna, hogy a férfi gondoskodik a családjáról, ő viszi haza a pénzt, a nő pedig leginkább a háztartással és a gyerekekkel foglalkozik, ma azonban ez is teljesen felborult. Volt már olyan párom, aki csak úgy érezte férfinak magát, hogy mindent ő fizetett, de olyan is volt, akinek én adtam néha kölcsön. Ismerek olyan férfit, akit egyáltalán nem zavar, ha a párja tartja el, de olyat is, akinek nem bírja az egója, ha a barátnője sikeresebb és többet keres nála.

Nehezen boldogulok a 21. század útvesztőiben.

Mi számít egyáltalán a mai világban klasszikus női és férfi szerepnek? Mivel herélem ki a pasit és mivel nem?

Nyilván nincs egyetemes szabály, ahogy talán az is elmondható, hogy minden nőnek és férfinak más elképzelése van arról, hogy hogyan kellene működnie egy párkapcsolatnak és a nemi szerepeknek. Semmi sem lesz már olyan, mint régen volt, ahogy változik a világ, vele együtt nekünk is változnunk kell. Ugyanakkor mindenki az igazi nőre vagy az igazi férfira vágyik, ami szerintem azt bizonyítja, hogy igenis szükség van a klasszikus szerepekre.

Nyitókép: Shutterstock

Léteznek még a klasszikus férfi-női szerepek?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.