„Anya, miért?" - a kérdés, amellyel bármelyik anyát az őrületbe lehet kergetni

gyerek család kibeszélő ismeretterjesztés tudás anya válasz miért? kérdés
Ismeri valaki a Bob és Bobek című rajzfilmsorozatot? Adott benne két nyúl, akik minden áldott nap zöld hajnalban kelnek. Az egyikük frissen kiugrik az álomból, míg a másik nyűgösen kászálódik ki, és minden alkalommal megkérdezi: „De miért?" Mire a másik azt feleli: „Mert a munka nemesít. "

Nos, amikor a fiam a megállás nélküli „anya, anya" és a „miért, miért" korszakba lépett, kábé ez jutott eszembe kínomban.

Akinek van gyereke, pontosan tudja, miről beszélek. Olyan nincs, hogy egyszer e két szó ismételgetésének vége szakad, akkor sem, ha már minden létező kérdésre érkezett válasz, mert a kicsik még ekkor is tudnak tovább kérdezősködni. Az ember egy ideig normális válaszokat ad. Igyekszik kielégíteni a csemete tudásszomját, ami valljuk be, szerteágazó és időnként megdöbbentő. Amíg nem beszélgetünk így egy kisgyerekkel, fogalmunk sincs arról, mennyi minden érdekli. Ezzel nincs is gond. A probléma akkor merül fel, amikor már a kákát is kibeszéljük. Ekkor kezd kissé már fáradni az ember lánya. Csak néz, hogy na, akkor erre most mit reagáljak.

Próbálod előkapni az összes ismeretedet a témában. Ha kifogytál, még mindig ott vannak az okos könyvek, vagy a világháló - Google a barátunk. És mire mindent kiveséztetek, minden létező információt elolvastatok, akkor rájössz, még mindig van miért. Aztán megpróbálsz egy kis szünetet lopni magadnak és elbújsz. Mondjuk a vécén ülve, mert reméled, ott legalább nyugtod lesz kicsit. Óriási tévedés.

A gyerek képes addig üvölteni a zárt budiajtó előtt, amíg ki nem nyitod azt. Akkor boldogan odacuccol a küszöbre, könyvvel, játékkal és folytatja a kérdészuhatagot.

Ráadásként még bámul is. Ember legyen a talpán, aki így el tudja intézni a „dolgait". Pláne, ha még instrukciókat is kap, hogyan csinálja.

Forrás: Shutterstock

Ezen a ponton ki-ki a maga temperamentuma szerint reagál. Nálunk családi hagyomány lett a tanácstalan helyzetekre, hogy „zsák sz@rért". Ezen mindenki jól elkacarászik, csak egy baj van vele, hogy a gyereket ezzel nem kenyereztük le és nem csillapítottuk mérhetetlen tudásszomját.

A fiam sok más egyéb mellett a csillagászat területén állított lehetetlennek tűnő feladat elé. Négyéves volt és feltette a témában az első ominózus kérdést. Arra már nem emlékszem, egészen pontosan mi volt az, de arra igen, hogy onnantól elindult a lavina. Az első tudakozódásokra még tudtam reagálni, elvégre én is nagyon szeretem a csillagászatot. Viszont nem vagyok asztronómus, egy idő után elakadtam. Bevallottam neki, hogy bizony, nem vagyok mindentudó és elmentünk a könyvtárba. Az ifjúsági részlegen egy teljes falnyi szakirodalmat találtunk. Bevetettük magunkat az egyik olvasó kuckóba, kábé húsz kötetet betáraztunk és nekiláttunk válogatni.

Volt ott mindenféle minőségű, tartalmú szakirodalom. Vicces, kicsiknek való, kérdezz-felelek, komolyabb, vérprofi. Sorra tettem a gyerekem elé a korának megfelelőket, de ő következetesen félretolta az összeset. Természetesen a legnagyobb, legbonyolultabb kötetet választotta. Még én is alig bírtam el, de ez volt a legkisebb gond. Olyan információkat tartalmazott, hogy még nekem is alaposan át kellett rágni magamat a magyarázatokon. Tele volt szakkifejezésekkel, számomra értelmezhetetlen fogalmakkal. Még jó, hogy a hátuljában volt szómagyarázó, különben elvéreztem volna.

„Kisfiam, ne kezdjünk valami egyszerűbbel?" – fordultam a gyerkőcöm felé. Ő rám nézett és halálos komolysággal közölte: „Azokat már kiolvastam, anya."

Eltűnődött a képen, amit vágtam. Rajtam egyszerre futott át ezer kérdés.

De hát nem is tud olvasni. Honnan jutott hozzá ilyen infókhoz? Mit látott és hol, amiről nem tudok?

Aztán rájöttem. Az egyik ismeretterjesztő csatornán ment egy ilyen műsor a világegyetem titkairól. És akkor esett le, hogy hónapok óta ezt nézzük lefekvés előtt. Abban a pillanatban megvilágosodtam, fogtam a bazi nagy könyvet, kikölcsönöztük és hazamentünk. Én balga, úgy gondoltam, ezzel az ügy letudva, majd olvasgatjuk, ott vannak a válaszok és kész. Természetesen nem így lett. Itt kezdődött igazán a kálváriám. Kábé fél percenként érkezett a kérdéshalmaz, persze mind úgy kezdődött:
Anya, miért?" – és folyt. köv.

Így esett, hogy rá kellett jönnöm, olyan nincs, hogy egy anya nem tudja a válaszokat. Így hát esténként, mikor a fiam már elaludt, kézbe kaptam a monstrumot és tanulmányoztam. Nehogy szégyenben maradjak.

Nyitókép: Shutterstock

Szerinted muszáj a gyerek minden kérdésére megadni a pontos és helyes választ?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.