bizalom kibeszélő párkapcsolat mánia affér bizalmatlanság féltékenység
Amit szeretünk, arra nagyon vigyázunk, aki fontos számunkra, arra pedig ez különösképpen igaz. Egy párkapcsolatot ápolni kell és igenis tenni a szerelemért – tartson az akármilyen régóta is. Amikor azonban egy harmadik fél bekerül a képbe, és felüti fejét a féltékenység, lelkünk és önbecsülésünk vészharangjai megszólalnak és csatára buzdítanak.

Ahányan vagyunk, annyifélék. Másképp vélekedünk, ki mit tart a legfontosabbnak egy párkapcsolatban, és más nézeteket vallunk arról is, kinek mi számít félrelépésnek. Vannak, akik engedékenyebbek egy kapcsolatban, egy-egy dolgot lazábban kezelnek, mások már akkor is szigorú pillantásokkal ostorozzák a másikat, ha az éppen csak rá mer nézni az ellenkező nem egyik képviselőjére. A féltékenység lehet természetes jelenség, de bizony létezik beteges felfogása is.

A zöld szemű szörny létjogosultsága bizonyos fokig teljesen normális, hiszen, ha együtt vagyunk valakivel, aki iránt mélyebb érzelmeket táplálunk, akivel érzelmesebb párkapcsolati viszonyt tartunk fent, és aki – kapcsolati szempontból – csak a miénk, teljesen érthető, ha meg akarjuk védeni mindkettőnket, és magunknak akarjuk őt teljes egészében.

Hiszen szeretjük, fontos nekünk, és igenis sérti az önbecsülésünket az, ha másokat a szemünk láttára megbámul, vagy természetes módon rosszul esik, ha a kelleténél provokatívabban viselkedik a másik nem valamely tagjával.

Az egészséges féltékenységet is túlzásba lehet vinni, ilyenkor csap át a dolog a beteges kategóriába. Vannak ugyanis kényszeres emberek is, akik egyszerűen nem tehetnek róla (vagy nem akarnak tenni ellene), és görcsösen ragaszkodnak a másikhoz, állandóan vele akarnak lenni, és beteges féltékenységük sokszor beteges tettekre sarkallják őket, a helyzet pedig üldözési mániát is szülhet.

Forrás: Shutterstock

Én az átlagos féltékenykedő tipikus mintapéldányának tartom magam, ugyanis nem szedem le a férjem fejét, ha megnéz egy csinos nőt az utcán – hiszen ezért vannak a szemei, és amíg a „mindent a szemnek, semmit a kéznek" elvet követi, ez számomra teljesen rendben van -, de ha valami gyanúsat észlelek, próbálok én is nyíltan és őszintén a dolgok végére járni és kérdőre vonni őt.

Sok olyan párkapcsolatot láttam már, ahol – általában a nő – túlzásba vitt féltékenykedése vetett véget a bimbózó szerelemnek.

GPS nyomkövető program a pasi telefonjára, gyanúsítgató sms-ek az átbogarászott, ismeretlen híváslista tagok részére, kollégák hívogatása érdeklődő és ellenőrző jelleggel, titkos leselkedés a másik után a munkaidő lejártakor – csak hogy párat említsek a beteges szokások széles palettájáról.

Az ilyen cselekedetek megmérgezik az egész kapcsolatot, a betegesen féltékeny fél pedig minden igyekezet ellenére, sohasem fogja elhinni, hogy elég jó párja számára, és igenis szeretik. Mindemellett a féltékeny kommandózások alkalmával sosincs sikerélménye, hiszen az esetek döntő többségében teóriái teljesen alaptalanok.

Ahogy végig néztem a sok gallyra vágott kapcsolatot körülöttem, mindig azt a következtetést vontam le, hogy az ilyen emberek, - miután kidobták őket -, sose javultak meg, folyamatosan ugyanabba a hibába esve újabb és újabb alkalmakkor tanúsították ugyanazt a kétkedő magatartást. Bekerültek egy spirálba, és ugyanazokat a köröket futották mindegyik próbálkozásuk során, és vagy beismerték, hogy igenis segítségre szorulnak, vagy – rosszabb esetben – úgy gondolták, ők mindig jól látták a valóságot, szakmai segítségről pedig hallani sem akartak.

A gyanúsítotti oldalon állva pedig igen nehéz egy ilyen kapcsolatot fenntartani, hiszen bármit is teszünk, valamiért mindig hibásak leszünk, ilyenkor pedig vagy szaksegítséget kérünk a szerelmünknek, vagy véget vetünk a viszonynak.

Nyitókép: Shutterstock

Te féltékeny típus vagy?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.