szerelem kibeszélő párkapcsolat komoly kapcsolat
Mindenképpen szükség van a sokszor kellemetlen „akkor most hol is tartunk?" beszélgetésekre, vagy van egyértelműbb módja is annak, hogy megmondjuk, mikortól válik „hivatalossá" egy kapcsolat?

Bár a kérdés triviálisnak hathat elsőre, de ha jobban belegondolunk, akkor nem is annyira egyszerű meghatározni, hogy mikortól tekintünk egy kapcsolatra „hivatalos" párkapcsolatként. Persze régen rengeteget viccelődtünk azzal, hogy két ember csak onnantól számít egy párnak, ha már a közösségi oldalakon is feltüntetik a kapcsolatukat, de valójában tényleg ahány ember, annyi felfogás létezik.

Azt gondolhatnánk, hogy a legnagyobb különbség a férfiak és a nők felfogásában van, de az igazság az, hogy a férfiakat is könnyű megosztani ezzel. Mikor egy sörözés alkalmával felmerült a baráti társaságunkban ez a kérdés, a férfitársaság szinte minden tagja más és más véleményt képviselt.

A számomra legszórakoztatóbb és egyben a valóságtól szerintem legtávolabb álló felfogás az volt, hogy az a személy, akivel az első józanul elcsattanó csók után is kitartóan randiztok tovább, bizony már hivatalosan is a barátnődnek tekinthető. Bár a koncepció mindent kétséget kizáróan egy aranyos felfogása a kapcsolatok kialakulásának, én azért kissé naiv megközelítésnek érzem, hiszen valljuk be, hogy egy csók - csattanjon el akár alkohol ittas állapotban, akár józan fejjel -, azért nem az a mérföldkő, ami egy kapcsolat kezdetét indikálná. Talán az általános iskola kijárta előtt még érvényes felfogás ez, azt követően viszont már nem hiszem, hogy rásüthetnénk az aranyszabály jelzőt.

Forrás: Shutterstock

Ehhez képest már egy fokkal komolyabbnak tekinthető kiindulópont az első szexuális együttlét. (A részeg egyéjszakás kalandoktól most tekintsünk el és ebben az esetben is a józan együtt töltött estét vegyük kiindulási alapként.) De valljuk be, hogy ez se egy általánosan elfogadott „kezdőpont", hiszen mindenki másképp tekint az intimitásra, és egyáltalán nem ördögtől való már az, hogy puszta szórakozásból kerüljön egymáshoz közelebb két ember. Azt viszont kár lenne tagadni, hogy a szex már bonyolítja a kapcsolatokat, könnyen félreértések áldozatává válhat az, aki nem tisztázza előre a szándékait a másikkal, főleg akkor, ha időközben az érzelmek is besétálnak a képbe.

És bár ez eredetileg az intimitásra vonatkozó igazság, valójában tökéletesen ráhúzható a kapcsolatok egészére is. Ahány ház, annyi szokás, ennek megfelelően az intimitásról és a kapcsolatokról is különféleképpen gondolkodunk, ezért a transzparencia mindennél fontosabb.

Teljesen mindegy, te mit gondolsz arról, hogy egy kapcsolat mikor válik komollyá, amíg ez nincs átfedésben azzal, amit a másik fél gondol és érez. Ami az én véleményemet illeti, egy kapcsolat onnantól válik komollyá, ha mindketten annak tekintitek, és ha pontosan tudjátok, hányadán álltok a másikkal. Szerencsés esetben annyira egy hullámhosszon mozogtok, hogy végig ugyanúgy viszonyultok a másikhoz, máskor pedig szükség van a már felemlegetett, „akkor most hol is tartunk?" beszélgetésekre, egy biztos: nincs egyfajta univerzális kiindulópontja a párkapcsolatoknak.

Ahogy a példa is mutatja, vannak, akik számára az első csók, másoknak az első együtt töltött éjszaka számít, néhányak a szerelmi vallomással teszik egyenlővé a kapcsolat indulását, megint mások pedig képesek hónapok és randik tucatjainak elteltével is tagadni, hogy párkapcsolatban élnének. Így az egyetlen reális kiindulópontja egy kapcsolatnak az marad, ha mindkét fél úgy érzi, hogy az együtt töltött idő már több egyszerű szórakozásnál.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.