magazin kibeszélő párkapcsolat igényesség kapcsolat
Azt hiszem, én ezt soha nem fogom megérteni, pedig esküszöm, igyekszem. Próbálom felfogni ezeknek az embereknek az észjárását, azt, hogy mi fut át bennük ilyenkor. De hiába, úgy tűnik, ez a dolog meghaladja a felfogóképességemet.

A helyzet az, hogy rengeteg helyen látom és a saját életemben is tapasztaltam már, hogy sokan egy stabil kapcsolatban egyszerűen elengedik magukat. Kezdetben úgy viselkednek, mint az állatok a násztánc idején: olyankor gyönyörű színpompás minden toll, bőr, bunda. Mindent megtesznek, hogy felhívják magukra a másik figyelmét, és mindent megtesznek, hogy meg is szerezzék a kiszemeltet. Nos, az embereknél ugyanígy működik.

Az udvarlás és az összeköltözés kezdeti szakaszában még mindenki figyel. Sima legyen a bőr, arcon, egyéb helyen, a ruhák mindig patyolat tiszták, ránctalanok, szinte újak. A frizura ápolt, frissen fésült.

Ezek a dolgok nagyon fontosak. Ki állna szóba egy ápolatlan, önmagára igénytelen figurával? Azt hiszem, senki.

Pezseg az élet, az udvarlás, mindenki a legjobbat teszi bele az ígéretesnek induló kapcsolatba. Aztán valami történik. Amikor már biztos minden, elkezdődik a változás. Nem mondom, hogy mindig, minden esetben, de túl sokszor. Többször, mint kellene. Elkényelmesednek az emberek, aztán csodálkoznak a következményeken. Nem mondom azt sem, hogy egy kapcsolatba, együttélésbe nem fér bele egy kis lazaság.

Simán belefér, hogy ne legyünk mindig tip-top állapotban. A sminktelen napok, a lazább, kényelmesebb otthoni öltözet mind normális dolgok, de van egy határ, amit nem kellene átlépni.

Mert egyszer csak arra leszünk figyelmesek, hogy a kedves már nem borotválkozik rendszeresen és a fodrászt is ritkán látogatja. Nekem speciel bejön egy kis férfias borosta, de amikor egy szanaszét álló szőrkazlat látok a párom fején, az már lehangoló. Ugyanez a helyzet a hajkérdéssel: miért kell megvárni, amíg már vállalhatatlan az ember fején lévő szőrzet? El lehet menni időben is a fodrászhoz, ugyanannyi erőfeszítésbe telik hamarabb időpontot kérni.

Forrás: Shutterstock


Előkerülnek szörnyű ruha darabok: a kinyúlt, rojtos, kifakult pólók, nadrágok tömkelege. Az ember meg csak néz - mi történt? Hova lett az ápolt, önmagára igényes másik felünk? Valljuk be őszintén, jó úgy ránézni a másikra, hogy felfalom a szemeimmel. De, ha azt látom, hogy leharcolt, igénytelen, sok minden eszembe jut, csak az nem, hogy ő életem szerelme, és imádom legeltetni rajta a szemeimet. Ez az egyik legrombolóbb kapcsolatgyilkos attitűd.

Félreértés ne essék, nőknél is ugyanígy előfordul ilyesmi. Egyszer csak villognak a szőrös lábak, a lenőtt körömlakkok, az éppen csak összekócolt frizurák. Jön a kényelmes szöveg: tél van, úgysem látja senki. Ja, senki. Csak éppen az, aki a legfontosabb. Akinek jól kellene esnie, ha ránéz a választott nőre. Szóval, oda-vissza működik a történet.

Anno, mindig figyeltem a nagyszüleimet, ők soha nem voltak egymás előtt igénytelenek. Sőt. A mamám mindig elvonult, ha szépítkezett, nem akarta vele lehangolni élete férfiját. És viszont. Bevallom, én sem tudom elképzelni, hogy a férjem előtt fessem a hajam vagy tegyek pakolást a képemre, a szőrtelenítést sem előtte intézem. Vannak dolgok, melyek nem tartoznak a másikra, és kész. Bármit is sugalljon a mai társadalom, kell, hogy megőrizzük a varázst.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lehetnénk önmagunk. Hogy ne lehetnének rosszabb pillanataink, napjaink, amikor nem vagyunk topon.

Nem erről beszélek. Hanem arról, hogy jó legyen egymásra nézni, és ahhoz kell egy határ, amit nem lépünk át. Vannak természetes dolgok, amelyek hozzátartoznak az emberi élethez. Ilyen a szellentés, böfögés, orrfújás, mosdóba járás. Ezek mind rendben vannak. De az már nagyon nincs, ha ezt előttem művelik, fittyet hányva arra, nem vagyok kíváncsi az orrtúrásra. És a szelekre sem, amit aztán még szagolhatok is. Hiába természetesek, attól még nem kell állandóan, lehangoló módon a társunk elé tárni. Nem ezt jelenti az egymás előtti őszinteség. És nem ezt jelenti önmagunk felvállalása sem.
Szóval, én azon az állásponton vagyok, hogy kell a varázs. Főleg a hosszú éveken át tartó kapcsolatokban, hogy jó legyen mindig egymásra csodálkozni. Az embernek önmagára kell legelőször igényesnek lennie, aztán magától értetődő, hogy a társát is megtiszteli ugyanezzel. Ez egy aprónak tűnő, de nagyon fontos eleme a hosszú távon is jól működő párkapcsolatoknak. Ha következtetést kellene levonnom, azt mondanám: hölgyek, urak, ne engedjétek el magatokat!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.