Ne várd el, hogy a pasid gondolatolvasó legyen, inkább mondd el neki, mire vágysz!

szerelem kibeszélő magazin párkapcsolat alkalmazkodás kompromisszum megalkuvás
Vajon egy párkapcsolatban mikor jó kompromisszumot kötni? Meddig tudunk önmagunk maradni benne, és mikor beszélhetünk megalkuvásról?

Egy párkapcsolatban kompromisszumokat kell kötni azért, hogy az megfelelően működjön. De mikor válik a kompromisszum megalkuvássá?

Van egy barátnőm, Edina, akinek a párkapcsolata pontosan úgy indult, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Rátalált álmai pasijára, és egy ideig minden jól működött, ám egy fél év után azt vettem észre, hogy Edina már-már alárendeli magát a párjának és megszűnik önmaga lenni. Mintha nem is ő lett volna többé, hanem egy olyan nő, aki a saját igényeit félredobva feláldozta magát a mellőzöttség oltárán. Ugye, milyen rosszul hangzik?

A kezdetekben még mindketten beleadtak apait-anyait a kapcsolatba, később azonban Edina az egyéniségét is elveszítve teljesen megalkuvó lett és inkább mindig azt csinálta, amit a párja mondott. A legrosszabb pedig az volt az egészben, hogy fel sem merült benne, hogy ez már nem kompromisszum, hanem a személyisége teljes feladása.

A múltkor felhívott telefonon Valenciából, ugyanis a karácsonyi ünnepek után szerettek volna kimozdulni Attilával. Meglepődtem ezen, mivel azt hittem a katalán fővárosba, Barcelonába utaztak, mivel ez volt az eredeti cél. Edina azonban teljesen nyugodtan közölte, hogy végül azért mentek Valenciába, mert Attila nagyon szeretett volna odamenni, és neki eszébe sem jutott, hogy megemlítse Barcelonát. Az nyilván neki sem esett jól, hogy Attila ki sem kérte a véleményét, de nem akart vele veszekedni. Nem akarta, hogy a konfliktusok éket verjenek közéjük, így inkább tűrt és magával is elhihette, ez így teljesen rendben van.

Forrás: Shutterstock

A végtelenségig sorolhatnám az esetek számát, amikor Edina behódolt Attila kérésének anélkül, hogy elmondta volna, ő valójában mire vágyik. Legyen szó egy kirándulásról, egy külföldi útról, egy hétvégi programról, mindig minden úgy történt, ahogy azt Attila akarta. Edina szeretett volna a párja kedvében járni, amivel nincs gond, de aztán meg nekem panaszkodott azért, mert Attila sosem vette figyelembe a vágyait, s nem olvasott a gondolataiban.

De miért is várná el szegénytől, hogy gondolatolvasó legyen? Hiszen ő maga sem tudja, kicsoda Edina valójában, mivel sosem mond ellent neki, sosem mondja el, mit szeretne igazán, ehelyett inkább magában zsörtölődik. Sokkal könnyebb lenne, ha leülnének és megbeszélnék a problémáikat és Edina elmondaná őszintén, mit óhajt. Hisz a kompromisszumok egy párkapcsolat természetes velejárói, a megalkuvás azonban állandó keserűséget okoz.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.