depresszió kibeszélő pszichológia önsorsrontás szokások életmód
Önsorsrontó viselkedésről akkor beszélhetünk, amikor valaki olyan döntéseket hoz vagy olyan viselkedési mintázatokat követ, amelyek hosszú távon káros hatást gyakorolnak az életére.

Az önsorsrontók gyakran akkor kerülnek a legnehezebb helyzetbe, mikor maguknak is be kell ismerniük, hogy hosszú ideig a saját maguk ellenségeként éltek. Ilyenkor óhatatlanul is előtörhet az emberből az önutálat, az önostorozás, illetve a kétségbeesés, ami viszonylag normális, de a problémamegoldást hosszú távon nem mozdítja elő.

Nekem is voltak ilyen időszakaim és nem állítom, hogy jelenleg teljesen „önsorsrontásmentes" az életem, de igyekszem fejlődni, mélyebb önismeretre szert tenni, hogy ezt a mérgező viselkedésmintát száműzhessem az életemből.

Az első lépés az, hogy felismerd magadon a baljós jeleket, melyek erre a negatív szokásra utalnak. Ezek a leggyakoribbak:

Ismétlődő negatív viselkedési minták

Ha folyamatosan ugyanazokba a kellemetlen szituációkba kerülsz és nem vagy képes változtatni azokon, akkor valószínűleg rendszeresen a saját küllőid közé dugdosol egy oda nem illő botot. Erre kiváló példa, amikor valaki rossz párkapcsolatai vagy munkahelyei szinte kísértetiesen hasonlítanak egymásra, mely egyértelmű jele annak, hogy az illető nem tanul a hibáiból.

Folytonos halogatás

Az önsorsrontó egyének gyakran hosszú ideig tologatják a fontos teendőket vagy döntéseket. Ez azért veszélyes, mert az idő múlásával a problémák csak gyűlnek, megoldásuk pedig következésképp egyre sürgetőbbé, nehézkesebbé válik.

Felelősséghárítás

Ha azt veszed észre magadon, hogy hajlamos vagy másokat vádolni a saját problémáidért, akkor valószínűleg a magad szerencsétlenségének a kovácsa vagy. Ez a hozzáállás megakadályozza, hogy szembenézz a saját hibáiddal, melyekből így tanulni sem tudsz.

Forrás: Thinkstock

Önbecsapás

Az önsorsrontók gyakran tagadják a problémáikat és nem veszik észre, hogy a saját viselkedésük milyen negatív hatással van az életükre. Például, ha valaki alkoholproblémával küzd, de azt állítja, hogy nincs semmi gond, illetve bármikor le tudja tenni a piát, ha akarja, valószínűleg az önsorsrontás hibájába esett.

Önszabotázs

Sok esetben előfordul, hogy tudat alatt akadályozod meg azt, hogy sikeres és boldog életet élj. Ez eredhet a szokásaidból, az általános hozzáállásodból, a környezetedből, továbbá ezekből együttvéve. Amint felismered az önkorlátozó mintáidat és eliminálod őket a mindennapjaidból, hidd el, fénysebességgel változik meg az életed!

Rossz társaság

Az önsorsrontó egyének gyakran olyan emberek közé keverednek, akik nem támogatják, vagy akár bántalmazzák is őket. Ha a te környezetedben is jócskán akadnak olyan olyan személyek, akikre ezek a tulajdonságok illenek, ideje elgondolkodnod egy kis szociális gyomláláson.

Ha a fenti jelek alapján gyanítod, hogy saját magadat akadályozod a céljaid elérésében, érdemes szakszerű segítségét kérned például pszichológustól, karriertanácsadótól vagy life coachtól, hogy elindulhass a változás útján.

A következetes munka és a kitartás eredményeképp az önsorsrontó viselkedés fokozatosan hátrahagyható, helyét pedig átveheti az egészséges, tudatos életvezetés. Ne feledd, a változás mindig lehetséges és soha nincs késő megtalálni az igazi önmagadat!

Te megfigyelted már magadon ezeket a jeleket?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.