szerelem határok kibeszélő személyiség párkapcsolat ismerkedés
A párkapcsolati egyensúly megteremtése már az ismerkedési fázisban megkezdődik, és szerintem erre az időszakra sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, mint ahogy azt sokan teszik - ugyanis ha ekkor nem fekteted le a szabályaidat és az igényeidet, akkor később ezen már nagyon nehéz változtatni, ha egyáltalán lehetséges.

Több veszélyforrás is leselkedik ilyen esetekben férfiakra és nőkre egyaránt, én azonban most egy konkrét jelenségről szeretnék beszélni, még pedig arról, amikor a nő üldözi a férfit. Ha egy nő üldözi a férfit, azzal négy nagyon fontos tényezőt hagy figyelmen kívül, és mindegyik rendkívül fontos. Íme, ezek azok.

1. Nehezen mérhető, hogy valóban érdekled-e

Amikor a nők üldözik a férfiakat, a férfiak hajlamosak hátradőlni és hagyni, hogy a nők minden feladatot elvégezzenek, még akkor is, ha nem érdeklődnek különösebben az adott nő iránt, hanem egyszerűen csak vonzalmat éreznek.

Azt kell mondanom, hogy ezzel az égvilágon semmi baj nincsen, fordított esetben a nők is ugyanígy cselekednék, mert senki sem arra van berendezkedve, hogy olyan helyzetekben is extra energiát fektessen bele valamibe, amikor nem muszáj. Viszont mivel a túlzó viselkedésed miatt te leszel a kizárólagos aktív fél a kapcsolatban, a legtöbb férfi csak élvezni fogja a fizikai és érzelmi szükségleteinek kielégítését anélkül, hogy bármilyen erőfeszítést tenne ezért. Ez pedig nagy eséllyel azt eredményezi, hogy érdeklődését fogja veszíteni veled kapcsolatban, és maximum azért nem lép majd le, mert túlságosan jó dolga van, és hülye lenne ezt eldobni magától (legalábbis egy darabig).

Ha valaki érdeklődését veszti a másikkal kapcsolatban, az általában a cselekedeteiben is megmutatkozik. De mivel te megállás nélkül üldözöd, kiszolgálod és lesed minden kívánságát, így neki gyakorlatilag semmilyen cselekedete nem lesz feléd, amiből kiderülne, hogy valóban érdekled-e, mert nem hagysz neki sem teret, sem időt.

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 krol3ong/Shutterstock

2. Beleszeretsz, mielőtt megtudnád a legfontosabbat

Ha a kezdetektől fogva túl sok energiát teszel bele az ismerkedésbe, akkor az előző pontban említett probléma mellett egy újabb nehézség ütheti fel a fejét - mégpedig az, hogy te hamar elkezdesz kötődni a másik félhez, akiről nem is tudod, hogy meddig és miért akar veled lenni.

Nem egy olyan esetet hallani, hogy emberek éveket pazarolnak el valaki olyan mellett, akit soha nem tettek próbára éles helyzetben. Egy konkrét esetben az illető hölgy évekig élt együtt egy férfival, akit az első pillanattól kezdve túlon túl kiszolgált, és mivel a pasi hagyta ezt - miért is ne hagyta volna -, ezért a nő azt hitte, hogy minden a terv szerint halad. Biztos hamarosan összeházasodnak, majd családot alapítanak, és élnek, mint hal a vízben. Aztán a pasi egyszer csak megismert valakit, akibe fülig szerelmes lett, cselekedni kezdett, és pillanatok alatt eltűnt, majd ugyanilyen szemvillanás alatt feleségül vette az új nőt.

Mi ebből a tanulság? Nem, nem az, hogy minden pasi szar szemétláda, hanem az, hogy senkit sem szabad túlságosan elkényeztetni, mert ezzel magunkkal szúrunk ki hosszú távon.

Hagyni kell, hogy a másik is megmutassa, mire képes érted, mennyit érsz neki, és persze azt is értem, hogy a sokadik csalódás után már tartasz attól, hogy nem fogja beletenni azt az energiát, amire vágynál.

De könyörgöm, erre nem az a megoldás, hogy próbatétel helyett elvégzed helyette a melót. Nem! Hiszen így ugyanúgy értéktelennek fogod érezni magad, csak még ki sem mondjátok azt, hogy nem vagy a másiknak eléggé fontos, mert félsz attól, hogy ezt hallanod kell - ő meg nem elég egyenes ahhoz, hogy ezt magától a szemedbe mondja.

