szerelem kibeszélő párkapcsolat lélek kommunikáció konfliktus
Bizonyára sokak számára ismerős a szituáció: amíg a rózsaszín köd kitartóan lebeg a bimbózó kapcsolat kezdetén, szinte semmiért sem tudunk haragudni a másikra, majd, mikor felütik a fejüket az első problémák, hirtelen mintha nem is azzal az emberrel állnánk szemben, akit addig ismertünk.

Bár ez nem mindig bizonyult egyszerű feladatnak, mindig nagyon fontosnak tartottam, hogy a párkapcsolataimban ne csak a boldog pillanatokban tartsunk ki egymás mellett, hanem a problémáinkról is bátran kommunikáljunk.

Egy szerelmi viszony csak akkor működhet igazán jól, ha a felek meg mernek nyílni és beszélnek a nehézségeikről is. A bonyodalmakkal teli időszakokban sajnos gyakran előfordul, hogy az emberben csak gyűlik és gyűlik a feszültség, ám ha az illető konfliktuskerülő típus és nem akar problémázni, egyszerűen megpróbálja egyedül túltenni magát a nézeteltéréseken.

Ha viszont csak akkor kezdtek el újra érdemben kommunikálni a kedveseddel, amikor a felszínen elvileg már minden rendben van, az a jövőbeni együttműködés szempontjából nem túl hatékony. Amennyiben hosszú távon alkalmazzátok ezt a taktikát, kiváló táptalajt biztosítotok a pszichoszomatikus betegségeknek, melyek gyakorta a felgyülemlett traumák miatt alakulnak ki.

Természetesen nemcsak az a fontos, hogy kommunikáljatok a problémákról, hanem az is, hogy milyen ezt hangnemben és módon teszitek. Az elfogadó, megértő és szeretetteljes stílus sokkal hatékonyabb, mint az érzelmi zsarolás vagy az agresszív attitűd. Egy bensőséges beszélgetés, mely során megosztjátok egymással a gondolataitokat és érzéseiteket, bizalommal és megértéssel tölti meg a kapcsolatot. Nem véletlenül mondták annak idején nagyanyáink: „Mézzel lehet legyet fogni, nem ecettel!"

Forrás: Shutterstock

Nem győzöm hangsúlyozni, milyen lényeges, hogy az énidőt mindenképp beépítsétek a problémamegoldás folyamatába. Az önmagatokra fordított figyelem és az időnként beiktatott egyedüllét segíthet abban, hogy tisztábban lássátok a problémákat és a megoldásra is könnyebben rátaláljatok.

Ha úgy érzed, összecsapnak a fejed fölött a hullámok, menj el edzeni, nézz meg egy jó filmet, pár epizódot a kedvenc sorozatodból vagy süss, főzz valami finomat! Amikor majd visszatérsz, nyugodtabb lehetsz és talán sikerül konstruktívan megvitatni a problémát.

Az érzelmi intelligencia, a kommunikációs készségek, az önismeret és az empátia fejlesztése hozzájárul ahhoz, hogy hatékonyabbak, szerethetőbbek legyetek a kapcsolatotokban. És végül, de nem utolsó sorban tegyük hozzá: az ilyen készségek nemcsak a szerelemben, hanem az élet más területein is hasznosak, sőt, elengedhetetlenek.

Köztetek könnyen megy a kommunikáció a pároddal?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.