magazin kibeszélő öregedés férfi
Egy nő csak fiatalon lehet szép és vonzó? Vannak, akik azt állítják, hogy egy nő egy bizonyos életkor után már láthatatlanná válik.

Mindenki előtt ott van egy szép fiatal arcbőr, ami még teljesen sima és egyelőre nem kezdte ki az idő. Társadalmunk is e fiatalság köré koncentrálódik, és azt tartja szépnek, esztétikusnak.

Az öregedés esetében a férfiakra kétféle megítélés érvényes: a „fiatalember" és az „érett férfi", míg a nők esetében csak egyféle van: a fiatal nő. Vajon miért alakult ez így, a társadalmunk miért elfogadóbb a férfiakkal szemben? Hányszor láthatunk olyan hirdetést, ahol egy gyönyörű fiatal nő oldalán egy érettebb férfi tűnik fel, holott egy ötvenes-hatvanas nőnek sem kell láthatatlanná válnia.

Mindenki megpróbálja a legtöbbet kihozni magából, társadalmunk mégis elfogadóbb a férfiakkal szemben. A külvilág egy idősödő férfit a ráncok megjelenésével még sármosabbnak vél, ezzel szemben egy nő számára akár álmatlan éjszakákat is okozhatnak a szeme körül sokasodó szarkalábak. Senki sem értékeli pozitívan, ha egy nő arcán láthatóvá válnak az öregedés jelei, amivel együtt kezd a háttérbe szorulni, hacsak nincs olyan hivatása, ahol kitűnhet a tömegből. Egy idősödő nőnek sokkal több erőfeszítésre van szüksége ahhoz, hogy ne kerüljön egyik napról a másikra az előtérből a háttérbe.

Forrás: Shutterstock

Egy nő ugyanúgy tiszteletet érdemel a korral szerzett érettség és tapasztalat miatt, mégis sok esetben a férfiaknál ez büszkén vállalható és a nőknél ezt leplezni kell, és ugye itt jön az, hogy nem illik egy nőtől megkérdezni hány éves. Mégis, mi nők vagyunk azok, akiket kiskorunktól fogva megfigyelnek. Először a kisfiúk az oviban, majd az általános iskolában és később pedig serdülőként szintén egyre nagyobb figyelem szegeződik körénk, hiszen a megjelenésünkkel, az öltözködésünkkel, a testünkkel, frizuránkkal a megítélés tárgyaivá válhatunk.

Kis túlzással, de mi nők egész életünkben a férfiak szemében tükröződve látjuk saját magunkat. Ezen vajon ómár te is elgondolkodtál? Ez nemcsak a hozzájuk, de a saját magunkhoz való viszonyulást is meghatározza.

Nem könnyű elfogadni az idő múlását, aminek fizikai és mentális kihívásai is lehetnek. Főként nekünk nőknek nehéz ezzel szembesülnünk, hiszen az öregedő női test tabunak számít a társadalmunkban. Nemcsak azt kell elfogadnunk, hogy az idő múlásával "láthatatlanná" válunk a férfiak szemében, de ezzel egyidőben elkezdjük takargatni ezt a változást, hiszen nem felel meg a mai kor szépségideáljának. A tekintetek már nem olyan helyre pozicionálnak bennünket, amit még nem érzünk magunkénak. Nekünk nőknek ötvenéves korunk tájékán a társadalmi státuszunk drasztikus módon elkezd változni, így saját magunk kell kézbe vegyük az életünket és nem szabad hagynunk, hogy ezek a társadalmi normák befolyásolják az általunk felállított énképünket.

Nyitókép: Shutterstock

Téged is foglalkoztat az idő múlása?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.