magazin kibeszélő párkapcsolat gyász szakítás gyászfeldolgozás
Egy barátnőm pár hónappal ezelőtt lépett ki egy hosszú kapcsolatból, de már a legtöbben azt kérdezgetik tőle, mikor ül vissza arra a bizonyos lóra, azaz mikor kezd el ismét randizni. Ő azonban nem érzi azt, hogy sietnie kellene.

A gyász fázisai

Azt szokták mondani, hogy azok, akik elvesztettek valakit és gyászolnak, általában öt szakaszon mennek keresztül. Ezek a szakaszok azonban akkor is megfigyelhetőek, ha egy hosszú párkapcsolatból lépünk ki.

1. fázis: Tagadás

A tagadás fázisa a szakításokat követően leginkább annál a félnél jelentkezik, akivel szakítottak. Ilyenkor az illető képtelen elfogadni, hogy a szeretett személy többé nem akar vele lenni, és sok esetben azt gondolja magában - vagy hangoztatja is környezetének -, hogy „Ez valami tévedés!", „Csak átmeneti!", „Csupán szünetet tartunk!". Van, aki egészen sokáig a tagadás szakaszában ragad és akár éveken át visszavárja volt párját, de az is előfordulhat, hogy nem vesz tudomást a szakításról és üzenetekkel, telefonhívásokkal vagy személyesen zaklatja a másikat.

2. fázis: Harag

A harag fázisa mindkét félnél megjelenhet. Az, aki szakít úgy érezheti, hogy őt voltaképpen belekergették a kapcsolat lezárásába, hiszen nem szerették eléggé, nem értékelték, bántották, megalázták stb. Ezek miatt pedig joggal haragudhat az exére.
Az, akivel pedig szakítottak szintén érezhet dühöt, hiszen kidobták, nem akarják többet. Az esetek többségében ráadásul, akit otthagytak, az nem is érti, miért történt ez az egész. Nem érti, miért nem szólt a másik, ha valami nem tetszett neki – persze a legtöbb esetben szól a partnere, csak ő nem hallja meg –, miért kellett azonnal ilyen drasztikus megoldáshoz folyamodnia.

Forrás: Shutterstock

3. fázis: Alkudozás és önáltatás

Az alkudozás fázisa az, ahol tipikusan kialakulnak a se vele, se nélküle kapcsolatok. Ilyenkor jön az, hogy a sértett fél szinte bármit hajlandó megígérni azért, hogy újra az exével lehessen. Az ex pedig sok esetben be is dől ezeknek az ígéreteknek, azaz hiú reményekbe ringatja magát és elhiszi, hogy ezúttal minden másképp lesz. Sajnos azonban, - ahogyan azt a mondás is tartja -, felmelegítve csak a káposzta jó, így az esetek döntő többségében, akik ismét összejönnek ebben a szakaszban, azok hamarosan újra szakítanak.

4. fázis: Összeomlás

Az összeomlás fázisában tudatosul mindkét félben az, hogy a kapcsolatnak tényleg vége. Már nincs harag, nincs remény, egyszerűen vége! Ekkor általában a páros tagjai külön-külön egy depresszív időszakon mennek át, amikor konkrétan is elkezdik feldogozni a szakítást. Erre a szakaszra a visszaemlékezések, a nosztalgia és a fájdalom jellemző.

5. fázis: Elfogadás

Az elfogadás a gyász fázisainak lezáró szakasza. Az, hogy ki és mikor tudja teljesen feldolgozni a szakítás feletti fájdalmát nagyban függ a kapcsolat hosszától, minőségétől, a szakítás okától és persze attól, hogy kinek, milyen a személyisége. Valaki gyorsabban birkózik meg a traumával, valaki lassabban, de általában azt szokták mondani, hogy ha egy kapcsolat egy évnél rövidebb ideig tartott, akkor a felépülés feleannyi időt vesz igénybe, mint maga a viszony. Hosszabb kapcsolatok esetében azonban minimum egy év, mire valaki igazán képes lehet valóban nyitni mások felé.

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.