szerelem kibeszélő magazin párkapcsolat rózsaszín köd Lengyel Sára
Már akkor fülig ér a szád, ha csak eszedbe jut. Pillangók repkednek, heves szívdobogással. Ha hozzád ér, bukfencezik a gyomrod. Rettenetes izgulás minden találkozó előtt, és ő tölti ki az összes gondolatodat. Aztán idővel elmúlik. Mi az?

Nem, nem a szerelem, hanem a híres-hírhedt rózsaszín köd. Amikor az ember szerelmes lesz, hirtelen minden sokkal szebbnek tűnik. Megváltoznak a fények, a nap is máshogy süt, és a világ hirtelen jobb helynek tűnik. Felfokozott érzelmek, végeláthatatlan lepedőgyűrés. Ez nem más, mint az újdonság varázsa, az ismeretlen megismerni vágyása.

A rózsaszín köd élettartama változó. Két hónaptól akár két év is lehet, ami viszont biztos, hogy elmúlik. Sok párkapcsolat pont azért ér véget, mert odavész ez a csodálatos, szinte függőséget okozó köd. A szerelmesek közé kíméletlenül betör a valóság, megszokottá válik a másik közelsége, az érintések, a csókok megritkulnak. Már túl vagyunk a megismerkedés izgalmán, és olyan, kevésbé érzelmes témák is terítékre kerülnek, mint ki fog főzni, miért nem tetted a ruhádat a szennyestartóba, ma kinek a feladata lett volna a beágyazás, ki felejtette a gyereket az oviban. Idővel észrevesszük a másik hibáit és hiányosságait, elérkezünk az első konfliktusokhoz, megjelennek az apró, de egyre valóságosabb kételyek.

Ilyenkor két út van: vagy továbbállunk, vagy türelmesen megvárjuk, amíg elvonulnak a viharfelhők, és elkezdünk közösen dolgozni azért, hogy kikeveredjünk a hullámvölgyből.

A rózsaszín köd kellemes, és legfőbb éltetője az ismeretlen vonzása, idővel pedig el kell, hogy múljon. A kezdeti varázs pont azért annyira különleges, mivel kezdeti. Azonban egy több éves párkapcsolatban már viszonylag kevés újdonságra és ismeretlen izgalomra számíthatunk - ha nem keressük azt tudatosan.

Forrás: Shutterstock

Csak nézzük meg a párkapcsolatok fázisait, az "alapcsomagot": ismerkedés, aztán hivatalossá válik az ügy, később összeköltözés, házasság, gyerekvállalás. Itt pedig tulajdonképp kifújt. Ezek azok a sarokpontok, amelyek rövid időre újra megajándékoznak minket a rózsaszín köddel. De ez így önmagában még nem elég semmire.

Van értelme kitartani egy olyan párkapcsolatban, ahol a rózsaszín köd már a múlté? Hiszen mindig jöhet újabb, szebb, okosabb, erősebb, akármilyenebb partner, akivel át lehet élni ezt az addikciót okozó érzést.

Bár a felfedezés varázsa okozza a rózsaszín ködöt, ami elmúlik, ha már túl vagyunk a megismerésen, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy elmúlt a szerelem. Ahogy egy új ember közelsége ezt minden alkalommal ugyanabban a formában biztosítja "magától", egy párkapcsolatban már a két félnek kell újra és újra, sok munkával előidézni ezt.

A köd elmúlásából pedig nem következik automatikusan, hogy a párkapcsolat elromlott, csak teret ad új, másmilyen szerelmes-színű ködöknek. Egy idő után megérkezik a párkapcsolatba az elmélyülés, a megnyugvás, a biztonság, a kompromisszumok, az én fontossága pedig újra felértékelődik.

Az újdonság varázsát pedig át lehet élni együtt is - bár talán nem pontosan ugyanúgy - csak mozgásban kell tartani a szerelmet. Mindig, amikor új fázisba ér egy kapcsolat, mindig, amikor meglepjük valami aprósággal a párunkat, amikor elutazunk együtt, kipróbálunk közösen valami újat, együtt vállalunk felelősséget egy növényért, egy állatért, később pedig egy gyerekért - ezek mind fontosak, és hozzájárulnak ahhoz, hogy életben tartsuk a tüzet.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.