"Ha leadnál pár kilót, bomba lennél" - köszönöm a kéretlen észrevételeket, nem kérek belőlük

magazin kéretlen tanács kibeszélő önértékelés testképzavar
A különféle social media felületek mára bizonyítottan komoly szerepet játszanak a testképzavar és az evészavar kialakulásában - leginkább a fiatalok körében. Viszont ahelyett, hogy ezzel egyszer és mindenkorra egyedüli bűnbaknak kiáltanánk ki az Instagramot, TikTokot és a többi felületet, érdemes egy kicsit más oldalról is szemlélnünk a problémát.

Tiszta sor, hogy a közösségi média csúnyán bele tud rondítani az önértékelésünkbe. Mindenhol tökéletes testek, szuper diéták, mindenkinek tökéletes a haja, a sminkje, az arcbőre. Ha nem tanuljuk meg ezeket a helyén kezelni, a sok-sok görgetés közben szépen lassan elhihetjük, hogy amit ezeken a felületeken látunk, az a valóság. Hogy mindenkinek könnyebb. Mindenki szebb, mindenkinek jobb teste van, mindenki sokkal motiváltabb. Összességében mindenki sokkal jobb nálunk.

Ebben az esetben azonban a kiút talán viszonylag egyszerű: a közösségi média hírfolyamunkat tetszés szerint alakíthatjuk annak érdekében, hogy a tartalmak inkább előre lökdössenek ahelyett, hogy hátráltatnának és komplexusokat szülnének. Emellett fontos tudatosítani, hogy a tökélesen beállított képek és videók mögött általában komoly utómunka és filterezés áll annak érdekében, hogy minél extrább, szinte már földöntúli legyen az a végeredmény, amit mi is látunk.

Továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy egész egyszerűen nem hibáztathatunk minden problémánk miatt egy eszközt, és az azokat használó ismeretlen embereket. Nem húzhatjuk rá a gyermekeink, a fiatalok hamis testképét, evészavarát, önizalomhiányát, túlzott megfelelési kényszerét egy az egyben a közösségi médiára.

Ahogy az teljesen biztos, hogy a közösségi média rengeteget hozzátesz ahhoz, hogy az emberek rosszul érzik magukat a bőrükben, az is ugyanannyira egyértelmű, hogy nekünk, a rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek legalább ugyanakkora a felelősségünk ezen a téren.

Jelen esetben mindegy is, hogy éppen azért érzed magad rosszul, mert "akkora vagy, mint egy ház", vagy pont, hogy "a mellkasodat szappanozod, de a hátad habzik". Mindegy, hogy azért szorongsz, mert pattanásos az arcod, nem elég feszes a melled vagy a feneked, esetleg striák borítják bizonyos testrészeidet. A lényeg, hogy a kéretlen észrevételek és megjegyzések nem fognak ezen segíteni.

Forrás: Shutterstock

Az emberek egy része valamiért - ki tudja miért - úgy érzi, minden egyes gondolatukat szavakba kell önteni.

"Jé, kicsit megpocakosodtál, most már vissza kéne venni a csokiból. Te, láttad, hogy már legalább két ősz hajszálad van? Jaj, de jól nézel ki, fogytál? Úristen, de vékony vagy, ez már nem egészséges. Gondolkoztál már azon, hogy elkezdj edzeni? Ha leadnál pár kilót, bomba lennél. Nagyon pattanásos az arcod, biztos segítene rajta, ha rendszeresen megmosnád."

Fogadni mernék, nincs olyan ember a földön, aki ne kapta volna már meg ezen mondatok valamelyikét valamilyen formában többször is eddigi élete során.

Bevallom, bennem az sosem okozott hosszútávú sérüléseket, ha láttam egy igazán kerek, tökéletes feneket Instán, az azonban már inkább, amikor egy napon belül két különböző rokonomtól kaptam két egymással teljesen ellentétes, természetesen kéretlen megjegyzést a testemmel kapcsolatban. Az egyikük határozott aggódását fejezte ki velem szemben, amiért úgy látja, hogy egészségtelenül vékony vagyok, ami szerinte már nem szép (nyilván azt is hozzátette, hogy így aztán tutira nem fogok tetszeni a fiúknak). A másik pedig ugyanezen a napon jegyezte meg, hogy lassan vissza kéne vennem a bejgliből, mert ha így folytatom, csúnya vége lesz, nem leszek szép (és persze így sem fogok tetszeni a fiúknak). Na, így akarjon egy befolyásolható kamasz egészséges testképet magának (és egyébként meg akar a franc megfelelni az összes fiúnak egyszerre).

Félreértés ne essék, értem én, hogy mindenki pusztán a legjobbat akarja a szeretteinek: egészséget, szépséget, értelmet, sikert, szerelmet, és a sort a végtelenségig lehetne még folytatni. Azonban ennek sajnos nem az a legjobb módja, ha folyamatosan elemezzük a másik kinézetét, és minden (egyéni preferenciáink szerinti) tökéletlen részletre felhívjuk a figyelmét. "Hoppá, kijött egy új pattanásod." "Nem tetszik ez a felsőd, ronda a színe."

Szóval ahelyett, hogy rögtön az influenszereket kezdenénk üldözni vasvillával, amiért tönkreteszik a fiatalok énképét, először nézzünk körbe magunk körül. Valószínűleg közelebb kerülnénk a megoldáshoz, ha mindenek előtt átgondolnánk azt, hogy mi, személy szerint hogyan tudunk tenni azért, hogy változzon a helyzet. Szülőként, rokonként, barátként fokozott felelősségünk van abban, hogyan alakul szeretteink egészséges testképe.

Téged kritizáltak már a rokonaid a tested miatt?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.