Te is utálod, amikor a pálinkától bűzlő szomszéd nyakon önt egy vödörnyi kölnivel?

húsvét emlék kibeszélő magazin ünnep locsolkodás húsvéti locsoló
Alapjáraton szeretem az ünnepeket, minden ünnepet. Imádok hangolódni, készülődni, nincs ez másképp a húsvéttal sem. Egy dolgot azonban ki nem állhatok, ez pedig a locsolkodás.

Gyerekkoromból sok szép emléket őrizgetek az ünnepekről. Ez leginkább az anyukámnak és a nagymamámnak köszönhető, akik mindig igyekeztek különlegessé tenni az év jeles napjait. Emlékszem, húsvétkor mindig tojást festettünk, sőt a mamával egyszer még a viaszos tojásírást is megpróbáltuk – igaz nem sok sikerrel. Rengeteget színeztünk, papírfigurákat díszítettünk tarka galacsinokkal, nyuszifészket készítettünk, a tesóm pedig locsolóverset tanult – persze amikor már kamaszodni kezdett, soha nem a mamától hallottakat adta elő, hanem valami döbbenetes vagy trágár verziót...
Ilyenkor barkát is szedtünk, amit aztán feldíszítettünk, a tojásfa pedig a húsvéti asztal legfőbb ékessége lett. Vasárnap kirándultunk egy nagyot, egész nap csavargott a család, a hortobágyi kiruccanásunkat például a mai napig emlegetem. Minden szép volt, minden jó... egészen húsvét hétfőig. Ekkor ugyanis eljött az a nap, amit már gyerekként is szívből utáltam.

Büdös bácsi, büdös kölnivel

A húsvét hétfőtől való irtózásom – akárcsak az ünnepek szeretete - szintén a gyerekkoromhoz köthető, ott gyökeredzik jó mélyen és kiirthatatlanul. A kellemes emlékek mellett ugyanis akadtak erre az időszakra vonatkozóan kellemetlenek is. Az, hogy pontosan melyik volt az a konkrét történés, ami örökre megpecsételte nálam a húsvét hétfő sorsát, a mai napig élénken él bennem - mint a hortobágyi kirándulás, csak éppen ellenkező előjellel.
Tíz éves lehettem, amikor otthon vártuk kislányként a locsolókat, és ők meg is érkeztek. Rokonok, szomszédok, ismerősök.

Mi ott ültünk a nappaliban, szépen felöltözve anyukámmal, ahogyan illik, a fiúk, férfiak pedig jöttek, verseltek, locsoltak, leültek kicsit beszélgetni, enni néhány falatot, na meg páran ittak is.

Egy ideig nem is volt ezzel gond, még a büdös kölnik ellenére is derekasan álltuk a sarat, ám akik a későbbi órákban érkeztek, azoknál már előfordult, hogy kevésbé forgott a nyelvük, nem ment úgy a szavalás és egyre kínosabbá vált az egész locsolkodás.

Forrás: Shutterstock

Géza bácsi pedig feltette az i-re a pontot és elérte, hogy végképp kiábránduljak ebből a hagyományból. Az öreg az utcánkban lakott, s mire a házunkhoz elért sok családot meglátogatott és sok pálinkát meg is kóstolt. Emlékszem, nagyon hosszan nyomta a csengőnket, majd kurjongatni kezdett, hogy biztosan halljuk, megérkezett locsolni. Akkor nem nagyon értetem még, miért jár Géza bácsi olyan furán – azt sejtettem, fáj a lába... Ma már tudom, hogy talaj részeg volt az öreg, mire odaért hozzánk. Leült a nappaliban és megjegyezte, hogy szomjas, mire anyukám – okos asszony lévén - töltött neki egy pohár vizet.

Géza bácsinak sem kellett sok, felháborodott, hogy anyám meg akarja mérgezni, így végül mégis kapott egy kupica pálinkát, amit gyorsan lenyelt.

Csettintett egyet a nyelvével, majd felugrott – a lendülettől majdnem el is vágódott, hiszen az egyensúlya így délután már nem volt az igazi – és elkezdett szavalni... azaz elkezdett volna, mert bizony az ő nyelve is összeakadt. Valamit makogott, de végül legyintett és elintézte annyival: „Nah, tudjátok...". Előkapta a kölnit és elsőként engem öntött nyakon vele. De a szó legszorosabb értelmében! A büdös kölni a fejbúbomtól indult, folyt végig a homlokomon, a tarkómon, bele a fülembe, nyakamba. Nem sajnálta az öreg. „El ne hervadj!" kiáltotta vigyorogva, majd átölelt és meglapogatta a hátamat. Éreztem, ahogyan a penetráns lötty szaga keveredik Géza bácsi bukéjával, amelyben benne volt az izzadtság, a cefre és a reggelihez elfogyasztott újhagyma is.

Igen, határozottan itt szökkent szárba a locsolkodással kapcsolatos ellenszenvem, ami azóta mély és erős gyökereket eresztett.

Nyitókép: Shutterstock

Te szereted a húsvét hétfői locsolkodást?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.