magazin kibeszélő gyerekkor kulcsos gyerek régi idők gyereknevelés
Nyári hónapok. A beton felett remegő, forró levegő. Iskolaszünet. A panelek között megbújó játszóterek. És kulcs a nyakba. Ismerős? Ki volt még hozzám hasonlóan kulcsos gyerek?

Hova tűntek a kulcsos gyerekek? Manapság mit csinálnak a szülők egész nyáron a srácaikkal? Nem tudom, mert nincs családom, így engem nem érint most ez a kérdés. De emlékszem, hogy az én gyerekkoromban hogyan ment ez. Ebéd a hűtőben, kulcs a nyakban – így teltek az iskolaszünetek hosszú hetei.

Végtelen szabadság

A szüleim egész nyáron dolgoztak, ez maradt meg bennem leginkább. A nagyszüleim meg vidéken éltek. Néha levittek hozzájuk egy-egy hétre, meg aztán apámékkal is nyaraltam egy kicsit a vállalati üdülőben, de

a nyári szünet zömét mégis a budapesti panelek árnyékában töltöttem, több hozzám hasonló gyerekkel bandába verődve.

Mind kulcsos gyerekek voltunk. Te tudod, hogy ez mit jelent? Amikor a szülők dolgoznak, így te egész nap azt csinálsz, amit akarsz. Nem felügyel senki. Nem szól a dolgaidba senki. Az anyád hagy egy fazék paprikás krumplit a hűtőben ebédre, amit majd a gázon meg kell melegíteni a piros kis lábosban – ezt majd ellenőrzi is, mert az fontos, hogy főtt ételt egyél! –, ám ezt leszámítva egész nyáron a magad ura vagy. Kapsz egy lakáskulcsot, amit általában a nyakadba akasztanak, nehogy kiessen a zsebedből, így szabadon jöhetsz-mehetsz – innen is származik az elnevezés: kulcsos gyerek.

Forrás: Shutterstock

Persze akkoriban még más világ volt. Szinte alig akadt forgalom az utakon és sokkal kevesebb bűntény történt – vagy csak nem hallottunk azokról. Mindenesetre az biztos, hogy soha nem éreztem azt, hogy amit a szüleim tesznek, az felelőtlenség. Hogy nem vigyáznak rám. Hogy elhanyagolnak.

Sőt, amikor megkaptam életem első lakáskulcsát, az számomra olyan volt, mint az első lépés a felnőtté válás útján. Büszke voltam rá, hiszen akkoriban a kulcsos gyerekek voltak a legmenőbb arcok.

Nekik igazából mindent lehetett. Akkor keltek, amikor akartak, Akkor ettek, amikor akartak. Egész nap a játszótéren lóghattak. Felmehettek egymáshoz. És soha, senkitől nem kellett engedélyt kérniük semmihez. Pöpec.

Teljes kontroll

A minap az egyik ismerősömmel összefutottam az utcán. Éppen a tízéves gyerekért ment a suliba. Kicsit beszélgettünk és kiderült, hogy az ő lánya még sosem ment egyedül iskolába vagy jött onnan haza. A különórákra is midig elkíséri valaki. Nyáron pedig vagy valamilyen tábort szerveznek neki vagy a nagyszülők, rokonok, barátok vigyáznak rá. De nemcsak rájuk jellemző a gyerek teljes kontrollálása, hanem szinte mindenkire a környezetükben. Pedig ő is kulcsos gyerek volt egykor. Érdekes dolog ez, így rá is kérdeztem nála. Ő pedig azt felelte, ez már egy egészen más Budapest.

Talán vidéken merne kulcsot adni a gyereknek, el merné engedni egyedül a suliba, a játszótérre, de itt, a fővárosban? Nem, majd esetleg 5-6 év múlva.

Ezt hallva pedig elgondolkodtam pár dolgon. Például, hogy az ismerősöm valójában kiben nem bízik? A világban vagy inkább a saját gyerekében? Illetve, hogy vajon a mi szüleink rontották el anno, és ők voltak felelőtlenek vagy a mai szülők túlzottan kontrollmániásak? És egyáltalán, hogyan fog önállósodni az a gyerek, aki 15-16 éves koráig egy lépést sem tehet az anyja vigyázó tekintete nélkül?

K. Dani történetét Szépvölgyi Izabella jegyezte le

Te kulcsos gyerek voltál?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.