Igen, én szoktam anyámmal beszélni intim dolgokról - velem van a baj?

szex kibeszélő hüvelyszárazság
Nemrég egy beszélgetésben előkerült a szülő-gyerek kapcsolat. Azt vesézgettük, hogy kinek milyen a kapcsolata az anyjával, mennyire engedik be gyerekként a szülőket az életükbe, milyen témákban kérik ki a véleményüket, és mi az, ami már tabu. Én úgy gondolom, hogy 32 éves felnőtt emberként érthető, hogy felnőtt dolgokról beszélgetünk a szüleinkkel, mint például a párkapcsolatok, a karrier, az egészségi állapot vagy a szex. Miről is beszélnénk, ha nem ezekről?

A többiek ódzkodnak a gondolattól, hogy az anyjukkal boncolgassák a szexuális életüket, és hiába mondtam nekik, hogy nem az intim részletekről van szó, hanem csak a sarkalatos kérdésekről, ők fintorogva hajtogatták, hogy ez nem normális. Szerintem pedig ők nem azok.

Nekem egész életemben olyan volt a kapcsolatom anyámmal, mintha barátnők lennénk. Persze ettől még volt tekintélye, és szigorú is volt, de mindig őszinte lehettem vele, mert megtanított arra, hogyha megosztunk egymással egy problémát őszintén, akkor arra meg is fogjuk találni a megoldást, legyen az bármi. Szóval nálunk nem furcsa, ha például a szexről beszélünk.

Egyszer például anyu arról panaszkodott, hogy a változókor teljesen kicsinálja, és nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is.

Olyannyira, hogy még a szexuális életükre is rányomta a bélyegét, mert, ahogy ő fogalmazott, „el vagyok sivatagosodva". Persze nem igazán tudtam neki segíteni ebben a helyzetben, és elképzelésem sem volt arról, hogy mit élhet át, de az átjött, hogy nagyon nem kellemes a dolog.

Forrás: Shutterstock

Aztán, miután megszületett a kislányom, én is hasonló tüneteket tapasztaltam magamon. Fájdalmas volt az együttlét a férjemmel. Feszengtem emiatt, mert vágytam is rá, teljesíteni akartam, de közben nem szerettem volna kellemetlen élményeket szerezni. Eszembe jutott anyu története, és pánikba estem, hogy biztos valami bajom van, és idő előtt klimaxolok. Fel is hívtam, hogy megkérdezzem ezt tőle, és akkor tudtam meg, hogy nemcsak a változókor, hanem a terhesség is felboríthatja a hormonháztartást, ami sok más tünet mellett hüvelyszárazságot okozhat. Azt mondta, hogy amikor én születtem, ő is átélt hasonlót, úgyhogy aggodalomra semmi ok, vannak gyógyszertári készítmények, amelyekkel ezt ellensúlyozni lehet.

Utánaolvastam, és az orvosommal is beszéltem, aki szintén megerősített abban, hogy a hüvelyszárazságnak rengeteg oka lehet, a klimaxtól kezdve a szülésen és a szoptatáson át bizonyos betegségekig, ezért nem kell tőle tartani, csak kezelni kell a megfelelő gyógyszerrel.

És itt térnék vissza a szülő-gyerek kapcsolatra: számomra iszonyú fontos védelmi hálót jelent a tudat, hogy bármi gondom van, fordulhatok anyámhoz. Ha ő nem mesélte volna el anno a saját esetét, akkor én se meséltem volna el neki az enyémet, sokkal többet izgultam volna, és rosszabbul éltem volna meg ezt a hüvelyszárazság-kérdést. Persze ez csak egy példa, de szerintem jól szemlélteti, hogy ez a kapcsolat egy különleges viszony, aminek az alapja, hogy a szülő feltétel nélkül jót akar a gyerekének, és ezt „ki kell használni", mert nincs még egy ember a földön, akinek ennyire fontos lennék, mint ő.

Nyitókép: Shutterstock

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.