Akár férfi vagy, akár nő, a befektetett idődnek és energiádnak arányosnak kell lennie azzal, amit a másik féltől kapsz. Persze nem patikamérlegen mérjük ezt, de azért nagyjából lennie kell egy egyensúlynak legalább abban a tekintetben, hogy mindkét fél igyekszik adni valamit a közösbe, ugyanis ez viszi előre a kapcsolat fejlődését.

3. Talán észre sem veszed, hogy nem rá van szükséged

Ha teljes erőbedobással csak azon dolgozol, hogy lenyűgözd a másik embert, akkor a figyelmed csupán erre összpontosul, tehát a saját igényeidre kevésbé fókuszálsz. Így pedig az is megtörténhet, hogy még azt sem veszed észre, hogy a pasi valójában nem is az, akire őszintén vágysz.

Annyira meg akarod fogni, hogy nem veszel tudomást például arról, hogy ő adott esetben nem családcentrikus, vagy még egyáltalán nem tart ott, hogy családot alapítson, te pedig igen. De ne is menjünk ennyire messzire, nézzünk kisebb horderejű példát: nem veszed észre, hogy más az érdeklődési körötök, más dolgok tesznek titeket boldoggá, hiszen te csak arra figyelsz, hogy megtudd, MIRE VÁGYIK A FÉRFI.

Bármiről is legyen szó, lehetnek olyan tényezők, amelyek miatt végül kiderül, nem passzoltok egymáshoz, ez tökre benne van a pakliban. De ha te ennek ellenére is hajtod tovább az illúzióidat, akkor előfordulhat, hogy heteket, hónapokat vagy akár éveket áldozol fel az idődből és az érzelmeidből egy olyan kapcsolat oltárán, ahol nem tudtok közösen növekedni, fejlődni, ez pedig csak fájdalmakat fog okozni. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy mi van akkor, ha ezalatt a néhány hamis év alatt született egy-két gyerek is...

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2013 kiuikson/Shutterstock

4. Annyira értékes akarsz lenni, hogy pont ez tesz majd értéktelenné

Tapasztalataim szerint azok az emberek lesznek fontosak számunkra, akit nem kapunk meg csak úgy. És itt nem arra gondolok, hogy a másikat mindenáron ki kell véreztetni, mert akkor majd szeretni fog. Nem. Arra gondolok, hogy te is lépsz egyet felé, és ő is lép egyet feléd. Ne bénítsd le a másik embert azzal, hogy neki nincs tennivalója a közös sakktáblátokon, mert ezzel azt az érzést fogod kialakítani benne, hogy te minden körülmények között elérhető vagy és a rendelkezésére állsz, ergo természetessé válik a jelenléted anélkül, hogy megfogalmaztad volna a saját igényeidet.

Persze a legtöbb ember azért cselekszik így, mert nagyon szeretne tartozni valakihez, és ez rendben is van. De ha erőből akarsz tartozni valakihez, akkor nagy eséllyel pont azt fogod elérni, hogy ő majd nem akar tartozni hozzád - vagy csak addig, amíg nem találkozik valaki olyannal, akinek a figyelméért dolgozni kell.

Tudom, hogy ez nagyon klisének hangzik, de az életed legfontosabb szereplője te vagy, és ez elsőre nagyon egyértelműnek tűnik, de akkor kérdezem én: amikor mindenki más szarával foglalkozol, akár annak árán is, hogy te rosszul érzed magad, akkor hol vagy te, mint az életed legfontosabb szereplője? Amikor valaki olyannak a kegyeit keresed, akiről fogalmad sincs, hogy viszonozná-e az érzéseidet, akkor hol vagy te? Amikor mások rossz döntései miatt te vállalsz felelősséget (legyen az az anyád, apád, párod, barátod), akkor hol vagy te...?

A kapcsolatépítés egy kockázatos játék, benne van, hogy otthagyod a fogad. De azért ne menj házhoz a pofonért, igenis állítsd fel a határaidat, és vizsgáld meg, hogy mennyire vagy értékes annak, akihez éppen tartozni szeretnél.

Nyitókép: Shutterstock

Te mióta tudsz kiállni saját magadért érzelmi szempontból?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.