tesztoszteron kibeszélő párválasztás ösztrogén viselkedéshormon hormonok
Biztosan hallottad már azt a dumát - ha mástól nem, egy exedtől -, hogy: "Nem működött közöttünk a kémia." Azt hinnéd, ez csak afféle lerázós szöveg, de valójában komoly tudományos háttere van. És nem is gondolnád, mekkora a jelentősége.

Azt tudjuk, hogy a civilizált ember képes felülkerekedni a külsőségeken. Mert már nem kizárólag az alapján választunk párt, hogy melyik pasi/csaj lesz a legalkalmasabb az utódnemzésre, hanem egy csomó más szempontot is figyelembe veszünk. Például a hasonló humort, közös érdeklődési kört, egyező értékrendet stb., stb., stb. De sajnos akármilyen tudatosak is vagyunk, és hiába stimmel minden, ha egyszerűen "nem jön be" a másik. És ez a bejövés/nem bejövés bizony hormonvezérelt. Ebben a cikkben pedig a fizikai vonzalom meglétének okait fogom vizsgálni.

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a feromonoknak (avagy a viselkedéshormonoknak) nemcsak az állatvilágban, de az embereknél is nagy szerepük van a szexuális vonzalom kialakulásában. De hogyan működnek?

Bár az emberi szaglás jóval gyengébb, mint az állatoké, mégis sokkal "többre vagyunk képesek" az orrunkkal, mint gondolnánk. Például olyan szagok is hatnak az agyra, amiket nem is érzünk. Így az eddig megismert, embereknél megjelenő három viselkedéshormon illata is.

  • Androsztenon: ami nőkben és férfiakban egyaránt jelen van.
  • Androsztedion: ami csak a férfiakra jellemző.
  • Esztratetraenol: ami csak a nőknél található meg.

A kutatások alapján eddig azt a következtetést vonták le, hogy férfiak és a nők feromonjai egyaránt hatással vannak az ellenkező nem szexuális viselkedésére, és egyértelműen befolyásolják a vonzerőt. Fontos megjegyezni, hogy ez nem mindig az ellenkező nem felé irányul, a melegeknél a saját nemük feromonjai lesznek dominánsak a szexuális ingerek kiváltásában.

Szintén kísérleteztek azzal is, hogy párok esetében a részt vevő alanyok milyen arányban ismerték fel a párjukat csupán a szaglásukat használva. És most lepődj meg! A többség egyértelműen különbséget tudott tenni a párjuk és az idegen résztvevők szaga között. Szóval elmondhatjuk, hogy az orrunkkal látunk.

Forrás: IStock

De mi van, ha befogjuk?

Nos, ez esetben is van még két nagyon fontos hormon, ami a nőiességet és a férfiasságot meghatározza. És ha eddig gondolkodtál azon, hogy miért vonzó a nagy mell, a széles váll vagy a mély hang, akkor most megkapod a választ.

A nőiesség alapvető meghatározója az ösztrogén

Ami valójában három hormont foglal magában – és férfiakban is megtalálható ugyan, de sokkal kisebb mennyiségben, mint a nőkben. Jelenléte azért fontos, mert nemcsak a másodlagos nemi jelleg kialakulását befolyásolja, hanem egy sor - a szervezet működéséhez elengedhetetlen - folyamatban is részt vesz.
Például a termékenységben is fontos szerepet kap. Márpedig jól tudjuk, hogy ez egy ösztönösen fontos szempont. Tehát, amikor azon gondolkodsz, hogy miért pont a széles csípő, a nagy fenék vagy a nagy mell vonzza a férfiak tekintetét, akkor most már tudod, hogy a természet szerette volna így.

A férfiak legdominánsabb hormonja a tesztoszteron

Hormonháztartásuk a nőkkel összehasonlítva sokkal kevésbé összetett. Talán meglepő, de a nők szervezete is termel tesztoszteront, mivel ez a hormon felelős egy sor anabolikus folyamatért, például az izomnövekedésért. De ami a mi esetünkben a legfontosabb: ez felel a maszkulin jellemvonásokért. Ezek közé tartozik a mutálás, a szőrnövekedés, a libidó, az alacsonyabb testzsírszázalék stb.

És bizony néhány adottságból sokszor ránézésre megállapítható, hogy egy pasinak mennyire van rendben a tesztoszteronszintje. Ezért van az, hogy a hölgyek ellágyulnak egy erős bariton hangtól vagy egy széles válltól. És akár tetszik, akár nem, erről nem tehetnek.

Hiszen ha egy férfinak alacsony a tesztoszteronszintje, akkor sokkal nehezebb az utódnemzés. És bizony ez egy olyan tényező, amit ösztönösen nem lehet figyelmen kívül hagyni. Hogy jó-e ez a rendszer, azt döntsd el te! De egy biztos, a biológia piszok jól összerakta.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.